Minune medicală pentru olimpicul schilodit într-un accident (FOTO și VIDEO)

Minune medicală pentru olimpicul schilodit într-un accident (FOTO și VIDEO)
Dănuţ a învăţat din nou să meargă, în Germania
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Rămas tetraplegic, cu grave deficienţe de memorie şi incapabil să mai vorbească, adolescentul Dănuţ Tenea a ajuns, după o lună petrecută într-o clinică germană, să se poată mişca din nou, fără ajutorul celor din jur. Olimpicul gălăţean, rănit într-un grav accident rutier la Şendreni, anul trecut, a fost primit cu braţele deschise de comunitatea română din Freiburg, alături de care şi-a serbat duminică, 29 septembrie, cea de-a 17 aniversare.

A trecut mai mult de o lună de când Dănuţ Tenea a ajuns pe mâinile medicilor germani de la Schwarzwaldkliniken Bad Krozingen din Freiburg, singura clinică de unde au apărut şanse de recuperare pentru el. Specializată în tratarea victimelor accidentelor rutiere, clinica germană l-a primit pe olimpicul gălăţean rănit grav într-un carnagiu rutier petrecut pe 8 aprilie 2018 la Şendreni, în urma căruia acesta a rămas tretraplegic şi total dependent de cei din jur. Terapiile aplicate de medicii germani şi-au arătat rezultatele neaşteptat de repede, progresele făcute de adolescent determinându-i pe terapeuţi să decidă prelungirea şederii la clinică cu încă două săptămâni.

"Dănuţ ar fi trebuit să vină acasă pe 27 septembrie, dar s-a decis să mai stea încă două săptămâni, aşa că îl aşteptăm pe 11 octombrie. Acolo se lucrează exclusiv cu masaje, nu face kinetoterapie, şi aşa Dănuţ a început să meargă singur, în baston, a început să îşi folosească mâna stângă, în care se sprijină şi chiar urcă scările. Face logopedie în limba engleză. Acasă va trebui să continuăm cu el ce face acolo, soţul meu a fost învăţat ce să facă, iar apoi va trebui să revină în Germania, la clinică, pentru o nouă evaluare şi eventual continuarea terapiei", ne-a spus Veronica Tenea, mama lui Dănuţ.

Ajungerea lui Dănuţ la clinica din Freiburg nu ar fi fost posibilă fără ajutorul oamenilor de bine, care s-au mobilizat în timp record pentru strângerea sumei necesare deplasării şi internării în Germania. Sume importante de bani s-au strâns prin contribuţia oamenilor de afaceri, reprezentanţilor unor instituţii care au preferat să îşi păstreze anonimatul, dar şi cu ajutorul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, care a donat 9.000 de euro. La acestea s-au adăugat contribuţiile băneşti ale oamenilor simpli, care au donat, fiecare cât a putut, pentru ca Dănuţ Tenea să îşi recapete, într-o proporţie cât mai mare, viaţa normală de dinainte de accidentul în care şi-a pierdut bunicul, iar părinţii şi sora lui au fost grav răniţi.

Serbat de comunitate

Duminică, 29 septembrie, Dănuţ a împlinit 17 ani, eveniment care nu a fost trecut cu vederea de parohul Bisericii Ortodoxe din Freiburg. "Părintele paroh îl vizitează săptămânal pe Dănuţ, merge cu el în parc, stau de vorbă, îl duce la biserică. De ziua lui, l-au sărbătorit cu toţi românii de acolo, cu tort şi cadouri. A fost extraordinar pentru el să ştie că atât de mulţi oameni îl iubesc şi îi sunt aproape", a adăugat mama lui Dănuţ.

După revenirea în ţară, adolescentul va trebui să continue şedinţele de recuperare recomandate de medicii germani, până la viitoarea vizită la clinică. Este posibil ca evaluările şi tratamentele ulterioare să implice noi costuri, greu, dacă nu imposibil de acoperit pentru familia greu încercată. Din acest motiv, cei care l-ar putea ajuta în continuare pe adolescent să progreseze în lunga luptă pe care o duce, sunt rugaţi să o facă, donând bani, după posibilităţi, într-unul din conturile deschise în acest scop la BCR, pe numele Pungan Florin: RO20RNCB0141081165290002 (LEI) RO63RNCB0141081165290004 (EURO).

Foto și video: Arhiva personală

Citit 4263 ori Ultima modificare Joi, 03 Octombrie 2019 00:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.