Îşi lasă vecinii a doua iarnă în frig

Îşi lasă vecinii a doua iarnă în frig
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

În decembrie anul trecut, chiar înainte de sărbătorile de iarnă, un locatar al blocului I1 din Ţiglina I a tăiat ţevile de termoficare comune ale blocului, care-i treceau prin casă, lăsându-şi vecinii din 20 de apartamente fără căldură toată iarna şi transformându-l pe Moş Crăciun într-un autentic Moş Gerilă. Din păcate, pentru aceşti vecini, iarna care bate la uşă se anunţă tot una fără căldură în calorifere, pentru că situaţia este exact ca acum un an, iar judecarea procesului trenează în instanţă.

În foarte multe cazuri, justiţia nu numai că e oarbă, ci şi inexplicabil de înceată. O nouă dovadă în acest sens stă cazul locatarilor a 20 de apartamente din blocul I1 din Ţiglina I, care sunt în pericol să petreacă a doua iarnă la rând în frig. Degeaba are centrală proprie blocul respectiv, pentru ei este inutilizabilă. Şi asta deoarece Mitică Stanciu, locatar la etajul 5, a tăiat ţevile sistemului comun de termoficare care îi treceau prin apartament, pe motiv că el este stăpân în locuinţa lui, proprietate personală. De la el în sus, până la ultimul etaj, nimeni nu mai are căldură. În consecinţă, 20 de apartamente de pe tronsonul respectiv, câte două pe fiecare etaj, nu mai pot primi căldură de la centrala de bloc. Nu au primit căldură anul trecut, nu vor primi căldură nici acum.

"Anul trecut am stat cu un calorifer electric, unul singur, toată iarna. Eu am şi probleme cu reumatismul, două luni am stat cu mâinile înţepenite. Anul ăsta nu mai rezist, plec la fata mea la Bucureşti, să stau cu ea", ne-a spus unul din locatarii afectaţi de tăierea ţevilor comune, o femeie care a preferat să nu-i apară numele în ziar. "Unii locatari au calorifere electrice, altul vrea să-şi pună sobă pe motorină în apartament, vrea să găurească tot şi să scoată burlanele pe geam. Vă daţi seama cum am ajuns, să punem sobe cu motorină la bloc din cauza unuia care a tăiat ţevile", ne-a spus administratorul Ion Dărilă.

Situaţia de la blocul I1 am relatat-o la vremea respectivă, în două articole, primul pe 19 decembrie 2018 ("A tăiat ţevile şi şi-a lăsat vecinii fără căldură"), iar al doilea pe 31 ianuarie 2019 ("Trimis în judecată pentru că a tăiat ţevile blocului"). Într-adevăr, Poliţia Locală s-a sesizat la sfârşitul anului trecut, l-a amendat pe Mitică Stanciu cu 1.000 de lei şi i-a impus ca, în termen de zece zile, să refacă instalaţia comună de termoficare din propriul apartament. Pentru că nici nu a pătit amenda, nici nu a refăcut instalaţia, Poliţia Locală a sesizat instanţa de judecată, formulând o plângere penală împotriva locatarului Mitică Stanciu.

A contestat semnătura şefului Poliţiei Locale

Aţi crede că, odată cu ajungerea la tribunal, lucrurile se rezolvă. Nici vorbă! "Mitică Stanciu a făcut contestaţie la amendă, spunând că semnătura directorului Poliţiei Locale, Petrică Hahui, nu e, de fapt, semnătura lui Petrică Hahui. A avut un proces şi cu noi, Asociaţia 231, pe care l-a pierdut şi în urma căruia trebuie să ne plătească 1.000 de lei cheltuieli de judecată. A pierdut procesul pe 29 septembrie, pe 3 octombrie a făcut contestaţie. Ne-a dat şi el în judecată, spunând că din cauza noastră, a asociaţiei, el nu a avut căldură. Spune că Asociaţia 231 nu este înfiinţată legal, spune că noi nu am vrut să-i aprobăm să-şi pună centrală proprie. Dar Mitică Stanciu are peste 6.000 de lei datorii la întreţinere, de vreun an nu a mai plătit nimic. Să-şi plătească datoriile, să refacă instalaţia şi apoi îi vom da aviz să-şi pună centrală. Şi nu înţelegem de ce durează atât judecarea acestui caz! Să vă mai spus că, pe 9 ianuarie, un alt locatar l-a văzut pe Mitică Stanciu umblând la panoul electric de pe hol cu o şurubelniţă. S-a produs o explozie şi şase ore am stat fără curent tot blocul, din cauza lui. Ne-a şi ameninţat că dă foc blocului", a mai spus administratorul Ion Dărilă.

"Când el a reclamat că nu a avut căldură din cauza noastră, Primăria a venit imediat. Acum, când 20 de apartamente nu au căldură din cauza unui singur locatar, Primăria de ce nu mai vine?", ne-a întrebat doamna de la I1 cu care am stat de vorbă.

Citit 17510 ori Ultima modificare Vineri, 08 Noiembrie 2019 00:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.