Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în 2019, prevalența supragreutății la persoanele cu vârsta peste 18 ani este, în România, de 57,7 la sută. Așadar, numărul de persoane supraponderale a crescut în ultimii ani și mulți oameni consideră că este din ce în ce mai greu să se mențină la o greutate "normală" în mediul actual în care ne trăim viața.

Mintea ne ajută să fim în formă

Potrivit psihologului Angela Nuțu, vicepreședintele Asociației Române de Hipnoză, există două posibilități de a mânca: una este pentru a te hrăni, a doua este pentru a te elibera de o poftă, o dorință nebună de a mânca ceva. “Când mănânci doar pentru a te hrăni, nu ai cum să ajungi să ai kilograme în plus. Când mănânci însă ca să stăpânești o poftă, atunci începi să te îngrași. Oamenii, care au depășit un nivel normal de greutate, au depășit faza în care mâncarea te hrănește, hrănindu-și de fapt constant nu corpul, ci poftele și emoțiile. Alimentele ajung astfel “medicamente” pentru a potoli dureri interioare”, explică psihologul Angela Nuțu.

Cum slăbim?

Cei mai mulți oameni, atunci când decid să slăbească, fie că au nevoie să slăbească 4-5 kilograme, fie 15-20 sau mai mult, își aleg o dietă alimentară din zecile care sunt promovate cu succes în toată lumea și încearcă să facă cât mai mult sport. Pare cât se poate de logic și măsurabil: cantitatea de energie pe care o aduci în corp sub forma alimentelor minus energia pe care o consumi trebuie să fie stocată undeva - adică sub formă de grăsime. Așa ne îngrăşăm, așa slăbim. Se pare că realitatea este una mai complexă. Potrivit unei analize a Universității din California pe 31 de studii despre dietele pe termen lung, mai mult de 80 la sută dintre persoanele care pierd cu succes kilogramele câștigă totul înapoi (ba chiar și mai mult) în doar doi ani. “Odată ce au scăpat de kilogramele în plus, cei mai mulți oameni se întorc la stilul obișnuit de viață, care atrage după sine un număr și mai mare de kilograme în plus. De ce se întâmplă asta? Majoritatea dietelor includ o formă de deprivare şi/sau negare; unele implică să numeri calorii, dar tot ce reușesc ele să facă este să programeze mintea să se gândescă la mâncare. Astfel, atunci când o persoană renunţă la dietă, se va gândi obsesiv la mâncare mult mai mult decât înainte să fi început dieta. Pentru cei mai mulți dintre noi, nici dietele și nici sportul nu vor face minuni pe termen lung. Cel puțin nu în lipsa schimbării atitudinii mentale legate de mâncare și obiceiurile de consum”, afirmă psihologul Angela Nuțu.

Lucrul cu subconştientul

Potrivit specialistului, printre metodele de slăbit, hipnoza este, cu siguranță, una dintre cele mai atractivă, controversată adesea și totuși foarte, foarte eficientă; și din ce în ce mai căutată. Tot mai mulți oameni înțeleg că pentru a-și rezolva probleme legate de obiceiurile alimentare, dar și pentru a-și menține o greutate dezirabilă pe termen lung, au nevoie să-și transforme mintea, din obstacol, în prieten. “Subconștientul ne controlează 95 la sută din viață; sentimentele, trăirile și decizile ne sunt efectiv influențate de experiențele și emoțiile noastre trecute și păstrate în subconștient. Așadar, în subconştientul nostru sunt întipărite atât patternurile disfuncţionale care conduc la creşterea în greutate, cât şi motivaţia şi resursele care ne pot elibera și ne pot menține pe calea cea bună. Iar hipnoza oferă cadrul perfect pentru această comunicare: este resimțită ca o stare de relaxare profundă și concentrare a atenției, similară cu starea resimțită atunci când suntem foarte concentrați citind o carte sau vizionând un film”, explică psihologul.

Trucuri pentru a nu depăşi măsura

1. Mănâncă cât mai conștient. "Este bine știut că telefonul, televizorul, cartea îți distrag atentia de la mâncare și așa ajungi să mânânci mai mult decât ar trebui. Lasă deoparte orice formă de distragere și concentrează-te în schimb să mănânci cât mai rar și lent, ceea ce îți va aduce mai rapid senzația de sațietate. Ascultă-ți stomacul și vei ști când să te oprești", spune psihologul.

2. Nu mânca pe fugă. "Multor oameni li se întâmplă să mănânce pe fugă, deoarece mai fac și alte lucruri între timp. De câte ori nu ai timp de mic dejun și mănânci rapid în mașină în drum spre serviciu, de câte ori nu te oprești la patiseria de pe colț și-ți satisfaci poftele în timp ce te îndrepți spre activitățile tale? De fiecare dată când îți este foame, aşează-te la masă, folosește tacâmuri și urmează trucul 1", este de părere Angela Nuțu (foto de mai jos).

3. Consideră hrana ca fiind prieten, nu dușman. "În loc să te "lupți" cu alimentele și să alegi diete care mai de care mai drastice, împrietenește-te cu mâncarea și procedează așa: în loc să îți spui “nu am voie acest aliment” spune/gândește așa: ”aleg să mănânc salată sau legume, pentru că așa mă simt mai bine!". Cu alte cuvinte în loc să simți că trebuie să îți pui restricții, care nu vor face decât să îți stimuleze atenția și frustrarea în legătură cu alimentele interzise, decide că tu alegi și, pentru că alegi, desigur că te îndrepți în mod conștient către alimente benefice, pentru că îți vrei binele", explică specialistul.

4. Alege cu grijă farfuria. Potrivit  unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea Cornell din New York, tindem să consumăm mai puţină mâncare dacă există un contrast puternic între culoarea farfuriei și cea a alimentelor consumate. Se pare că porțiile arată mai mari pe o farfurie închisă la culoare. Astfel, o farfurie albastră te poate ajuta să mănânci cu până la 20 la sută mai puțin.

5. Taie mâncarea în bucăți mici. Potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din Arizona, dacă tai mâncarea în bucăți mai mici, îți poți păcali creierul să creadă că ai în față o cantitate mai mare și, astfel, vei mânca mai puțin.

6. Nu te așeza înfometat la masă. “Oricât ai încerca, dacă ești flămând, va fi aproape imposibil să reușești să respecți trucurile de mai sus. Dacă însă ţi se întâmplă asta, poți bea înainte de masă jumătate de cană de apă călduţă sau de ceai neîndulcit”, conchide psihologul Angela Nuțu, vicepreședintele Asociației Române de Hipnoză.

(surse online)

Citit 992 ori Ultima modificare Marți, 12 Noiembrie 2019 16:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.