Greu de ucis - spice-shop-urile gălăţene

Greu de ucis - spice-shop-urile gălăţene
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Crima Organizată şi Protecţia Consumatorului controlează magazinele de vise * Amenzi de 170 milioane lei vechi în 2009 * Informaţia incompletă asupra produsului – principala deficienţă detectată de Protecţia Consumatorului în controalele făcute la magazinele de vise *

Opt controale ale Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului Galaţi au avut ca obiect al verificărilor magazinele de vise din Galaţi, pe tot parcursul anului trecut.

Iar amenzile – deşi semnificative – nu au reuşit să stăvilească în niciun fel entuziasmul cererii de „plante neindicate consumului uman”.

„Începând din 29 ianuarie 2010, împreună cu Brigada pentru Combaterea Crimei Organizate, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului verifică un spice-shop gălăţean”, declară comisarul Eusebiu Diaconu, Protecţia Consumatorului.

Droguri sau un-fel-de-droguri?

Ştim cu toţii că la spice-shop putem să cumpărăm droguri mai mult sau mai puţin uşoare, dar corectitudinea politică şi legea nu ne lasă să clasificăm „produsele” din magazinele de vise ca fiind dăunătoare. De ce? Simplu: scrie chiar pe ele că nu fac bine „la oameni”.

Comisarul Eusebiu Diaconu, Protecţia Consumatorului: „Aceste magazine sunt situate în general în apropierea şcolilor şi a altor unităţi de învăţământ, lucru care ne-a atras în mod special atenţia.

Asta alături de faptul că programul de funcţionare este cuprins între orele 18 şi dimineaţă. Bineînţeles că legea permite acest tip de orar, iar în ceea ce priveşte produsele din interiorul magazinelor pe ele scrie că nu sunt recomandate consumului uman”.

Permisivi cu produsele

Au sesizat vreodată gălăţenii activitatea sau deficienţe de calitate la vreun produs cumpărat din spice-shop-uri?

„Niciodată. Cele 8 controale făcute anul trecut la opt puncte de lucru din Galaţi nu au venit niciodată în urma vreunei sesizări. Comisariatul s-a autosesizat, în urma emisiunilor de le televizor sau a articolelor din ziare”.

Cu toate acestea, magazinele de vise au fost amendate. „Sancţiunile aplicate pe parcursului lui 2009 sunt de 170 de milioane de lei vechi, fiind oprite de la comercializare 8.500 de produse”, spune comisarul Diaconu.

Nereguli

Cele mai frecvente probleme legate de marfa comercializată în spice-shop-urile gălăţene au fost legate de lipsa informaţiilor în limba română, informaţiilor în engleză lipsindu-le instrucţiunile de utilizare sau avertismentele, detaliază comisarul Eusebiu Diaconu.

De asemenea, lipseau de pe ambalaj denumirea şi adresa importatorului.

Joint-uri răsucite de vânzător

„Cel mai grav este că ţigările, joint-urile, sunt adeseori confecţionate chiar de vânzător. Iar atunci proporţiile sunt complet necunoscute. Într-adevăr, plantele, luate singure, pot fi inofensive: laba gâştei, etc. Iar amestecul nu este recomandat consumului uman”.

„Dar evident toate acestea sunt o strategie care crează tentaţie în rândul consumatorilor. De aceea este îmbucurătoare orice decizie a Guvernului de a limita consumul acestor amestecuri etno-botanice. Sperăm doar ca lista cu substanţe să fie cât mai completă”, încheie comisarul.

2010 – Crima Organizată intră în acţiune

Pe parcursul acestui an, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului Galaţi a controlat două magazine din Tecuci şi, pe 29 ianuarie, un magazin de vise din Galaţi.

Iar dacă la Tecuci cele două spice-shop-uri – singurele din oraş, conform declaraţiilor comisarului Diaconu – tocmai fuseseră închise, la Galaţi cercetările CRPC-ului şi ale Brigăzii pentru Combaterea Crimei Organizate continuă, fiind vizate produse made in SUA, cu importatori din Cipru.

Citit 4671 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.