Va fi grevă la Spitalul Judeţean?

Va fi grevă la Spitalul Judeţean?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, dr. George Şchiopu (FOTO),  a propus să nu se acorde bonurile de masă pe luna ianuarie, „pentru a evita colapsul” * Sindicaliştii de la „Solidaritatea Sanitară” au deschis un conflict de muncă mai vechi, deja înregistrat la AJPS Galaţi * Lista nemulţumirilor e destul de lungă * „Eu le-a cerut să aibă răbdare, pentru că lucrurile se vor rezolva. Dumnealor vor acţiona cum vor crede de cuviinţă”, spune dr. Şchiopu *

Membrii filialei gălăţene a Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” au decis redeschiderea unui conflict de muncă din Spitalul Judeţean, conflict înregistrat la Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale Galaţi încă din toamna anului trecut.

Totodată, cei circa 700 de sindicalişti au cerut „declanşarea procedurilor de începere a grevei generale în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi””.

Motivul principal al acestei acţiuni de protest, potrivit comunicatului remis redacţiei de către Federaţia Sanitară Galaţi, este refuzul administraţiei Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi de a acorda personalului bonurile de masă aferente lunii ianuarie.

Totuşi,  aceasta nu este singura nemulţumire a sindicaliştilor, ci doar cea mai recentă. 

Alte puncte prezente pe lista lor de revendicări sunt: „acordarea celui de-al 13-lea salariu, acordarea sumelor reţinute în mod ilegal suplimentar în baza Legii nr. 329/2009, respectarea obligaţiilor asumate la negocierea contractului colectiv de muncă, onorarea dreptului salariaţilor la evaluare anuală pentru anul 2009, în condiţiile în care refuzul unităţii de respecta obligaţiile legale în domeniu a făcut ca în decembrie 2009 foarte mulţi salariaţi să aibă un salariu mult mai mic decât ar fi avut dreptul, fiind lipsiţi astfel de drepturile salariale cuvenite şi în cursul anului 2010”, se mai arată în comunicatul remis de filiala gălăţeană a Federaţiei „Solidaritatea Sanitară”.

Contactată telefonic, lidera Federaţiei Sanitare Galaţi, asistentul Lidia Celmare, a precizat că sindicatul a discutat, de dimineaţă, cu managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, dr. George Şchiopu.

Cu toate că nu s-a ajuns deocamdată la consens, sindicaliştii sunt în continuare dispuşi să discute şi nu s-au luat încă măsuri concrete pentru declanşarea unei eventuale greve.

„Eu doar am propus, nu s-a stabilit nimic!”

Detalii suplimentare cu privire la modul în care s-a ajuns în această situaţie ne-a oferit managerul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

„În ceea ce priveşte bonurile de masă, am făcut doar o propunere. Am zis să nu luăm bonurile pe luna asta, ca să nu intrăm în colaps financiar. Dar nu s-a hotărât încă nimic. E drept că sindicaliştii au venit la mine de dimineaţă, pentru discuţii, deşi nu mă notificaseră, în prealabil, cu privire la nemulţumirile lor”.

„Eu cred că s-au grăbit puţin şi le-am cerut să mai aibă răbdare până la finele lunii, pentru că toate plăţile de care beneficiază ei vor fi făcute, în cele din urmă. Dumnealor vor acţiona, însă, cum cred de cuviinţă”, a declarat dr. Şchiopu.

Potrivit directorului-coordonator al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Galaţi, un conflict de muncă, a cărui redeschidere o cer acum sindicaliştii, a fost înregistrat la instituţie pe data de  25 septembrie, anul trecut.

S-a urmat atunci protocolul specific concilierii, dar nu s-a ajuns la niciun rezultat favorabil.

Citit 1491 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.