Ce puteţi face pentru a nu vă pierde câinele

Ce puteţi face pentru a nu vă pierde câinele
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu informaţii care să vă ajute să vă înţelegeţi şi îngrijiţi mai bine prietenul necuvântător. Săptămâna trecută v-am explicat ce puteţi face pentru a vă educa sau antrena câinele, astfel încât să nu mai fie atât de afectat de zgomotele puternice. Speriat, câinele poate avea reacţii neaşteptate: poate deveni agresiv sau poate fugi. Şi indiferent de anotimp, de pe reţelele de socializare nu lipsesc postări despre câini pierduţi sau găsiţi.

Cip, zgardă, lesă

Microciparea câinilor cu stăpân este obligatorie în România, iar principalul avantaj este că, graţie cipului, datele de contact ale stăpânului vor fi găsite cu uşurinţă în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân. Stăpânii cu experienţă le recomandă celor începători să se asigure că datele de pe microcip au fost înregistrate în baza de date. Cine găseşte un câine care după toate semnalmentele are stăpân va merge cu el la veterinar pentru a afla, pe baza datelor de pe microcip, cum poate găsi proprietarul. Până a ajunge la veterinar, persoana care găseşte câinele va putea afla cum se numeşte animalul şi numărul de telefon al stăpânului de pe medalionul prins pe zgarda patrupedului. Zgarda trebuie să fie suficient de strânsă pentru a nu-i permite câinelui să-şi scoată capul din ea, dar suficient de largă pentru ca între ea şi gâtul câinelui să încapă degetul stăpânului. Există, pentru stăpânii cu dare de mână, zgărzi cu dispozitive de localizare prin GPS a câinelui. Atenţie, însă, în cazul unui preţios câine de rasă furat sau capturat, prima grijă a celui care vrea să-l valorifice pe bani buni va fi să scape de zgardă! Aşa că tot cipul rămâne sfânt!

Nu mai puţin importantă este lesa, care trebuie să fie suficient de rezistentă, în funcţie de gabaritul şi de forţa câinelui. Important este ca şi persoana care iese la plimbare cu animalul să aibă puterea să ţină animalul, în cazul în care se smuceşte şi fuge. În ceea ce-i priveşte pe căţeii insuficient educaţi sau dresaţi să răspundă rapid la comenzile dumneavoastră, ideal ar fi să nu le daţi drumul să alerge sau să se joace liberi decât într-un spaţiu controlat şi bine delimitat. În zona de ieşire/intrare în respectivul spaţiu veţi sta dumneavoastră, dar nu cu ochii în telefon, neatent la ce face patrupedul.

În cazul în care în pofida tuturor acestor măsuri, câinele fuge sau dispare de lângă dumneavoastră şi nu mai reapare, va trebui să începeţi căutarea. Cum şi cât, vă spunem data viitoare.

Citit 1960 ori Ultima modificare Joi, 16 Ianuarie 2020 13:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.