La 5 ani, în lumea tăcerii

La 5 ani, în lumea tăcerii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cine îi mai ajută pe bolnavii cu autism? *

„Sunt din comuna Fârţăneşti, judeţul Galaţi, şi vin la dumneavostră cu o problemă legată de copilul meu”, ne spune Olimpia Călmuc.

„Am doi copii şi necazul meu este că fetiţa - Nicoleta Mihaela Costandache (5 ani) - suferă de autism  şi întârziere mintală, având un coeficient de inteligenţă (QI) de 48. Băiatul are 4 ani şi sunt divorţată de soţ, tatăl copiilor părăsindu-ne exact atunci când aveam cea mai mare nevoie de sprijinul lui. Îmi doresc să fac mai mult pentru copiii mei, în special pentru fetiţă, dar dintr-un venit lunar de 557 lei nu pot face faţă”. 

Iniţial, Olimpia Călmuc a solicitat să o sprijinim cu o colectă de bani, însă ni se pare nimerit să ne punem în temă cu soluţiile care există în acest moment pentru astfel de necăjiţi. Mai exact, să aflăm ce posibilităţi sunt la Galaţi pentru a le oferi şansă la tratament copiilor cu autism.

„Echipa mobilă”

„La nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi, există un proiect pe care l-am înfiinţat cu două luni în urmă şi care se numeşte ˝Echipa mobilă˝, serviciu ce oferă posibilitatea ameliorării şi tratării acestor situaţii. Acest copil a mai beneficiat în vreo trei rânduri de serviciile unui logoped şi va beneficia şi de acum înainte. Problema este că la nivelul judeţului amintita echipă are în program 60 de copii cu deficienţe asemănătoare, locomotorii sau de altă natură şi e destul de greu să faci acest lucru cu puţini specialişti”, ne-a spus Tania Calcan, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Dincolo de acest program care vizează maximum 3 ore de terapie pe lună, orice părinte care doreşte să-şi ajute copilul preferă să asigure măcar câteva ore pe săptămână de tratament, de socializare prin terapia ABA. Şi e clar că, cu un tată care s-a recăsătorit a treia oară!, şi cu un venit de numai 557 lei pe lună, micuţa Mihaela nu are mari posibilităţi. De aceea, am cerut ajutorul autorităţii locale.

„Cunoaştem situaţia şi ştim că mama acestei fetiţe este interesată să-şi ajute copilul. O rugăm pe mamă să se prezinte la Primăria Fârţăneşti şi să analizăm posibilitatea susţinerii unui tratament şi la un cabinet de specialitate cât nu e prea târziu”, ne-a spus Adi Lungu, secretarul comunei Fârţăneşti.

Nicoleta Mihaela Constandache este un copil frumos, dar trăieşte într-o lume a tăcerii. Merită o şansă din partea noastră. De aceea, lansăm invitaţia ONG-urilor (sau cabinetelor de tratament specializat ABA) care ar putea să o sprijine. Terapia cu un astfel de copil este anevoioasă şi până ce instituţiile noastre vor oferi şansa unor servicii comunitare pentru  tratarea acestor necăjiţi va mai curge apă pe Dunăre.

Noi revenim cu acest semnal, în ideea că cineva din municipiul sau din judeţul nostru va privi cu mai multă compasiune aceste situaţii. Şi va trece la fapte, că de promisiuni nu ducem lipsă...

Citit 1332 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.