Un milion de lei pentru reabilitarea unei secţii de poliţie

Un milion de lei pentru reabilitarea unei secţii de poliţie
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Nu mai puţin de 1.182.975 de lei reprezintă valoarea reparaţiilor capitale de care are nevoie imobilul în care îşi desfăşoară activitatea Secţia 3 Poliţie, situat la parterul şi etajul I al blocului G1, scara 3, Micro 19.  Spaţiul nu a fost reabilitat niciodată, situaţia lui fiind cu atât mai critică cu cât găzduieşte circa de poliţie cea mai mare şi mai „grea” din oraş, cu zona de securitate aferentă.

Un bloc care nu a fost reabilitat serios niciodată şi în care a fost amplasată, de la înfiinţare, Secţia 3 Poliţie, cea mai vastă circă din municipiu, unde lucrează zeci de poliţişti şi unde ajung zilnic tot felul de persoane în privinţa cărora trebuie asigurate norme de siguranţă specifice, a ajuns, în cele din urmă, în atenţia autorităţilor. În urma unei analize a stării imobilului, devenit „celebru” mai ales datorită obiectivului de interes public, a fost în cele din urmă aprobată o hotărâre de Consiliu Local prin care se consfinţeşte că parterul şi primul etaj al imobilului, în care funcţionează Secţia 3, se află într-o stare precară şi că se impune o reabilitare serioasă.  

Ce s-a aflat

Pentru realizarea studiului tehnic care să stabilească starea spaţiului în care funcţionează secţia de poliţie, Primăria a încheiat pe 5 august 2019 un contract în valoare 27.000 de lei fără TVA. Proiectantul a constatat şi că imobilul nu este dotat cu iluminat de siguranţă conform normativelor în vigoare, nu are rampă pentru persoanele cu dizabilităţi, treptele de intrare şi pardoselile nu sunt antiderapante, ba chiar există „exista riscul de electrocutare, deoarece instalaţiile electrice sunt vechi, nu sunt legate la priza de pământ şi prezintă numeroase improvizaţii”. Clădirea nu este racordată la niciun sistem de ventilare, iar finisajele sunt depăşite din punct de vedere al duratei de viaţă existând riscul de prăbuşiri a unor bucăţi din faţadă.

„Finisajele exterioare existente sunt într-o stare avansată de degradare, în unele porţiuni se observă căzături ale tencuielilor, dar şi urme de igrasie. Instalaţiile sanitare, termice şi electrice nu au fost modernizate niciodată de la construirea clădirii. Clădirea este într-o stare avansată de degradare, nefiind consolidată, realizându-se doar reparaţii curente”, se arată în Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii, realizată de SC Techmedia Electronics SRL din Iaşi, parte a deciziei aleşilor.

Ce se doreşte

Cei peste un milion de lei estimaţi ca necesari reabilitării Secţiei 3 ar trebui să schimbe radical şi faţa clădirii, şi condiţiiile în care muncesc poliţiştii. Proiectul prevede: modernizare fără a afecta structura de rezistenţă, reabilitare termică prin izolarea termică a faţadei, pereţilor exteriori, inclusiv a soclului, înlocuirea tâmplăriei exterioare, reabilitarea instalaţiilor existente electrice, înlocuirea corpurilor de iluminat cu unele cu LED, montare sistem de detecţie, semnalizare şi alarmare la incendiu. De asemenea, pentru reducerea consumului de energie, ar urma să fie montate recuperatoare de căldură locale, de înaltă eficienţă, în toate spaţiile. Proiectul mai prevede înlocuirea totală a distribuţiei de apă caldă menajeră cu conducte noi din polipropilenă, izolarea conductelor de distribuţie apă caldă menajeră, reabilitarea reţelelor exterioare de apă-canalizare, reabilitarea instalaţiilor sanitare, refacerea finisajelor interioare şi exterioare, dar şi a trotuarelor degradate. Durata de realizare ar fi de şase luni, banii necesari urmând a fi asiguraţi fie de la bugetul local, fie dintr-un împrumut.

Secţia rămâne pe loc

Deşi s-a cerut şi s-a pus în repetate rânduri problema mutării sediului Secţiei 3 Poliţie într-o altă locaţie din cauza condiţiilor improprii de la G1, acest lucru nu se va întâmpla prea curând. „O eventuală mutare se va face în funcţie de fazele aplicării proiectului. Sunt termene, licitaţii, nu putem muta secţia oricând şi oricum. Există şi varianta unei comasări, dar asta vom stabili la momentul respectiv, împreună cu constructorul. E greu să mutăm o secţie dintr-o locaţie în alta, mai ales că e vorba despre o zonă de securitate”, ne-a explicat cms. şef Cornel Mototolea, inspectorul-şef al IPJ Galaţi. Secția 3 are în competența teritorială zece cartiere și zone ale municipiului, respectiv Micro 17, 18, 19, 20,  21, Cartierul Barboși, Cartierul Dimitrie Cantemir,  zona Cătușa, zona Tirighina și o parte a străzii Garofiței. În ultimii 20 de ani au fost executate doar reparații curente asupra acestui imobil pentru care acum sunt necesare reparații capitale.

Citit 4560 ori Ultima modificare Luni, 09 Martie 2020 13:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.