Evaluaţi acest articol
(9 voturi)
3 comentarii

În contextul în care în România răspândirea coronavirusului se face deja la nivel comunitar, nemaiexistând un control foarte clar asupra modalității de transmitere de la contacte cert diagnosticate sau cu risc ridicat, se înmulțesc restricțiile de deplasare. Astfel, una dintre prevederile Ordonanței Militare nr. 2, adoptată în cursul zilei de sâmbătă, prevede limitarea drastică a deplasărilor, deocamdată pe timp de noapte. Cine trebuie musai să iasă din casă trebuie să aibă asupra sa o declarație completată și semnată.

Gălățenii care din motive extrem de importante și cu caracter evident urgent sunt nevoiți să iasă din casă în intervalul orar 22,00 - 6,00 sunt obligați să își justifice plecarea printr-o declarație pe proprie răspundere, care să cuprindă, pe lângă elementele de identificare, și motivul care a determinat ieșirea. Astfel, fiecare persoană care își părăsește locuința în acest interval orar trebuie să aibă asupra sa, pe lângă documentul de identitate, o declarație chiar și olografă (scrisă integral de mână), care să cuprindă următoarele elemente: nume, prenume, numele părinților, adresa de domiciliu, seria și numărul actului de identitate și precizarea că sub sancțiunea prevederilor art. 326 Cod Penal privind falsul în declarații ale art. 352 referitoare la zădărnicirea combaterii bolilor, motivul și intervalului orar pentru care se face deplasarea de urgență face parte din următoarea gamă: loc de muncă, consult medical care nu poate fi amânat, deplasare la cumpărături de strictă necesitate și urgență, la magazine din apropierea domiciliului, asigurarea asistenței unei persoane în vârstă vulnerabile ori pentru însoțirea copiilor, desfășurarea de activități fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă, deplasare scurtă, lângă domiciliu, legată de nevoile animalelor de companie. Semnată și datată, declarația va fi prezentată oricărui polițist, jandarm sau polițist local care o va solicita și care, pentru dovadă, o va putea fotografia. Potrivit Ordonanței Militare nr. 2, care instituie obligativitatea acestor declarații în scopul restricționării deplasărilor nejustificate pe timp de noapte, aceste documente sunt necesare începând cu seara zilei de 23 martie, orele 22,00. Modelul de declarație poate fi descărcat de pe site-ul web al Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne, precum și de pe site-urile celorlalte instituții cu atribuții în domeniu.

Recomandarea limitării deplasărilor pe timp de zi

La acest moment, în România nu sunt interzise expres deplasările pe timp de zi, autoritățile preferând să recomande cetățenilor să nu iasă din case și să se limiteze la deplasări de strictă necesitate. Pentru cei care pot lucra de la domiciliu a fost indicată această posibilitate, iar în domeniile unde prezența la serviciu a salariatului este obligatorie s-a pus la dispoziția angajatorilor posibilitatea de a emite adeverințe în acest scop. Cu toate acestea, recomandarea evitării ieșirii în spații publice trebuie privită într-un sens mult mai restrictiv, în condițiile în care a fost făcută sub auspiciile unei ordonanțe militare, dar și în contextul în care autoritățile sanitare au anunțat că la acest moment, în România, se pune problema răspândirii comunitare a COVID-19, contactarea acestuia nemaifiind condiționată de contactul cu o persoană cu diagnostic certificat ori cu o persoană provenită dintr-o zonă de risc.

 

Citit 3271 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Martie 2020 14:30

3 comentarii

 • postat de Covid-19 distruge toata economia mondiala daca nu se iau masuri Marți, 24 Martie 2020 17:46 84.117.41.*** Link la comentariu
  2
  5

  Oamenii au voie sa iasa la sport sau in padure sau la munte dar sa nu fie in grupuri ci doar daca e doar o singura persoana. Daca e singur in masina si se duce la munte in creierul padurii trebuie lasat. Multi se vor sinucide daca stau inchisi mai mult de 10 zile in case. Sa nu se distruga economia si fermele si fabricie de mancare sa produca in continuare.
  Nu mai cumparati mancare decat cat aveti nevoie si lasati si la altii care nu au apucat sa cumpere.
  Daca stai in izolare sau inchis cumpara doar cat ai nevoie in acele zile.
  Nu creati panica inutil si haos. Este mancare pentru toata lumea daca suntem responsabili.

  Raportează
 • postat de eu Marți, 24 Martie 2020 13:43 194.105.20.*** Link la comentariu
  7
  6

  Mai trebuia introdusa o rubrica in declaratie cine are amant/amanta ce face?

  Raportează
 • postat de Akbar Marți, 24 Martie 2020 10:40 188.24.192.*** Link la comentariu
  1
  14

  Intr-o tara in care consumul de mustar e mai mare decat cel a hartiei igienice, sapunului sau pastei de dinti, nu ar trebui sa existe recomandari, ci doar interdictii. Lumea civilizata a adoptat interdictii 24 din 24. Noi pe unde ne aflam ???

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.