Forțele Terestre au intrat sub comanda unui gălățean

Forțele Terestre au intrat sub comanda unui gălățean
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Generalul-maior Iulian Berdilă este, de câteva zile, noul șef al Statului Major al Forțelor Terestre. Ofițerul, născut în Galați în urmă cu 49 de ani, a preluat ștafeta în condiții excepționale pentru țara noastră, de la generalul-maior Dorin Blaiu, în cadrul unei ceremonii restrânse. 

Statul Major General al Forțelor Terestre are, oficial un nou comandant, în contextul în care în această perioadă Armata Română este pusă în situația de a face față unei misiuni cu totul noi pentru țara noastră. Preluarea ștafetei de către generalul-maior Iulian Berdilă, cel care în ultima jumătate de an a fost comandant al Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est, s-a făcut în condiții speciale, în cadru restrâns la sediul Statului Major al Forțelor Terestre, în prezența șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu și, desigur, al predecesorului său, generalul-maior Dorin Blaiu. 

Născut în Galați, militar de carieră

Iulian Berdilă este un ofițer care a parcurs toate etapele ierarhiei militare, începându-și viața în uniformă la doar 14 ani, odată cu admiterea la Liceul Militar ”Dimitrie Cantemir” din Breaza. S-a născut la Galați, pe 8 ianuarie 1971, după absolvirea studiilor liceale urmând cursurile Institutului Militar de Artilerie şi Geodezie „Ioan Vodă" de la Sibiu. După absolvire, în 1992, a fost repartizat comandant de pluton aruncătoare de proiectile reactive la Regimentul 16 Artilerie. Până în 2004, când a devenit primul ofiţer român selecţionat să urmeze cursurile Şcolii Militare de Studii Avansate din SUA, în Fort Leavenworth, Kansas și a fost numit aghiotant al şefului Statului Major General, Iulian Berdilă a deținut mai multe funcții de comandă și a urmat mai multe cursuri de specializare  în Statele Unite ale Americii. Are la activ misiuni în teatrele de operații din Irak și Afganistan (Zabul). În cea de-a doua misiune, derulată în perioada iunie-decembrie 2011, a participat în calitate de comandant al Batalionului 2 Infanterie ”Călugăreni”, la finele acesteia fiind avansat la excepţional la gradul de colonel. Începând cu 2013, a deținut, succesiv, funcțiile de locţiitor și ulterior şef de stat major la Comandamentul Diviziei 2 Infanterie ”Getica”, comandant al Brigăzii 81 Mecanizată ”General Grigore Bălan” și comandant al Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est. Generalul-maior Iulian Berdilă este căsătorit și are un fiu.

 

Citit 7638 ori Ultima modificare Joi, 02 Aprilie 2020 12:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.