Cum pot fi plimbaţi copiii şi bolnavii

Cum pot fi plimbaţi copiii şi bolnavii
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Statul în casă, sub auspiciul interdicţiilor dictate de starea de urgenţă şi de ordonanţele militare care restricţionează libera circulaţie, poate ridica reale probleme, în anumite cazuri. Copiii şi persoanele care suferă de anumite afecţiuni percep greu sau nu se pot adapta, ori, după caz, sunt dependente de ieşitul din casă, iar pentru acestea există un cadru care permite astfel de activităţi fără riscul unor sancţiuni.

În cazul celor mici, care simt acut nevoia de a ieşi dn casă şi a se juca, eventual, câteva minute în aer liber, dar şi al persoanelor cu deficienţe care nu doar că nu înţeleg obligaţia de a fi izolate, dar a căror stare depinde mult de "schimbarea" periodică a peisajului, restricţiile sunt ceva mai blânde, aparţinătorii acestor categorii fiind însă condiţionaţi să respecte o serie de reguli.

Astfel, cei care au în grijă copii trebuie să ştie că îi pot scoate din casă, pe perioade scurte, şi numai în apropierea locuinţei, conform art.1 lit. d) din Ordonanța militară nr. 3, unde se prevede că se pot efectua deplasări scurte, în apropierea locuinței, legate de activitatea fizică individuală. Părinţilor sau celor care îi au în grijă şi care trebuie obligatoriu să îi însoţească le este interzis să îi ducă în parcuri sau locuri de joacă, unde există riscuri mai mari de a contacta virusul. De asemenea, nu pot ieşi la plimbare în public și nu este permisă deplasarea în spațiul public, pietonal, în grupuri mai mari de trei persoane. 

Persoanele cu nevoi speciale

În această categorie se înscriu numeroşi copii, adolescenţi şi adulţi diagnosticaţi cu diverse afecţiuni, cele mai frecvente din sfera tulburărilor de autism, pentru care statul prelungit în casă reprezintă un factor agravant al stării de sănătate şi al echilibrului. Mai mult, neputând să înţeleagă restricţiile, astfel de persoane pot deveni violente şi periculoase pentru cei din jur. Pentru ei, există posibilitatea plimbărilor, în anumite condiţii stipulate de Ordonanţa militară nr. 4. Astfel, în declaraţie trebuie bifat punctul 4 - "motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor/ copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie". În plus, părintele sau însoţitorul trebuie să aibă asupra sa şi actele de identitate proprii şi pe cele ale persoanei cu dizabilităţi, precum şi documente medicale care să ateste afecțiunile de care suferă.

Grădinăritul nu este activitate agricolă

Gălăţenii care deţin proprietăţi în afara localităţii, unde au grădini sau livezi pe care vor să le îngrijească în această perioadă, nu pot, legal, să justifice prin aceasta deplasarea. Astfel de activităţi nu au caracter urgent, precum muncile agricole prestate de cei care se întreţin exclusiv din agricultură, aşa că există riscul să fiţi amendaţi dacă porniţi la drum, spre ţară sau altă localitate, cu astfel de intenţii. "Excepția prevăzută de Ordinanţa militară nr. 3, privind deplasările persoanelor care prestează activităţi agricole, a fost introdusă, în principal, pentru a veni în sprijinul producătorilor agricoli și al persoanelor care obțin din activitățile agricole unicul sau principalul venit și nu pentru a fi folosită ca pretext pentru a efectua deplasări de către orice persoană care are în proprietate un teren", se precizează într-un comunicat al Poliţiei Române.

Citit 2630 ori Ultima modificare Marți, 21 Aprilie 2020 19:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.