Cine va răspunde pentru toate nedreptăţile de la „Metalurgic”?

Cine va răspunde pentru toate nedreptăţile de la „Metalurgic”?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Directoarea Mirela Onişor va cere un audit extern pentru felul în care s-a făcut gestionarea fondurilor provenite de la căminele „Metalurgicului” * Contractele de închiriere au fost modificate cu câteva amendamente propuse de chiriaşi * Conducerea liceului doreşte să afle de la cine au „cumpărat” actualii chiriaşi contractele de închiriere * Oamenii au fost traşi pe sfoară în diverse moduri * Cine va da socoteală pentru toate acestea? *

Odată deschisă cutia Pandorei din căminele de la „Metalurgic”, au început să iasă la iveală tot felul de nereguli încetăţenite în timp, cărora actuala conducere a liceului cu greu le poate face faţă. 

Profitându-se de situaţia lor disperată, unii chiriaşi au fost traşi pe sfoară, în timp ce alţii şi-au permis să-şi facă viaţa mai bună după cum i-a tăiat capul, fără să se gândească la consecinţe.

Situaţia căminelor a fost gestionată prost de la bun început, iar acum cu greu se mai pot pune lucrurile în ordine. Despre cine ar trebui tras la răspundere în tot acest vacarm, ce să mai vorbim, e foarte dificil de stabilit.

Cazul Ganciu-Lepădătescu

Am scris într-un articol precedent despre cazul Ştefaniei Ganciu, căreia vechea conducerea liceului i-a repartizat o cameră în căminul F, i-a cerut să achite şi debitele restante ale altei persoane (ciudată condiţie!).

Deşi se ştia că respectiva cameră e locuită de Lepădătescu Valentina (FOTO 2) şi că Ganciu Ştefana nu se va putea muta acolo, i s-au încasat totuşi 2.500 de lei.

În loc să rezolve problema, fosta conducere a liceului a ridicat neputincioasă din umeri, singura acţiune în care s-a implicat fiind cea în care a colectat banii.

Dacă stai de vorbă cu Valentina Lepădătescu, constaţi că persoana care la prima vedere a tras pe sfoară liceul, prin neplata chiriei şi utilităţilor, e şi ea la rândul ei victima unei păcăleli.

„Fostul administrator Arhire ne-a cerut bani pentru hidroizolaţia căminului F şi ne-a spus că aceştia vor fi scăzuţi de la plata  întreţinerii. Am dat zece milioane de lei vechi, dar când m-am dus să-i scad din datoriile la întreţinere, doamna contabil-şef mi-a spus că nu se poate”.

„Pentru că am insistat, nu a vrut să-mi mai facă contract de închiriere. Abia la insistenţele fostului inspector şcolar Şonei, mi-au făcut contract pe anul 2006, dar nu mi l-au reînnoit în 2007, pentru că am avut în continuare tupeul să solicit să mi se scadă cele zece milioane de lei vechi din plata utilităţilor ”, susţine Valentina Lepădătescu.

Aceasta mai spune că anual a depus la secretariat cereri prin care solicita să i se facă contracte de închiriere. În contrapartidă, serviciul de contabilitate a liceului a bombardat-o cu somaţii pentru plata datoriilor.

Valentina Lepădătescu a considerat că, atâta vreme cât nu i s-a întocmit contract de închiriere, nu avea de ce să plătească chirie şi utilităţi, chiar dacă asta însemna să stea trei ani de zile fără să achite niciun leu.  

În apărarea sa, Lepădătescu aduce faptul că a fost obligată de fostul administrator Arhire să investească bani grei pentru construirea unei băi în interiorul camerei sale.

„Ne-au pus lacăt la băile la comun şi ne-a spus că, dacă vrem să stăm în cămin, trebuie să ne facem propria baie în cameră. Am investit în jur de 30 de milioane de lei vechi. Dacă mă dau afară din cămin, cine îmi decontează investiţia?”, se plânge femeia.

Contabila-şefă Liliana Enache susţine că Valentinei Lepădătescu i s-a făcut totuşi contract de închiriere pe 2007, dar că aceasta n-a venit să-l semneze şi nici nu a plătit chirie.  Ca urmare, nu mai avea dreptul la alte contracte în anii următori, fiind rău-platnică.

Cum fosta conducere a  liceului nu s-a grăbit să descurce iţele la timp în cazul celor două femei care solicită aceeaşi cameră, ambele au ales calea justiţiei pentru a li se face dreptate.

Chirie încasată fără contracte de închiriere

Încasarea celor 2.500 de lei de la Ganciu Ştefania în condiţiile în care ştiau că locuinţa repartizată nu e liberă şi nu poate fi eliberată aşa uşor nu este singurul caz în care serviciul de contabilitate a încasat bani cu statut incert. Deşi nu s-au întocmit contracte de închiriere,  s-au încasat banii de chirie de la mai mulţi locatari.

Modificări de clauze în contract

Singurul director care a luat măsuri ferme şi care încearcă să descâlcească iţele din ghetourile „Metalurgicului” pare să fie Mirela Onişor.

Aceasta a modificat, la cererea chiriaşilor, în cadrul consiliului de administraţie, câteva clauze ale contractelor de închiriere, cea mai importantă fiind folosirea unui cuantum de 25 la sută din chirie pentru repararea căminelor.

De asemenea, tot în cadrul consiliului de administraţie de joi s-a introdus în contract prevederea că acesta va fi prelungit de la un an la cinci ani, dacă va sosi de la Ministerul Educaţiei undă verde în acest sens.

Mai mulţi dintre locatari au promis că în aceste condiţii vor veni la semnarea actelor.

Se caută vinovaţi

Chiar şi aşa, situaţia e departe de a se limpezi. Plouă cu acuze în continuare din toate părţile. Cum toată lumea s-a fript măcar o singură dată, neîncrederea pare să fie chiriaşul tuturor camerelor din căminele A, B şi F.

„Voi solicita  un audit extern, ca să lămurim odată lucrurile. Ca să nu se mai spună că doamna contabil-şef are rude şi controalele au fost de ochii lumii, cel mai bine e să solicităm un audit extern”.

„În plus, acest domn Arhire – fostul  administrator ar trebui să dea seamă pentru ceea ce a făcut”.

„Nu poţi să stai de vorbă cu chiriaşii fără ca aceştia să spună că au primit din partea sa promisiuni fără acoperire şi alte reclamaţii şi nereguli”, a mai precizat directoarea Mirela Onişor, în cadrul consiliului de administraţie. 

Un alt demers va fi aflarea celor care au vândut contractele de închiriere altor persoane, făcând din asta o afacere destul de profitabilă.

„La semnarea noilor contracte le vom cere chiriaşilor care nu sunt în evidenţa noastră să ne comunice de la cine au preluat camera şi cât au dat sau cât li s-a cerut pe ea. Deja avem o declaraţie în acest sens”, ne mai spune contabila-şefă Liliana Enache.

Citit 1547 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.