Evaluaţi acest articol
(12 voturi)
7 comentarii

Senatul a adoptat propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prin care se stabileşte dreptul la pensionare anticipată pentru lucrătorii din sectorul de construcţii nave.

Actul normativ prevede activităţile desfăşurate în domeniul construcţiilor navale de persoanele pentru care este stipulat acest drept: control nedistructiv cu radiaţii ionizante, izolare cu vată minerală, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudură, montare/demontare schele, lăcătuşerie, montaj, tubulatură montaj, polizare montaj, mecanică/electrică montaj.

Stagiul complet de cotizare pentru această categorie va fi de 30 de ani, iar vârsta minimă de pensionare va fi de 53 de ani pentru femei şi 55 de ani pentru bărbaţi.

"Condiţiile de muncă din industria navală sunt grele, acestea fiind considerate nu numai inconfortabile, dar şi periculoase pentru sănătatea lucrătorilor. Munca în construcţia navală se desfăşoară în principal în aer liber, adesea în condiţii meteo neprietenoase sau în hale de mare capacitate puţin sau deloc încălzite sau ventilate. Reducerea vârstei de pensionare pentru navalişti ţine cont de condiţiile speciale zilnice pe care aceştia le îndură - vânt, ploaie, frig, expunere constantă la gaze toxice. Aceste condiţii nu permit menţinerea în piaţa muncii a lucrătorilor din domeniul naval până la o vârstă înaintată, deoarece starea de sănătate nu le mai permite să livreze o productivitate competitivă", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

 

Citit 3559 ori Ultima modificare Sâmbătă, 09 Mai 2020 01:02

7 comentarii

 • postat de Pai se va face ca si pana acum : Sâmbătă, 09 Mai 2020 15:50 89.137.225.*** Link la comentariu
  1
  3

  respectivii vor iesi la pensie , si imediat dupa aceea se vor reangaja cu contract pe un an , cu posibilitatea de reanoire periodica , in santierul naval.
  La fel cum se procedeaza si acum.

  Raportează
 • postat de teo Sâmbătă, 09 Mai 2020 09:16 86.124.204.*** Link la comentariu
  3
  1

  Tot respectul pentru navalisti. Dar sa nu uitam pe ceilalti constructori care lucreaza in conditii destul de grele, munca in constructii este o munca grea.
  Cei care lucreaza la sosele si autostrazi in ce conditii muncesc?
  Cei din constructii industriale ?
  Cei ce fac constructii sau reparatii pe platforma combinatului.
  Sa tragi un glet sau sa pui o faianta nu este usor, tot esti expus la multe riscuri pentru sanatate.
  Sa fim realisti dupa cei ai trecut de 50 de ani te cam lasa ciolanele, si randamentul scade considerabil. Toti ce lucreau in constructii aveau inainte cel putin grupa a 2 a si foarte multi grupa a 1 a.

  Raportează
 • postat de eu Vineri, 08 Mai 2020 08:57 89.137.230.*** Link la comentariu
  20
  18

  Cel mai bine ar fi sa dea o lege sa iesim toti la pensie la 35 de ani.Si pensie speciala ,ca doar suntem romani.Iar dupa 35, cine mai vrea sa munceasca, sa fie angajat la stat...Eu nu mi dau seama cum nu de s a prabusit pana acum sandramaua numita Romania!Cred ca suntem fff aproape!

  Raportează
 • postat de sorin Vineri, 08 Mai 2020 07:30 193.231.148.*** Link la comentariu
  14
  14

  oricum este o nedreptate pt ceilalti navalisti, care nu lucreaza la montaj dar care stau in frig etc,acolo sunt si alte meserii precum fasonatori,electriicieni ,mecanici si lacatusi ,plus ca nedreptatea e in anii de munca ce faci cu aia care au 28 de ani ,parerea mea ca trebuie calculat in parte dupa grupe pt toti cum era inainte si fiecaruia dat dreptul lui altfel e discriminare, pt fit fiecare cat a muncit si grupa la care s-a incadrat toti in santierul naval sunt in conditii grele dar e o lege data pe picior pt un numar limitat de oameni ca multe altele

  Raportează
 • postat de Costel Vineri, 08 Mai 2020 05:11 84.117.41.*** Link la comentariu
  18
  15

  Dar cei care lucreaza in exploatare portuara de ce nu benificiaza de aceleasi conditii?
  Docherii, mecanizatorii nu lucreaza in conditii meteo neprietenoase?
  Macaragii de cheu nu lucreaza in conditii deosebite de pericolozitate?
  De ce pt unii muma si pt altii ciuma?

  Raportează
 • postat de x Vineri, 08 Mai 2020 02:02 91.207.172.*** Link la comentariu
  20
  29

  Nu destul tocmai pseudo-judecătorii cecere și-au re-aprobat pensiile suplimentare, ca și parlambadarii dealtfel, da’ mai nou, pe lângă șoferi, văd că și navaliștii vor în plus și mai repede la pensie.
  Păi, în logica asta elastică și mereu extensibilă, TOȚI merităm să ieșim pensionari la 50 de ani, că tocmai îi beștelirăm pe alții, cu pensie sulipimentară ori pensii duble ...
  Populyștilor!

  Raportează
 • postat de Adrian Vineri, 08 Mai 2020 01:27 88.106.83.*** Link la comentariu
  24
  29

  Doamne Ajuta ! Oricum sa facut o nedreptate cand sa luat grupa in 2001 .Am muncit acolo, asta a fost si principalul motiv pentru care am renuntat . Nu poti sa lucrezi la vapor in dublu -fund la 65 ani . Ce imi pare rău ca oamenii care lucreaza in acest domeniu nu sunt uniti si nu lupta pentru drepturile lor . Sindicatele sunt deja in plus si nu strâng oamenii in jurul lor sa -si ceara drepturile . Trebuie mai multa unitate intre muncitori nu dezbinare .

  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro