Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor

Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În fiecare an, în întreaga lume, ziua de 12 iunie este dedicată combaterii exploatării prin muncă a copilului.

Instituită în 2002, la iniţiativa Organizaţiei Internaţionale a Muncii, această zi are scopul de a atrage atenţia asupra fenomenului exploatării prin muncă a copiilor şi asupra măsurilor care se impun a fi luate pentru diminuarea acestei practici. Nu toate sarcinile îndeplinite de copii ar trebui considerate drept exploatare prin muncă a copiilor, precizează un comunicat remis de Inspectoratul Teritorial de Muncă Galați. ”Astfel, activităţi precum ajutarea părinţilor acasă, sprijinirea unei afaceri familiale sau câştigarea banilor de buzunar în afara orelor de şcoală şi în timpul vacanţelor şcolare nu sunt nocive pentru copii. Aceste tipuri de activităţi contribuie la dezvoltarea copiilor şi la bunăstarea familiilor lor, le dezvoltă abilităţi, îi responsabilizează, îi ajută să se pregătească pentru a deveni membri productivi ai societăţii în viaţa de adult, le dezvoltă deprinderile de viaţă independentă”.

La nivel global, se estimează că 152 de milioane de copii sunt deja exploataţi prin muncă, dintre care 72 de milioane fac muncă periculoasă.

În ţara noastră, potrivit legislaţiei, minorii pot încheia contract individual de muncă la împlinirea vârstei de 15 ani. Pentru tinerii cu vârsta între 15 şi 16 ani, la încheierea contractului, este necesar acordul scris al ambilor părinţi sau al reprezentanţilor legali. Programul de lucru al tinerilor sub 18 ani este de 6 ore pe zi, 30 ore pe săptămână, durata concediului este mai mare cu 3 zile, minorii nu pot presta ore suplimentare şi nici muncă de noapte, nu pot fi repartizaţi să muncească în locuri de muncă grele, vătămătoare sau periculoase”, precizează ITM Galați.

La sediul instituției gălățene sunt disponibile pliantele realizate de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Galaţi, pliante care vor fi și distribuite de inspectorii de muncă cu ocazia controalelor la agenţii economici şi a sesiunilor de informare.

Citit 1847 ori Ultima modificare Vineri, 19 Iunie 2020 00:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.