Guvernul le pune pumnul în gură profesorilor

Guvernul le pune pumnul în gură profesorilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În „Monitorul Oficial” din 12 martie a fost publicată OUG 18/2010, elaborată în mare secret, prin care plata drepturilor salariale obţinute de cadrele didactice în justiţie în anul 2010 a fost amânată pentru următorii 3 ani, din motive de criză financiară. 

OUG 18/2010 stabileşte că sumele prevăzute prin hotărâri judecătoreşti, reprezentând drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului bugetar, devenite executorii în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2010, nu sunt achitate în acest an, ci eşalonate la plată după cum urmează: în 2011 – 34 la sută, iar în 2010 şi 2013 câte 33 la sută.

Nu este pentru prima dată când Guvernul emite un asemenea act  normativ. În vara anului trecut, apărea OUG 71, care amâna plata drepturilor salariale câştigate în instanţă  în 2009 şi le eşalona tot pe trei ani:  34 la sută în 2010, şi câte 33 la sută în 2011 şi în 2012. 

„Un guvern de incompetenţi”

Liderul de sindicat de la CNVA, profesoara Laila Chitic, ne-a declarat că guvernanţii recidivează în prostie:

„OUG 18 arată că avem un guvern de incompetenţi, care îşi neagă propriile ordonanţe. Nu se poate un lucru mai periculos. În acest context cine mai are încredere că vom primi în final aceşti bani. E un guvern care se conduce prin ordonanţe, nu prin legi. Totul într-o bătaie de joc”.

„Ne prostesc pe faţă”

OUG 18/2010 prevede la punctul al doilea că „orice procedură de executare silită se suspendă de drept”.

Cati Coman, secretara de la Liceul din Tudor Vladimirescu,  singura din judeţul Galaţi care a apelat până acum la un executor judecătoresc, susţine că este hotărâtă să lupte până la capăt:

„Ne prostesc pe faţă. Au cerut situaţia cu numărul celor care au câştigat procesele şi cu sumele necesare, de faţadă. Nu aveau niciun gând să ne plătească drepturile”.

„Dar eu nu renunţ. Merg săptămâna aceasta la Bucureşti, mă voi adresa Înaltei Curţi de Casaţie, mă duc şi la CEDO dacă e nevoie”, spune secretara de la Liceul din Tudor Vladimirescu. 

Protestele continuă în cancelarii

Cadrele didactice sunt mai mult decât revoltate. Joaca de-a şoarecele cu pisica  le-a întins nervii la maxim. Ca urmare, protestele continuă în cancelarii:

„Majoritatea şcolilor nu mai trec note în catalog încă de la începutul săptămânii trecute. Ascultăm elevii, dar nu le trecem notele în catalog. În plus, continuăm seria protestelor iniţiate deja cu pichetarea de săptămâna trecută”, ne-a mai spus profesoara şi lidera de la CNVA.

Citit 1818 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.