Bonele pentru copii, plătite cu bani de la Primărie
Foto: Pexels

Bonele pentru copii, plătite cu bani de la Primărie
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Gălăţenii ai căror copii nu au prins un loc la creşă sau la grădiniţă vor putea să-şi angajeze bone pentru cei mici, pe care să le plătească cu bani de la Primărie. Stabilite prin lege, ajutoarele pentru plata bonelor sunt acordate la nivel local. La Galaţi, deocamdată se lucrează la metodologia prin care vor fi acordate aceste ajutoare, iar hotărârea urmează să fie votată în Consiliul Local.

Legea pentru acordarea de către primării a ajutoarelor financiare pentru plata bonelor pentru copii a intrat în vigoare la sfârşitul lunii mai. În ţară sunt deja mai multe oraşe - cum ar fi Cluj, Timişoara, Sibiu sau Constanţa - care s-au mişcat mai repede şi au votat deja respectivele hotărâri în consiliile locale. Este la latitudinea fiecărei primării să aloce bani la bugetul local pentru ajutorul de bonă şi să stabilească metodologia de acordare a acestor bani.

"Primăria municipiului Galați are în lucru metodologia de acordare a ajutorului pentru plata bonelor, urmând ca în scurt timp aceasta să fie supusă dezbaterii publice. După încheierea procedurilor, persoanele interesate și care îndeplinesc condițiile stipulate în lege vor putea formula solicitări către Direcția de Asistență Socială a Primăriei municipiului Galați" - este răspunsul Biroului de presă al Primăriei Galaţi la solicitarea "Vieţii libere" de a afla în ce stadiu se află implementarea pe plan local a Legii 35/2020.

Banii care pot fi obţinuţi pentru plata bonelor variază, ca sumă, între 250 şi 710 lei lunar, în funcţie de veniturile părinţilor. Ajutorul lunar se acordă dacă venitul lunar net pe membru de familie este de cel mult 3.500 de lei (banii care ajung efectiv în mâinile părinților, fără să intre la socoteală taxele pentru venituri). Pentru a calcula venitul lunar net, se ia în calcul media veniturilor nete din ultimele șase luni. Ajutorul efectiv este între 250 și 710 lei, în funcție de veniturile familiei. Pentru venituri nete sub 2.080 lei, suma primită este de 710 lei, pentru venituri nete între 2.081 și 2.500 lei - 550 lei, pentru venituri nete între 2.501 și 3.000 lei - 390 lei, iar pentru venituri cuprinse între 3.001 și 3.500 - 250 lei.

Banii se acordă doar acelor familii care au copii care n-au împlinit încă șase ani şi care nu se duc nici la creșă, nici la grădiniță. Însă părinţii nu pot cere banii dacă au refuzat un loc la creșă sau grădiniță, dacă și-au retras copilul sau dacă au restanțe la plata impozitelor pe clădire, teren, mașină. Ajutorul se acordă persoanelor care au domiciliul în România, dacă sunt angajate cu contract de muncă, dacă obțin venituri independente sau dacă sunt șomere (indiferent dacă primesc sau nu ajutorul de șomaj). Programul se încheie atunci când copilul împlineşte şase ani.

Ajutorul pentru plata bonei se va acorda pe baza unei documentaţii care va cuprinde copii ale documentelor de identitate şi adeverinţelor de venit ale părinţilor, certificatului de naştere al copilului şi contractului în baza căruia se desfăşoară activitatea de bonă. După verificarea documentaţiei şi aprobarea ajutorului de către primărie, banii se vor acorda începând cu luna următoare depunerii cererii, însă nu înainte ca bona să înceapă efectiv munca. Banii vor fi plătiți fie prin mandat poștal, fie într-un cont bancar, conform opţiunii părintelui. Ulterior, părintele trebuie să depună, din șase în șase luni, o declarație pe propria răspundere din care să reiasă că este eligibil în continuare pentru a primi banii de bonă. "Toate informațiile în legătură cu modalitățile de acordare a acestui tip de sprijin vor fi furnizate în timp util", ne-a mai spus Biroul de presă al Primăriei Galaţi.

Citit 5781 ori Ultima modificare Luni, 29 Iunie 2020 12:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.