Duba cu fantome

Duba cu fantome
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Vecinii lui Vasile Tamvuia au aplaudat câinele-lup şi poliţiştii *

La Jorăşti, recent, câinele-lup de la Poliţia Tg. Bujor, junele Iop, a descalificat trei fantome. Numele acestora: Grigore Gheorghiţă, Gheorghe Coneac şi minorul C. P. „Băieţi” cu foamea în gât, s-au constituit într-o celulă de criză, stabilind, prin consens, ca prioritate, să facă rost de mălai.

În Jorăşti, reţineţi aspectul, dacă n-ai mămăligă pe masă eşti un om mort. Ştiindu-l bine pe bătrânul Vasile Tamvuia (80 de ani), i-au luat în colimator butoiul în care ţinea porumbul-boabe.

Siguri de reuşită, i-au pătruns în gospodărie în noaptea de 9 spre 10 martie a.c. Primul punct din plan, dus la îndeplinire într-un minut şi jumătate: i-au zburat, cu un levier, uşa de la magazie, cu tot cu lacăt! Grija lor principală, să nu lase urme

Fiecare făptuitor, cu sacul său încărcat cu porumb. Făcând apoi, pe-o coastă de deal, la marginea Jorăştilor, un ocol de tip „buclă”, aşa vlăguiţi de foame cum erau, l-au dus cu el în spinare până la Grigore Gheorghiţă acasă, fără să-şi permită să pună strop de alcool pe limbă.

Lucizi! Şi fiindcă până la ziuă mai erau câteva ore, s-au înapoiat la Vasile Tamvuia, dar de data asta pentru scândurile şi dulapii stivuiţi în curtea omului. Ca să fenteze poliţiştii, şi-au schimbat încălţămintea, mizând pe o inflaţie de urme – să creeze confuzie.

Bătrânul, în casa mare, visa frumos. Sirena de la bagdadie – am văzut-o! -, cuplată numai la coteţul păsărilor, nu i-a fost de niciun folos, tăcând întreaga noapte.

A doua zi, pozând în mare gospodar, Grigore Gheorghiţă duce porumbul la măcinat, la moara din sat, a viceprimarului. Întors cu făina acasă, se pregătea s-o împartă şi să facă după aceea mămăliga de probă.

Vasilica Popoiu: „Ne-am săturat de hoţi”

Sculat dis-de-dimineaţă, Vasile Tamvuia, din rutină, îşi inspectează gospodăria. Primul semn nelalocul său: becul din faţa bucătăriei de vară era stins.

Cineva umblase la el. La magazie, să facă infarct: lipsea o jumătate de uşă! Îl călcaseră hoţii. Ca şi cum ar fi ştiut că nu trebuia să „tulbure” câmpul infracţional, se concentrează pe poliţie, anunţând evenimentul.

Se prezintă la faţa locului, în afara agenţilor din comună, criminalistul Viorel Lăpuşneanu (nr.1 între ofiţerii şi subofiţerii de la Poliţia Tg. Bujor, tânăr înşurubat temeinic în profesie, cu stofă de comandant în el.

Dacă nu va fi „săpat”, o să mai auzim de domnul Viorel!) şi Ion Coroiu, dublat de câinele său-lup. O paranteză: Lăpuşneanu şi Coroiu, în echipă, sunt arma secretă a Poliţiei Tg. Bujor.

Valorificând la cald indiciile din teren, oamenii legii, într-un moment fast pentru patrupedul-colaborator, îi dau posibilitatea lui Iop să arate ce poate.

Câinele, halal de mama lui! Identificând traseul, conduce poliţiştii spre domiciliul lui Grigore Gheorghiţă, dându-l de gol. Făptuitorul nu mai are timp să ascundă făina.

Se găsesc şi scândurile şi cad în laţ şi celelalte două „fantome”. Pe când răufăcătorii, supravegheaţi de Iop, erau suiţi în dubă, lui Vasile Tamvuia i-au dat lacrimile: „N-am crezut, ne-a declarat, că pot exista pe lume câini atât de deştepţi”.

La Tg. Bujor, când s-a sărbătorit Ziua Poliţiei, pe 25 martie, acordeonistul invitat să le cânte celor avansaţi în grad şi înaltelor feţe invitate la petrecere, a interpretat, în onoarea câinelui dresat de Ion Coroiu, „Dealu-i deal şi valea-i vale”… 

Explicaţie foto: Vasile Tamvuia - „Cum să nu te bucuri când vezi câinele venind cu hoţii în gură?”

Citit 1115 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.