Crucea Roşie, la Pleşa

Crucea Roşie, la Pleşa
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 2.700 de kilograme de alimente strânse de la gălăţeni

Ieşit vlăguit din iarnă, satul Pleşa începe să-şi revină. Guri flămânde, câţiva exploatatori mojici, vii hibride cu lemnul uscat, scandalul interminabil de la biserică… Pe acest fundal sumbru, prezenţa Crucii Roşii în localitate nu putea trece neobservată.

Însuşi directorul Gheorghe Hogea s-a interesat de cazurile sociale de la Pleşa, oferindu-le năpăstuiţilor, ca ajutor de urgenţă, de la Crucea Roşie, sacoşe cu alimente de bază. Pachete standard! Tot ce s-a pus în ele provine din ce s-a strâns, între decembrie 2009 – februarie 2010, de la locuitorii municipiului Galaţi, mai exact, din ce s-a putut „rupe”, pentru necăjiţii de la hotarul cu Vasluiul, din cele 2700 de kilograme de alimente colectate de voluntarii coordonaţi de domnul Hogea.

„Comparativ cu alte judeţe, ne-a declarat acesta, 2700 de kilograme e o cantitate ce situează Galaţiul înaintea multora.

La punctele noastre de lucru s-au prezentat de la pensionarii obişnuiţi până la administratorii de societăţi comerciale care au donat baxuri cu produse alimentare. A fost o iarnă în care gălăţenii şi-au demonstrat din nou solidaritatea cu familiile aflate, ca nivel de trai, la limita de jos a sărăciei”. 

Orez standard, zahăr de la 100 de kilometri

Valerica Pandele, din apropierea şcolii vechi. 74 de ani. Cu sănătatea înjumătăţită de o pareză pe stânga, are parte de o bătrâneţe grea. Mi-a spus că medicul de familie n-a călcat niciodată în casa ei.

şti-Meria cu două căruţe de lemne, reuşeşte să supravieţuiască temperaturilor care mai aveau puţin şi îngheţau inima în om. În mijlocul casei, sobă din lut, cu aburar. Cu mari eforturi a putut cumpăra câţiva cartofi, la preţul de Pleşa, scandalos de mare, neomenesc – 14.500 de lei vechi kilogramul.

Fasolea, produs agricol declarat de săraci delicatesă, raritate, produs agricol de mâncat la zile mari. Ai, la Pleşa, fasole, eşti cineva! Cine a obţinut, la recoltarea din 2009, peste nevoile de consum ale propriei familii, a dat surplusul la schimb, comercianţilor ambulanţi, pe cratiţe şi ceaune din aluminiu.

Stelian Enache, în vârstă de 33 de ani, fiul Valericăi Pandele, poartă în buzunar un document din acelea din care nimeni nu doreşte să aibă – legitimaţie de persoană cu handicap sever.

Mama sa: „Trebuie să mă comport cu el extrem de atentă, să nu-l irit. Având nervi, îl las în pace, preferând să plâng în sinea mea…”  I-a interzis să se mai ducă la pomeni după ce a constatat că oameni în toată firea, dintre cei care se ţin de fusta preotului, secondându-l „la sarmale şi pilaf” pe gratis, îl obligă să bea mai mult decât poate el „duce”, îmbătându-l.

Lume rea!

Ca să le îndulcească puţin traiul, domnul Gheorghe Hogea le-a dat untdelemn, zahăr, făină albă, mălai şi orez, bucurându-le inimile. A stat de vorbă cu bătrâna, înscriindu-i numele în evidenţele Crucii Roşii.

Citit 1069 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.