Cu o rată de infectare de 1,29 la mia de locuitori, Galaţiul este aproape de scenariul roşu

Cu o rată de infectare de 1,29 la mia de locuitori, Galaţiul este aproape de scenariul roşu
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Numărul cazurilor de infectare cu coronavirus crește alarmant de la o zi la alta. Doar în ultimele 24 de ore, 55 de gălățeni au primit confirmarea că au virusul Sars-Cov2. O dată cu creșterea numărului de cazuri, a crescut și rata de infectare la mia de locuitori. În prezent, aceasta este de 1,29 la mia de locuitori în municipiul Galați, motiv pentru care Direcția de Sănătate Publică (DSP) a solicitat Comitetului Județean pentru Situații de Urgență trecerea în scenariul II, galben.

Galațiul este la un pas de a fi trecut în scenariul roșu, ceea ce va presupune foarte multe restricții, printre care și închiderea restaurantelor. Momentan, municipiul Galați a fost plasat în scenariul galben, având o rată de infectare de 1,29 la mia de locuitori. Astfel, până la 1,5 la mia de locuitori mai este foarte puțin, așa că autoritățile fac apel la responsabilitate și îi roagă pe gălățeni să respecte regulile de distanțare fizică și de protecție individuală, pentru a nu se ajunge la scenariul roșu.

Scenariul în care a intrat Galațiul presupune ca toate școlile din municipiu să treacă în scenariul galben. Așadar, elevii vor învăța în sistem hibrid, până când rata de infectare va scădea sub 1 la mia de locuitori. "Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis ca toate școlile din municipiul Galați care erau până acum în scenariul verde să treacă în scenariul galben, ca urmare a actualizării ratei de incidență a îmbolnăvirii cu coronavirus. A fost o analiză a DSP și a INSP pe ultimele 14 zile, iar rata de infectare în municipiul Galați este de 1,29 la mia de locuitori. Asta înseamnă că suntem în scenariul II, scenariul galben, care prevede ca toate toate instituțiile de învățământ să intre în acest mod de funcționare", ne-a declarat Gabriel Avrămescu, prefectul județului Galați.

Totodată, scenariul galben a fost aprobat și pentru comunele Vânători, Foltești și Cudalbi, unde, de asemenea, rata de infectare este peste 1 la mia de locuitori. Autoritățile pregătesc și alte măsuri pentru a limita răspândirea coronavirusului. "Avem un număr mare de pacienți în spitale și în terapie intensivă și tocmai de aceea facem apel la gălățeni să dea dovadă de responsabilitate. Vom face verificări pe toate rutele de transport în comun, mai ales că avem semnale că în transportul interjudețean nu se respectă măsurile de distanțare și de protecție individuală. Luăm în calcul obligativitatea purtării măștii în zonele unităților de învățământ și facem o analiză pentru a suplimenta numărul forțelor de ordine din stradă", a completat Gabriel Avrămescu.

Cazuri multe, pacienți grav afectați

Toate aceste măsuri vin în contextul în care în ultimele 24 de ore au fost confirmate 55 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. Astfel, numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 4.185. Din fericire, în ultimele 24 de ore nu au mai fost raportate decese, numărul gălățenilor care şi-au pierdut viaţa rămânând la 180. A crescut însă numărul pacienților din secțiile de terapie intensivă, unde sunt internați 10 persoane în stare gravă, cu una mai mult față de raportarea de luni. De cealaltă parte, numărul celor declarați vindecați a crescut în ultimele 24 de ore cu 35, ajungând astfel la 3.506.

Direcția de Sănătate Publică a reluat, după intrarea în vigoare a Legii Carantinei, monitorizarea persoanelor care trebuie să stea în izolare și în carantină. Conform datelor oficiale, numărul gălățenilor aflați în izolare a scăzut marți cu 18, astfel că în izolare la domiciliu sunt în prezent 116 gălățeni. A scăzut, în ultimele 24 de ore, și numărul celor aflați în carantină. Așadar, numărul gălățenilor care sunt în carantină este de 322, cu 51 mai puțini față de raportarea de luni.

De asemenea, datele oficiale arată că, de la începutul pandemiei și până în prezent, la nivelul județului Galați, au fost efectuate 37.585 de teste pentru depistarea coronavirusului, cu 403 mai multe față de raportarea de luni. Trebuie precizat că aceste teste nu au fost făcute doar pentru cazurile noi, ci au fost retestați și gălățenii deja declarați vindecați, cei care urmează să fie declarați vindecați, dar și cei reconfirmați cu virusul Covid-19.

1.470 de cazuri noi și 44 de decese din cauza Covid-19

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că, până pe 29 septembrie, pe teritoriul României au fost confirmate 125.414 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19). 100.636 de pacienți au fost declarați vindecați.

În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.470 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 512 persoane au fost reconfirmate.

 Până acum, 4.792 de persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În intervalul 28-29 septembrie au fost înregistrate 44 de decese (30 bărbați și 14 femei). Dintre acestea, un deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 de ani, două decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, trei decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 14 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 15 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și nouă decese la categoria de peste 80 de ani. Toate decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.527. Dintre acestea, 551 sunt internate în secțiile de terapie intensivă.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 2.393.670 de teste. Dintre acestea, 21.330 au fost efectuate în ultimele 24 de ore. Pe teritoriul României, 10.435 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 7.341 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 23.816 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată sunt 179 de persoane.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele 24 de ore, 222 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 44.850 de lei.

Citit 6034 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Octombrie 2020 10:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.