Voluntariatul - nevoia de a face bine

Voluntariatul - nevoia de a face bine
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Activităţile de voluntariat din cadrul Proiectului „Let’s do it, România!” ne-au dat posibilitatea să aflăm câte ceva despre dorinţa unor tineri de a lucra ca voluntari. În amintitul proiect, voluntariatul constă în a pune umărul la curăţarea şi degajarea din mediul înconjurător a PET-urilor, a deşeurilor de tot felul aruncate cu iresponsabilitate de unii dintre noi.

Ultima întâlnire a fost la Amenajarea piscicolă „Maţa-Rădeanu” din Vădeni, comuna Cavadineşti, judeţul Galaţi, unde activitatea a constat în curăţarea unui dig, situat pe Lacu Rădeanu. S-au colectat, timp de câteva ore, 30 de saci de gunoi. Şi încă mai este front de lucru.

Campanie de educaţie ecologică

Care este scopul pentru care s-au prezentat la muncă unii dintre voluntari? „Am participat şi anul trecut la această campanie de sensibilizare şi de educaţie ecologică”, ne-a spus Oana Ilie, elevă în anul IV la Colegiul Naţional «Mihail Kogălniceanu» din Galaţi. „Eu sunt şi voluntar al Crucii Roşii şi mă bucur că am ales să fac voluntariat, fiindcă stând pe lângă oameni pricepuţi în a face bine, învăţ şi eu câte ceva. Voluntariatul - indiferent ce latură a vieţii socio-economice sau culturală vizează - nu poate decât să ne încarce cu o stare de bine, de mulţumire şi de bucurie”.

„Facem voluntariat din dragoste, fiindcă şi serviciul necesită adeseori lucrul peste program”, ne-a spus Nicoleta Tofan, referent la Poliţia Judeţului Galaţi. „Atât eu, câ şi colegii mei ne-am luat o zi din concediul de odihnă ca să putem participa la acţiunea de la Vădeni. Toţi cred că avem o complicitate cu mama natură, cum zicem noi, şi toţi ar trebui să respectăm mediul înconjurător, fiindcă poluarea îşi spune cuvântul mai ales la Galaţi, unde afecţiunile respiratorii şi pulmonare sunt în top”.

„Simţim şi trăim realitatea”

În comandamentul proiectulului „Let’s do it, România” este şi tânăra Paula Marin. Până mai ieri a activat într-una din echipele SMURD.

„Voluntariatul ne ajută să vedem şi să simţim mai bine realitatea. Am participat şi la activităţile de cartare de la Galaţi din acest an şi, personal, consider că voluntariatul este o şansă pe care o avem în a fi solidari cu durerile şi cu problemele unui om. Sau să  milităm pentru o idee înaltă, cum este redarea frumuseţii şi curăţeniei mediului înconjurător”.

„Oazele de verdeaţă, dealul, muntele, câmpia, marea şi fluviul, toate au nevoie de dragostea noastră, de respectul nostru, fiindcă la început când Dumnezeu a făcut lumea ne-a arătat Grădina Raiului. Noi am denaturat natura, ne-am denaturat pe noi, am schimbat faţa pământului. Prin acţiunile noastre de voluntariat  încercăm să atragem atenţia asupra pericolului care ne paşte”, ne-a spus Paula Marin.

Poliţia în acţiune!

Între voluntari am văzut şi poliţişti, toţi veniţi să facă muncă de voluntariat, într-o zi din concediul de odihnă. Nu-i nominalizăm, ci spunem doar că sunt tineri harnici,  iubitori de natură.

„Acţiunile de până acum, şi mai ales cea de la Amenajarea piscicolă ˝Maţa-Rădeanu˝, nu au decât un scop: acela de a atrage atenţia că toată creaţia lui Dumnezeu este în mare suferinţă. Acţiunea din 24 august, fiind în cursul săptămânii, nu a adunat mulţi voluntari, ci atât cât a fost nevoie să arătăm că avem o problemă cu natura”.

„La Maţa-Rădeanu, noi am dat tonul, rugând autorităţile locale de la Cavadineşti şi din toate localităţile judeţului nostru să se mobilizeze şi să se constituie în grupuri de voluntari care să acţioneze - în funcţie de necesităţi - şi până pe 24 septembrie 2011, când este marea acţiune de curăţare a mediului înconjurător”, ne-a spus Florin Tofan, manager de proiect pentru Galaţi, şef Serviciu Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Galaţi.

Pentru voluntariat e nevoie de dragoste şi de dorinţa de a-ţi schimba viaţa, de a te schimba întâi pe tine. Schimbând optica, prin exemplul personal şi prin atitudinea ta, poţi să-i schimbi şi pe alţii. Voluntarul este omul care învaţă arta de a trăi frumos, care face binele din conştiinţa de a face ceva pentru oameni şi pentru Dumnezeu, fără să aştepte răsplată de la oameni...

E nevoie de voluntari pentru 24 septembrie!

În pregătirea şi reuşita campaniei de curăţenie generală din 24 septembrie 2011, e nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi. Facem apel la organizaţiile de educaţie ecologică, la instituţiile de învăţătământ, fiindcă e nevoie de mai multă implicare. Să curăţăm ce am murdărit şi apoi vom înţelege mai bine de ce este nevoie să nu mai aruncăm la întâmplare hârtii, PET-uri şi altele…

Cei care doresc să-şi anunţe participarea, pot da un semn la adresele: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.; http://www.letsdoitromania.ro.

Citit 1037 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.