Rochia de mireasă „cu de toate”

Rochia de mireasă „cu de toate”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„În curând or să intre biserică, să le pună popa sfânta cununie pe cap, numai în sutien şi fustă”, comenta o viitoare soacră mare, într-un magazin cu rochii de mireasă de pe strada Bălcescu. Ţinta era una din multele rochii expuse în vitrină. Corsetul era transparent, demn de o lenjerie intimă, dar completa lipsa de consistenţă cu strălucirea aplicaţiilor: strasuri, perle şi cristale.

Dacă în partea de sus a rochiei nu mai rămăsese zdravăn decât sutientul plin şi el de accesorii sclipitoare, de la talie în jos venea o cascadă de volane, volănaşe, broderii, dantele, drapaje, trandafiri, fundiţe, strasuri, toate susţinute de crinolină. O rochie încărcată „cu de toate”, puse pe sistemul „să nu lipsească absolut nimic!”. Viitoarea noră oscila între o rochie tip sirenă şi una de prinţesă.

Am lăsat viitoarea familie şi am trecut strada la alt magazin cu rochii de mireasă. „Dantelă franţuzească şi numai 900 de lei!”, m-a îmbiat foarte amabilă vânzătoarea, prezentându-mi o rochie de culoarea untului, cu trenă delicată, pe care ar fi putut-o purta la bal şi Cenuşăreasa din poveste.

E drept, în vitrină, la soare de puteai uita şi fără ochelari de protecţie, dar la rochia de 1.300 de lei, de pe manechin, ba! Însă existau în jur şi rochii de bun-gust, la preţuri decente. Cea mai ieftină rochie costa aproape 500 de lei şi era simplă şi elegantă.

Aveai de unde alege, mai ales că vânzătoarea era gata să îţi pună tot stocul la dispoziţie!

Verdictul stilistului

Printre rochiile din acelaşi magazin am găsit şi una în tendinţele actuale, la preţul de 1.600 de lei. „Se poartă drapajele, pliurile, clinii şi accesoriile sub formă de fundiţă”, ne-a explicat Mihaela Neculai motivele pentru care a ales-o.

„Şi dantela se poartă, dar depinde cum e combinată. Accesoriile strălucitoare trebuie să pună în evidenţă anumite zone cum ar fi decolteul. Sclipiri pe material nu înseamnă să punem toate pietrele, strasuri, flori, fundiţe, pene şi perle. Dacă rochia are deja o fundiţă care duce cu gândul la inocenţă, nu mai pui şi stras. Poţi să pui ceva danteluţă. Atât! Dacă o mireasă vrea să fie glamuroasă poate să pună perle din loc în loc, dar nu şi perle, şi cristale!”

„Un corset uşor transparent nu e un sfârşit de lume, dar să nu fie împopoţonat. Un corset transparent, care inspiră senzualitate, nu se leagă în partea de jos cu o fustă de prinţesă! Pentru o fustă amplă şi bogată, partea de top trebuie să fie plină. Un corset sexy se potriveşte cu o fustă tip sirenă sau o fustă cu partea din faţă scurtă şi trenă în spate”.

„Voalul, rochia şi accesoriile să fie din aceeaşi poveste. Nu poţi să ai bucle din anii’ 70, tocă din anii’ 50 cu voaletă şi o rochie din harem superîncărcată. Este important ca viitoarele mirese să fie bine informate şi cu siguranţă vor găsi ceea ce caută. Un client bine informat îl obligă pe producător să răspundă cerinţelor sale şi să renunţe la kitschuri”, ne-a spus stilista Mihaela Neculai.

Atenţie la coafuri!

Stilista le-a atras atenţia viitoarelor mirese asupra unei capcane. „O viitoare mireasă nu are foarte multe locuri din care să se informeze asupra a ceea ce se poartă şi, de regulă, cumpără o revistă de profil şi încearcă să aleagă de acolo. Numai că acele fotografii sau cataloage sunt făcute, în special, pentru rochiile de mireasă”.

„Chiar dacă modelele sunt aranjate, intenţia designerului este ca machiajul şi coafura să fie şterse, pentru ca toată atenţia să fie pe rochie! De aceea sunt coafuri simple şi viitoarea mireasă rămâne cu impresia că aşa se poartă! Fals! E o strategie a creatorilor pentru a vinde doar rochia”, a spus Mihaela Neculai.

Prinţesă cu sarmale

„Cocul nu e bun, nu se mai poartă, şi îmbătrâneşte! Nu vrei să pari bătrână, nu?”, aşa li se spune adesea mireselor în saloanele de coafură. Motivul?

„Mulţi stilişti dintre cei noi nu mai ştiu să facă un coc. Le e mai uşor să strângă părul miresei în vârful capului, să lase libere câteva bucle şi gata! Rochia de prinţesă impune o coafură cu o anumită prestanţă, nu trei bucle ciufulite sau părul prins într-un coc dezordonat! Şi cocul se potriveşte la o rochie tip prinţesă!”

„Bucle nu înseamnă trei sarmale coborâte din coc. Dacă în materie de rochii, încă se poartă influenţa apei, adică tot ceea ce e fluid, transparent, pliuri, drapaje, la fel trebuie să fie şi coafurile. Se întâmplă însă adesea să consiliez mireasa, îi fac proba coafurii, îi place, dar când ajunge acasă, mama, soacra, bunica sau vecina nu sunt mulţumite: ˝Nu ai bucle, nu e frumos!˝ Miresele trebuie să aibă coloană vertebrală puternică, să reziste la presiunile rudelor şi să decidă ce vor să poarte!”, ne-a spus stilista Mihaela Neculai.

Machiajul perfect

„Machiajul trebuie să se potrivească tenului şi ochilor miresei. Ochii negri şi căprui pot fi machiaţi cu orice culoare. Ochii albaştri, deşi invidiaţi, sunt dificil de machiat pentru că li se potrivesc puţine culori - nuanţe de auriu, cenuşiu, pământiu, maro”.

„Când rochia de mireasă este mai îndrăzneaţă şi machiajul poate fi mai strident. O rochie de mireasă tip prinţesă are nevoie de un machiaj natural. Înainte de a decide, miresele ar trebui să ceară consilierea stiliştilor pe care îi aleg”, ne-a explicat Mihaela Neculai.

Citit 2123 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.