Galaţiul, depopulat în ritm galopant
Foto: Marian Calestru

Galaţiul, depopulat în ritm galopant
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Numărul tot mai mic al nașterilor și mortalitatea crescută duc la o scădere accentuată a populației județului Galați. Nu doar că ne împuținăm pe zi ce trece, dar județul se confruntă și cu o populație îmbătrânită, fapt care determină o nevoie în creștere de servicii medicale și sociale. Femeile aleg să devină mame tot mai târziu pe parcursul vieții, în timp ce plecarea în număr mare a tinerilor în străinătate adâncește și mai mult actuala criză demografică.  

Ultimele date publicate de Direcția de Statistică Galați nu sunt deloc încurajatoare. În iulie 2020, în județul nostru au fost înregistrați 414 născuți-vii, cu 15 mai mulți decât în luna precedent. Tot în luna iulie a acestui an, 635 de gălățeni au decedat, cu 15 mai mulți decât în iunie. Astfel, sporul natural dat de diferența dintre numărul nașterilor și cel al deceselor a rămas în continuare negativ.
Puse în context, datele devin însă și mai relevante. Spre exemplu, o comparație dintre luna iulie a acestui an și luna corespunzătoare a anului trecut arată o scădere a numărului născuților-vii cu 69, în timp ce numărul deceselor a fost mai mare cu 62. Este o prăpastie ce se adâncește tot mai mult, cel puțin pe parcursul ultimului deceniu.

”Nevoie crescută de servicii medicale”

Situația demografică dificilă în care se găsește județul nostru este subliniată și de specialiștii Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galați. Într-un raport publicat de instituție, la începutul verii, se arată că ”populația vârstnică (a Galațiului – n.red.) este numeroasă, acest lucru fiind cauzat de o natalitate scăzută comparativ cu rata mortalității. Numărul și ponderea mare a vârstnicilor înseamnă o nevoie crescută de servicii medicale, sociale și medico-sociale, care ar putea constitui un obiectiv important pentru această zonă”.
Situația întâlnită în Galați este valabilă, în mai mică sau în mai mare măsură, și în restul țării. Româncele aleg să devină mame la vârste din ce în ce mai mari. În ultimii 20 de ani, potrivit Institutului Național de Statistică, vârsta medie la care femeile nasc primul copil a crescut la 28 de ani de la 23 de ani. Este un trend pe care îl regăsim și în alte state europene și care contribuie la declinul demografic al continentului. În Italia, vârsta medie la care femeile devin pentru prima oară mame este de 32 de ani, la fel și în Spania și Irlanda.

Natalitate scăzută, șomaj ridicat

Județul Galați se confruntă cu una dintre cele mai mari rate ale șomajului din țară. Astfel, în luna iunie a acestui an, Galațiul a avut o rată a șomajului de 5,66 la sută, fiind depășit doar de Teleorman, Mehedinți, Buzău și Dolj. În ultimii ani, județul nostru s-a confruntat constant cu un șomaj ridicat, ceea ce poate explica, măcar în parte, reticența tinerilor în a deveni părinți.

Cauzele care au dus la scăderea natalității

Specialiștii spun că fenomenul natalității scăzute are la bază mai multe explicații. ”Locuință, șomaj, venituri, toate acestea sunt motive de nesiguranță a zilei de mâine. Toate se vor accentua în recesiunea global care vine inevitabil pe fondul actual de criză”, a explicat profesorul de sociologie Dumitru Sandu, potrivit ”Mediafax”.

România, declin accentuat al populației

Țara noastră se numără printre statele UE cu cea mai mare scădere a populației, în 2019. Conform statisticilor Eurostat, cea mai mare creştere a populaţiei s-a înregistrat în Malta (41,7 la mia de locuitori), Luxemburg (19,7 la mia de locuitori), Cipru (13,7 la mia de locuitori), Irlanda (12,1 la mia de locuitori) şi Suedia (9,5 la mia de locuitori), iar cel mai semnificativ declin a fost în Bulgaria (minus 7 la mia de locuitori), Letonia (minus 6,4 la mia de locuitori), România (minus cinci la mia de locuitori), Croaţia (minus 4,4 la mia de locuitori) şi Italia (minus 1,9 la mia de locuitori), informează Agerpres.
Datele arată că, la 1 ianuarie 2020, populaţia în cele 27 de state membre ale UE era estimată la 447,7 milioane, în scădere cu 12,8 la sută comparativ cu o populaţie de 513,5 milioane în cele 28 de ţări membre ale blocului comunitar la 1 ianuarie 2019. Această scădere vine în principal ca urmare a retragerii Marii Britanii (la 1 februarie 2020), ceea ce a dus la o scădere a populaţiei UE cu 13 la sută.

Estul Europei, campion la rata mortalității

În UE, rata mortalității era, la începutul acestui an, de 9,3 la mia de rezidenți, arată Eurostat. Cea mai scăzută rată a mortalităţii se înregistra în Irlanda (6,3 la 1.000 de rezidenţi), Cipru (6,8 la mia de rezidenți), Luxemburg (6,9 la mia de rezidenți), Malta (7,3 la mia de rezidenți) şi Suedia (8,6 la mia de rezidenți), iar cea mai ridicată în Bulgaria (15,5 la mia de rezidenți), Letonia (la mia de rezidenți), Lituania (la mia de rezidenți), România (la mia de rezidenți) şi Ungaria (13,3 la mia de rezidenți).

Citit 8374 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Octombrie 2020 01:29

6 comentarii

 • postat de Alexutz
  Luni, 19 Octombrie 2020 14:33
  86.124.206.***
  In sfarsit cineva informat si care evidentiaza lucrul cel mai dureros ca ma saturasem de nea Cezar de la somaj care ne prezenta el mereu cifre facute din "pix" si ce bine este in oras.
  Stati ca este abia inceputul sa vedeti in vreo 5 ani.......
  1
  17
  Raportează
 • postat de Un alt pacalit.
  Luni, 19 Octombrie 2020 10:41
  5.13.136.***
  Foarte adevarat ce scrie True,doar ca odraslele ticalosilor ce ne conduc, nu vor suferi cu nimic, pentru ca cei ce ia facut, i au crescut in acelas spirit in care au trait ei,hotie, minciuna si turnatorie.
  Galatiul moare, este o realitate, nu i greu de ghicit...de ce nu mor si infloresc orase ca brasov,timisoara,cluj si multe altele? pentru ca sunt conduse de oamani vizionari, de oameni care se gandesc si la cei ce iau pus in fruntea bucatelor, galatiul de 30 de ani e condus de aceias pe care i ati votat si acum, votati nu de popor, ci de populatia pacalita.
  Uitativa la averile celor ce conduc, si in galati si nu numai, si o sa va lamuriti ce a ti votat.
  5
  57
  Raportează
 • postat de Cetatean
  Luni, 19 Octombrie 2020 07:37
  84.117.41.***
  Contextual vorbind, singurul lucru care ma bucura si-mi aduce liniste in toata aceasta situatie
  este ca atat eu cat si aproapele meu vom pasi in curul gol pe lumea ailalta.
  Nu vom lua nimic cu noi, fie ca esti strungar, deputat, doctor sau lucrator la salubritate.
  Este poate daca vreti singurul lucru care ne mai bucura in viata asta de cacat!
  7
  29
  Raportează
 • postat de Hopeless
  Luni, 19 Octombrie 2020 06:20
  108.245.201.***
  " True" are perfecta dreptate. Plecati de-acolo cat se mai poate . Plecati si-n urma nu va mai uitati . Galatiul e terminat .
  Chiar mai exista vreun galatean care mai spera in vreo sansa de redresare a Galatiului ??!!!
  11
  34
  Raportează
 • postat de Laurențiu
  Luni, 19 Octombrie 2020 06:04
  109.76.86.***
  Schimbatul bordurilor din patru în patru ani nu aduce prosperitate. Nu comunității locale. Doar unora. Avem aceleași figuri politice de zeci de ani de zile , îmbâcsite fără o minima strategie de dezvoltare a acestui oraș în capul lor. Ca sunt de la PSD ori PNL nu mai contează. Oricum migrează prin toate partidele,asa cum au interesul. Căci gălățenii știu ce votează...
  4
  52
  Raportează
 • postat de True
  Luni, 19 Octombrie 2020 00:48
  89.137.230.***
  De ce s-a ajuns aici? E fosrte simplu..intr-un oras ca asta un tanar nu are nicio sansa sa isi cumpere un apartament care costa enorm pentru venitul lui de minim pe economie pt ca asa sunt salariile in oras. Ceausescu construia si dadea apartamente gratis familiilor pt ca stia ca doar asa o familie face copii si le mai dadea si loc de munca si toti aveau venituri stabile. Cum sa dai pe un apartament intre 50000 si 90000 euro in conditiile in care salariul e de 250 euro? Il face banca pe ala rob toata viata si stresat mereu ca nu mai are bani sa il plateasca.
  Apoi interesul unora nu mai este ca populatia sa creasca si sa scada.
  La spital daca te duci te jupoaie de bani chiar daca esti asigurat si ai cotizat toata viata si nu mai ai niciun interes sa mai faci copii stiiind cate dificultati intampini cu mafiile din toate institutiile, din toate companiile unde lucrezi, cand vezi ca toti iti pun bete in roate oriunde si nimeni nu te sprijina. Traim intr-o lume atat de urata si murdara, de meschina si ticaloasa incat nu iti mai vine sa aduci alte suflete nevinovate in lumea asta. Nu vedeti ce golanie e peste tot in toate domeniile si ce fel de lume este in oras?
  Saracia a facut ca multe familii si tinerii sa nu se mai angajeze la a face copii care oricum nu au nici un viitor in orasul asta si e numai chin si suferinta.
  Copiii mafiotilor si tortionarilor de ieri au devenit sefii copiilor vostrii ! Valorile au fost indepartate sau au plecat din tara ori traiesc in umbra departe de oamenii astia mizerabili si ticalosi!
  Justitia nu mai e justitie, Sanatatea e la pamant, invatamantul nu mai este invatamant, toti cauta sa te sape sa iasa in evidenta prin turnatorie si minciuna si nu prin valoare si realizari. Orasul e mort si va deveni si mai mort. E orasul rosu..orasul turnatorilor, clevetitorilor, securistilor si bolsevicilor, rromilor, manelistilor, marlanilor, incultilor.
  Speciile aste nu vor disparea decat daca vine o urgie si mai mare decat pandemia asta.
  Statul roman nu mai sprijina cu nimic familia. Fiecare se descurca cum poate. Toti sunt pe jecmaneala, coruptie si lacomie. Dar din toate astea e si un lucru bun si anume ca ticalosii vor face ei copii si atunci vor vedea cum e lumea pe care ei au creat-o. Acesti nemernici cu chip de om nu isi dau seama ca singuri se vor pedepsi. Sunt unii care au imbatranit degeaba, au par alb dar in loc sa fie mai intelepti si mai buni sunt in continuare jesnici si ticalosi. Asta e caracterul lor. Asa s-au nascut. Au fost educati sa faca rau si sa se descurce prin furt, jaf, minciuna, distrugerea celuilalt. Nu au scrupule in scopul lor. Trebuie sa intelegeti un lucru...izolati pe acesti oameni pentru ca sa se manance intre ei. Voi vedeti-va de treaba voastra chiar daca prostul moare de grija voastra si cainele de drum lung.
  12
  137
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.