Situaţie urât mirositoare într-un bloc fără subsol

Situaţie urât mirositoare într-un bloc fără subsol
Evaluaţi acest articol
(24 voturi)

Ceea ce ar fi trebuit să fie o banală operaţiune de intervenţie pentru desfundarea conductelor unui bloc din Ţiglina I s-a transformat într-o chestiune cu iz neplăcut. Răspunderea pentru faptul că mai mulţi proprietari s-au trezit că le-au refulat toaletele în apartamente în urma unei intervenţii cu vidanja de la Apă-Canal este pasată între reprezentanţii asociaţiei, care au cerut intervenţia, şi cei ai societăţii prestatoare.

Un veritabil război al acuzaţiilor s-a născut în jurul unei intervenţii a Apă-Canal la blocul C17 din Ţiglina I. Operaţiunea, care ar fi trebuit, teoretic, să vină în ajutorul mai multor proprietari care susţineau că li s-au înfundat conductele, s-a finalizat cu un coşmar şi cu temerea că imobilul, vechi şi cu instalaţii care numără decenii, ar putea fi pus în pericol grav, asemenea "vecinului" C20.
Marius Datcu locuieşte la scara 2 a imobilului şi a fost unul dintre oamenii care s-a trezit cu casa plină de apă şi dejecţii. S-a întâmplat joi, 29 octombrie, imediat după ce utilajul Apă-Canal a venit la bloc ca să desfunde canalizările. "În jurul orelor 10,00-12,00 o vidanjă a Apă-Canal a început sa bage presiune în toate canalizările din spatele blocului C17, fără niciun anunţ, fără niciun avertisment, iar apartamentele scării 2 de la parter şi până la etajul 1 au fost inundate cu apa menajeră, fecale, urină, în plină pandemie", ne-a adus la cunoştinţă proprietarul. Ceea ce a dus la creearea situaţiei cu totul neplăcute nu a fost însă chiar o surpriză, după cum recunosc şi reprezentanţii asociaţiei de proprietari, şi cei ai Apă-Canal. Intervenţia a fost cerută de asociaţie pe motiv că la două scări, 2 şi 3, conductele erau înfundate. Administratorul asociaţiei susţine că în solicitarea de intervenţie cu Woma s-a specificat clar unde erau problemele şi că nu ar fi trebuit ca operaţiunea să fie făcută în forţă, în aşa fel încât oamenii să aibă de suferit.
"I-am chemat pentru că erau probleme pe conducte la scările 2 şi 3, nu se mai ducea apa. Nu am fost de faţă când au venit, a fost o colegă a mea, a semnat un proces verbal prin care cei de la Apă-Canal spuneau că nu răspund de eventualele avarii ulterioare. E cu totul neplăcut ce s-a întâmplat, oamenii s-au trezit că toaletele le-au refulat în case", ne-a declarat Alexandra Constantinescu, administratorul Asociaţiei de Proprietari nr. 206, din care face parte şi blocul C17.

Woma, nerecomandată la blocurile vechi

Este poziţia reprezentanţilor Apă-Canal, care susţin că astfel de operaţiuni sunt riscante în cazul imobilelor fără subsol, cum este C17, şi care mai au şi instalaţii învechite. Risc care, afirmă oficialii, le-a fost adus la cunoştinţă inclusiv la faţa locului reprezentanţilor asociaţiei de proprietari, care au acceptat cu toate acestea ca operaţiunea să se realizeze.
"Intervenţia cu Woma s-a făcut în baza unei solicitări a asociaţiei de proprietari, care cerea desfundarea conductelor aferente scărilor 2 şi 3. La faţa locului, reprezentantului asociaţiei i s-a pus în vedere că intervenţia cu Woma ar putea cauza avarii, deoarece blocul şi instalaţiile sunt vechi, iar noi nu recomandăm astfel de operaţiuni în asemenea situaţii. Şi-au asumat riscul, a fost încheiat un proces verbal şi s-a procedat la desfundarea conductelor. Din nefericire, s-a produs această refulare în apartamentele oamenilor. La astfel de imobile este recomandat ca desfundarea să se facă individual, pe fiecare apartament", a punctat Cornelia Arnăutu, purtătorul de cuvânt al Apă-Canal.
Chiar dacă între timp oamenii şi-au curăţat casele de urmările nefericite ale intervenţiei de joi, rămâne un mare semn de întrebare privind posibila afectare a conductelor. Proprietarii se tem ca presiunea utilizată să nu fi provocat fisuri pe instalaţie şi astfel, în timp, apa să se infiltreze în fundaţia blocului, iar structura de rezistenţă a acestuia să aibă de suferit. Pentru a preîntâmpina o astfel de situaţie, Apă-Canal va face verificări. "Din iniţiativa noastră, vom face investigaţii pe conducte cu camera video pentru a verifica starea instalaţiilor şi dacă s-a produs vreo avarie", a adăugat reprezentantul Apă-Canal.

Citit 6684 ori Ultima modificare Vineri, 06 Noiembrie 2020 00:04

1 comentariu

 • postat de Galatean
  Miercuri, 04 Noiembrie 2020 11:30
  78.96.81.***
  Problema in sine este consecinta iresponsabilității si delasarii proprietarilor, care, stiind ca nu au subsol tehnic pentru verificare si eventual înlocuire a conductelor degradate de timp, au lasat totul pe mana asociatiei de proprietari, care, conform legii 230, înlocuită cu 196/2018, de înființare si functionare a asociatiilor de locatari/proprietari, angajații acestora, administrator, presedinte si comitet, aveau/au obligația administrării constructiilor arondate in sensul mentenanței pentru buna functionare a tuturor utilităților, inclusiv instalațiile de apa si canalizare!

  Dar, intrebati mamelucii, mari proprietari de cutii de chibrit, de cunostinta acestei legi, plătitori ai acestor trantori din asociatii cu indemnizații lunare grase, ca habar nu au, si, nici nu i-a interesat vreodata pentru ce platesc administrstori care fac numai casierie; acum se plâng că le-a intrat propriul rahat in casa! SIC!

  Asta se intampla in tot orasul, pe mameluci nu-i intereseaza stare blocurilor, incepand cu subsolul, fatadele care arata groaznic, dand orasului un aspect de ghetou de marlani si toape fudule, cu haine si peruci scumpe,rujate, fardate, spreiate care lasa dare de transpiratie, de-ti sare nasul din loc!

  Primăria, cu biroul pentru asistenta asociatiilor de proprietari, nu isi face datoria, in ciuda unor salarii grase platite din impozitul si taxele galatenilor, controland la sange respectarea legii 196/2018, basca, dand atestate de administratori pe banda rulanta, aiurèa, unor femei care nu au nimic de a face cu aceste indatoriri administrative,trebuind sa aplice legea privind aspectul tuturor constructiilor!

  Cati dintre cetateni stiu asta?!!

  Si cati stiu, nu se implica intrucat majoritatea, in frunte cu mameluci de-ai lor pusi in administratie, sunt parveniti in oras de prin catune, rape si colibe, la Combinat, sau la hai rup, pe diferite șantiere, acum dispărute, fara nici o responsabilitate si dragoste pentru blocul, strada si orasul acesta!

  Si despre ce vorbim!

  Care constiinta, a cui?!!!
  6
  22
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.