Ce îi aşteaptă pe gălăţenii din blocul afectat de explozie?
Foto: Marian Calestru

Ce îi aşteaptă pe gălăţenii din blocul afectat de explozie?
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

La două săptămâni de la explozia care a afectat blocul N6, de pe strada Navelor, precum şi o serie de agenţi economici din imediata vecinătate, viitorul nu sună deloc bine pentru locatarii imobilului, dar nici pentru firmele afectate.

Am încercat să aflăm, direct de la păgubiţi, care este situaţia în acest moment. La faţa locului, peisajul este tot post-apocaliptic: la parter se cască gaura neagră a apartamentului vârstnicului care şi-a pierdut viaţa în urma exploziei, peste tot sunt geamuri sparte, cercevele răsucite şi rupte, bucăţi de mobilier proiectate de forţa impactului. Unii proprietari au încercat să protejeze de ploaie ce le-a mai rămas din bunuri, acoperind cu folie de plastic balcoanele deteriorate. Poliţiştii patrulează în continuare prin zonă, pentru a descuraja eventualii hoţi.

Scăpări de gaz duminica trecută

Din păcate, veştile nu sunt deloc încurajatoare din partea proprietarilor de locuinţe din imobilul afectat. Oamenii se tem pentru viaţa lor, mai ales că au mai simţit miros de gaz şi duminica trecută, fiind nevoie de două apeluri la Distrigaz pentru ca o echipă să vină la faţa locului şi să verifice integritatea instalaţiei, după cum am aflat de la doamna Gabriela Totolici, care locuieşte la scara I a blocului N6. Specialiştii au sigilat atunci instalaţia, oprind gazul.
Lucian Podlaţi, preşedintele Asociaţiei nr. 104, din care face parte blocul afectat, ne-a spus marţi după-amiază că se lucra încă la scările 4 şi 6, de către o firmă specializată şi foarte serioasă, pentru remedierea neregulilor găsite, care nu erau în interiorul apartamentelor, ci pe partea de instalaţie care este comună.
"Marea problemă este că noi, ca asociaţie, şi proprietarii afectaţi nu putem acoperi singuri costurile nici măcar pentru expertiza clădirii, a precizat dl Podlaţi. Încă studiem ofertele, dar preţul se ridică la circa 12 milioane de lei, este imposibil de acoperit şi suntem obligaţi să o facem până la sfârşitul anului."

Pagube mari şi la agenţii economici

Speranţa proprietarilor este să fie despăgubiţi de companiile de asigurări, dar, din păcate, nu toţi aveau asigurare extinsă, iar cea obligatorie nu este suficientă în acest caz. Nici în cazul Hotelului "Mercur" din vecinătate, unde pagubele, potrivit managerului Sandu Traian, sunt în jurul a 120.000 de euro, deşi compania de asigurări a reacţionat rapid, trimiţând echipa de evaluare, lucrurile nu sunt foarte simple, fiindcă firma nu a putut obţine încă o copie a procesului-verbal de constatare, document necesar pentru dosarul de despăgubire. "Vă daţi seama, potrivit discuţiilor cu constructorul, reabilitarea hotelului va dura cel puţin o lună şi jumătate, a mai precizat Sandu Traian, deci ar fi util să se definitiveze cât mai repede chestiunile birocratice, ca să ne putem apuca de lucru."

Aşteptăm poziţia oficială a instituţiilor

Înlăturarea efectelor exploziei de la N6 este, desigur, prioritară, atât pentru locatari, cât şi pentru firmele afectate. Pentru ca gălăţenii să poată însă trăi liniştiţi, în casele lor, siguri că au făcut tot ce pot pentru a fi în siguranţă, la fel de necesară este însă şi lămurirea unor aspecte încă neclare, în această poveste. A fost într-adevăr explozia de la N6 cauzată de o singură centrală sau de o acumulare mai mare de gaze? Cum şi când verifică Distrigaz instalaţiile de gaze, nu doar în interiorul locuinţelor, ci şi în spaţiile comune ale blocurilor? Poate Primăria să îi sprijine cumva pe gălăţenii rămaşi fără casă, în prag de iarnă? Care este poziţia Inspectoratului Judeţean în Construcţii Galaţi referitoare la integritatea clădirii şi obligativitatea expertizării ei? De la toate aceste instituţii, aşteptăm în scris, pe adresa redactie
viata-libera.ro, poziţia oficială privind situaţia actuală a blocului N6, urmând să publicăm aceste răspunsuri pe măsură ce le vom primi.

Donaţii pentru gălăţenii afectaţi 

Între timp, una dintre locatarele blocului, doamna Cristina Mitrof, a iniţiat o strângere de fonduri, deocamdată în contul RO33BRDE180SV2911800 (titular Mitrof Cristina), urmând ca ulterior să fie folosit contul unui ONG: "Nu puteam rămâne indiferentă, locuiesc de peste 40 de ani în acest bloc. Deocamdată (până ieri, la prânz - n.a) s-au strâns 3.000 de lei, mulţumim tuturor, orice bănuţ contează, costurile sunt foarte mari!".

Citit 5228 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Noiembrie 2020 08:42

9 comentarii

 • postat de Iancu Jianul
  Joi, 12 Noiembrie 2020 22:28
  109.40.241.***
  Nici o societate de asigurari nu va plati din fondurile proprii, pagubele ce tin de limita si sub lege din partea ghetatului de stramb! Problema este DUPA CONTOR! Nu inainte! Eu cand am semnat contractul Electrica, scrie clar... dupa contor poti face ce vrei, daca ai acte in domeniu, si respecti parametri de siguranta!

  Tevaraia de pe casa scarii intra tot in grija Engie sau cum dracu s-o numi corporatia ce-a cumparat Distrigaz Sud!
  LASATI MANGLEALA SI DESPAGUBITI LOCATARII! Luati 1700 de Ron pe u ndosar si 10M de tevi sudate ca dracu si fugeti de raspundere!

  Daca era o imprivizatie DUPA CONTOR-ul cuiva DA... atunci era vina cuiva!
  0
  3
  Raportează
 • postat de Basil
  Joi, 12 Noiembrie 2020 18:02
  76.178.21.***
  In estul statului Washington [USA] s-a intamplat ceva asemanator.O explozie la o casa urmata de un incendiu care s-a extins datorita unui vant puternic si la urmatoarele 2 case .Peste drum de cele 3 case la aceeasi distanta cum este Biserica Sf Neculai se afla o Biserica CRESTINA.Pastorul a fost cel care a intervenit promt cu ajutoare , oferte cazare ,alimente , ceai cald etc.INCREDIBIL ,Pastorul american nu este si profesor iar propietarii caselor nu erau enoriasii acelei BISERICI.Sper sa citeasca acest comentariu si preotii, protopopul si ceilalti sfintiti ,preasfintiti ,fericiti si preafericiti AMIN si HALLELUIA
  0
  8
  Raportează
 • postat de de ajutor
  Joi, 12 Noiembrie 2020 16:33
  89.137.228.***
  Primaria, in al carei PUZ se incadreaza blocul respectiv, (Teritoriul P.U.Z. cuprinde următoarele patru Zone Construite Protejate: 1.ZCP 1 – Faleza , cu următoarea delimitare: -la nord: Bd. Falezei -la sud: Fluviul Dunărea -la vest: debarcader bac -la est: str. Navelor) are responsabilitate in ceea ce priveste blocul de locuinte respectiv conform cu normele si reglementarile legale.
  https://www.primariagalati.ro/portal/act/puz/final/puz2/rlu.pdf
  pag.9/ (11)ConstrucŃiile ce prezintă un grad avansat de uzură şi implicit pericol în exploatare sau pericol public vor fi supuse unor programe de expertizare şi consolidare.
  Firmele de asigurari au si ele obligatiile lor ce decurg din conditiile contractuale incheiate cu proprietarii imobilelor si care le revin pe langa obligatiile primariei.
  1
  3
  Raportează
 • postat de Nostradamus
  Joi, 12 Noiembrie 2020 14:23
  81.12.149.***
  1. Explozii cauzate de instalatiile de gaze ale CT de apartament din Galati vor mai fi destule, până la proiectarea unui sistem centralizat de încălzire pe Cartiere (dar nu de către acest primar);
  2. Primarul Pucheanu, responsabil de sistemul de termoficare din oras, nu-si va da demisia, dar nu va prinde sfarsitul mandatului si nu din cauza altor aberatii tehnice pe care le va mai face, ci din cauza unei boli sau a unor dosare penale;
  3. Biserica Ortodoxă din Romania (BOR) prin Arhiepiscopia Dunarii de Jos, va acorda numeroase ajutoare sinistratilor, chiar proprietati, spatii de cazare si mosii si se va angaja că va renunţa la expansiunea constructiilor de biserici pe teritoriul tarii!
  5
  1
  Raportează
 • postat de Alex
  Joi, 12 Noiembrie 2020 12:46
  5.13.162.***
  Sa strângem bani pentru locatarii care cereau 60-70k pe apartamente (la fel ca in bucuresti) dar nu aveau asigurare? Prefer sa donez 200 lei pentru un adăpost de animale.
  1
  3
  Raportează
 • postat de void
  Joi, 12 Noiembrie 2020 12:33
  86.125.62.***
  @rocky - ti-e cald si bine nu? Ce bine ca stii exact ce trebuie facut.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Joi, 12 Noiembrie 2020 09:47
  5.2.205.***
  Adica autoritatile sunt bine mersi si ii doare la basca.....aloooo vine iarna ajutam si noi oamenii astia sau.....?
  7
  30
  Raportează
 • postat de rocky
  Joi, 12 Noiembrie 2020 08:58
  85.186.96.***
  Am intrebat o cunostinta stabilita in America ce fac americani in asemenea cazuri ? In afara de cateva ONG-uri care asigura adapost nimeni nu te ajuta sa-ti construiesti casa daca nu ai asigurare. Deci acolo notiunea de a asigura apartamentul este omniprezenta si obligatorie, nu numai de catre "stat" ci si de modul de viata a americanilor. Noi, romanii ne-am cam invatat "las ca ne ajuta statul !". Iata ca a sosit momentul sa invatam sa ne acoperim asemenea situatii in viata printr-o asigurare... completa (nu de aia minimalista prin care si firma de asigurare ti-a luat banul dar nu iti ofera in schimba mai nimic !).
  Fiind un apartament proprietate personala raspundem de integritatea lui si a celorlalte apartamente. Ar trebui data o lege in care fiecare locatar sa-si asigure complet apartamentul, neprezentarea unei asemenea asigurarii sa implice automat lipsa accesului la anumite adeverinte, acte date de primarie si necesare intr-un anume moment. Deci trebuie educata populatia si constientizata ca numai asa isi asigura spatele. Americanilor le-au trebuit cativa ani, noi inca ne bazam pe guvern-stat etc. Nu e bine. Spun asta si din cauza ca in ultimii ani ne-a cam tot servit media modelul american care nu este un model cu caini cu covrigi in coada, cum cred unii care se uita la filmele lor. E o viata dura unde muncesti sa-ti platesti taxele, asigurarea locuintei si cea de sanatate.
  8
  32
  Raportează
 • postat de Ion
  Joi, 12 Noiembrie 2020 02:40
  109.166.129.***
  Sistemul centralizat de încălzire era în primul rând mai sigur. În cel mai rău caz aveai parte de o inundație, uscai 2 săptămâni și erai ok. Zeci de centrale într-un bloc, sute într-un cartier, mii într-un oraș nu e o idee bună. Sistemele de detectare gaze nu sunt de calitate, decuplează gazul la o pală de abur iar oamenii le scot din priză. Rezultatul ...
  15
  30
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.