Ce îi aşteaptă pe gălăţenii din blocul afectat de explozie?
Foto: Marian Calestru

Ce îi aşteaptă pe gălăţenii din blocul afectat de explozie?
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

La două săptămâni de la explozia care a afectat blocul N6, de pe strada Navelor, precum şi o serie de agenţi economici din imediata vecinătate, viitorul nu sună deloc bine pentru locatarii imobilului, dar nici pentru firmele afectate.

Am încercat să aflăm, direct de la păgubiţi, care este situaţia în acest moment. La faţa locului, peisajul este tot post-apocaliptic: la parter se cască gaura neagră a apartamentului vârstnicului care şi-a pierdut viaţa în urma exploziei, peste tot sunt geamuri sparte, cercevele răsucite şi rupte, bucăţi de mobilier proiectate de forţa impactului. Unii proprietari au încercat să protejeze de ploaie ce le-a mai rămas din bunuri, acoperind cu folie de plastic balcoanele deteriorate. Poliţiştii patrulează în continuare prin zonă, pentru a descuraja eventualii hoţi.

Scăpări de gaz duminica trecută

Din păcate, veştile nu sunt deloc încurajatoare din partea proprietarilor de locuinţe din imobilul afectat. Oamenii se tem pentru viaţa lor, mai ales că au mai simţit miros de gaz şi duminica trecută, fiind nevoie de două apeluri la Distrigaz pentru ca o echipă să vină la faţa locului şi să verifice integritatea instalaţiei, după cum am aflat de la doamna Gabriela Totolici, care locuieşte la scara I a blocului N6. Specialiştii au sigilat atunci instalaţia, oprind gazul.

Lucian Podlaţi, preşedintele Asociaţiei nr. 104, din care face parte blocul afectat, ne-a spus marţi după-amiază că se lucra încă la scările 4 şi 6, de către o firmă specializată şi foarte serioasă, pentru remedierea neregulilor găsite, care nu erau în interiorul apartamentelor, ci pe partea de instalaţie care este comună.

"Marea problemă este că noi, ca asociaţie, şi proprietarii afectaţi nu putem acoperi singuri costurile nici măcar pentru expertiza clădirii, a precizat dl Podlaţi. Încă studiem ofertele, dar preţul se ridică la circa 12 milioane de lei, este imposibil de acoperit şi suntem obligaţi să o facem până la sfârşitul anului."

Pagube mari şi la agenţii economici

Speranţa proprietarilor este să fie despăgubiţi de companiile de asigurări, dar, din păcate, nu toţi aveau asigurare extinsă, iar cea obligatorie nu este suficientă în acest caz. Nici în cazul Hotelului "Mercur" din vecinătate, unde pagubele, potrivit managerului Sandu Traian, sunt în jurul a 120.000 de euro, deşi compania de asigurări a reacţionat rapid, trimiţând echipa de evaluare, lucrurile nu sunt foarte simple, fiindcă firma nu a putut obţine încă o copie a procesului-verbal de constatare, document necesar pentru dosarul de despăgubire. "Vă daţi seama, potrivit discuţiilor cu constructorul, reabilitarea hotelului va dura cel puţin o lună şi jumătate, a mai precizat Sandu Traian, deci ar fi util să se definitiveze cât mai repede chestiunile birocratice, ca să ne putem apuca de lucru."

Aşteptăm poziţia oficială a instituţiilor

Înlăturarea efectelor exploziei de la N6 este, desigur, prioritară, atât pentru locatari, cât şi pentru firmele afectate. Pentru ca gălăţenii să poată însă trăi liniştiţi, în casele lor, siguri că au făcut tot ce pot pentru a fi în siguranţă, la fel de necesară este însă şi lămurirea unor aspecte încă neclare, în această poveste. A fost într-adevăr explozia de la N6 cauzată de o singură centrală sau de o acumulare mai mare de gaze? Cum şi când verifică Distrigaz instalaţiile de gaze, nu doar în interiorul locuinţelor, ci şi în spaţiile comune ale blocurilor? Poate Primăria să îi sprijine cumva pe gălăţenii rămaşi fără casă, în prag de iarnă? Care este poziţia Inspectoratului Judeţean în Construcţii Galaţi referitoare la integritatea clădirii şi obligativitatea expertizării ei? De la toate aceste instituţii, aşteptăm în scris, pe adresa redactie

viata-libera.ro, poziţia oficială privind situaţia actuală a blocului N6, urmând să publicăm aceste răspunsuri pe măsură ce le vom primi.

Donaţii pentru gălăţenii afectaţi 

Între timp, una dintre locatarele blocului, doamna Cristina Mitrof, a iniţiat o strângere de fonduri, deocamdată în contul RO33BRDE180SV2911800 (titular Mitrof Cristina), urmând ca ulterior să fie folosit contul unui ONG: "Nu puteam rămâne indiferentă, locuiesc de peste 40 de ani în acest bloc. Deocamdată (până ieri, la prânz - n.a) s-au strâns 3.000 de lei, mulţumim tuturor, orice bănuţ contează, costurile sunt foarte mari!".

Citit 5772 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Noiembrie 2020 08:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.