Evaluaţi acest articol
(20 voturi)
20 comentarii

Un banal control de rutină în trafic s-a soldat cu scene scandaloase, derulate între polițiștii care formau echipajul rutier și soțul șoferiței verificate. S-a întâmplat la Tecuci, unde un maior din cadrul Statului Major al Inspectoratului de Jandarmi Județean Galați a avut un comportament abuziv în momentul în care soția sa a primit un avertisment pentru că nu avea actele la ea. Bărbatul a încercat să facă uz de funcție și grade, scenele fiind filmate și postate pe rețelele de socializare. Cazul ofițerului jandarm va ajunge în fața procurorilor militari.

Incidentul între angajatul Jandarmeriei și polițiști a avut loc în seara de Crăciun, pe o stradă din centrul Tecuciului. Autoturismul în care se aflau militarul și soția sa a fost tras pe dreapta de un echipaj rutier, pentru un control de rutină. La volan se afla femeia, care, așa cum aveau să stabilească polițiștii, nu avea actele la ea, motiv pentru care i-au dat un avertisment, după ce, în urma verificării în bazele de date, au constatat că deținea un permis de conducere valabil și toate celelalte documente erau în regulă. Măsura polițiștilor l-a nemulțumit pe soțul șoferiței, care nu a ezitat să își decline identitatea, mai întâi prin natura profesiei și gradului: ofițer superior în Jandarmeria Galați, încercând astfel să își marcheze un ascendent în fața agentului tânăr care scria procesul verbal și care, evident, avea mai puțini ani de vechime în poliție decât el în structura militară. "Sunt ofițer superior la Jandarmerie. (...) Am 20 de ani de experiență, tu cât ai? (...). La următoarea misiune pe care o voi organiza și coordona, voi avea grijă special de tine", au fost doar câteva dintre replicile prin care cel care s-a recomandat în final ca fiind "maiorul Culache" a încercat să își umilească și să își pună la punct mai tânărul coleg de minister.

Filmat și făcut "celebru"

Întreaga scenă a fost surprinsă în imagini video de colegul polițistului care a luat măsura aplicării unui banal avertisment soției jandarmului și distribuită, cu sprijinul sindicatului Europol, în mediul online.
Reprezentanții Jandarmeriei Galați au reacționat imediat la situația prezentată și au susținut că se disociază de astfel de comportamente, mai ales când vin din partea unui cadru superior. La nivelul unității a fost constituită o comisie de anchetă, ofițerul fiind chemat duminică, 27 decembrie, să dea explicații. "Dorim să informăm opinia publică cu privire la faptul că la nivelul unității noastre a fost constituită o comisie de cercetare disciplinară prealabilă pentru aspectele ce apar în filmare, fiind luat în discuție comportamentul acestuia față de lucrătorii de poliție. Astfel, conform raportului întocmit de către ofițer și în baza verificărilor efectuate de către comisie, s-a dispus sesizarea Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași cu privire la fapte susceptibile de a fi infracțiuni", se precizează într-un comunicat dat publicității de Jandarmeria Galați, duminică, 27 decembrie. 

Cine este "maiorul Culache"

Protagonistul penibilei scene de la Tecuci, identificat ca maiorul Daniel Dumitru Culache, cadru activ al Jandarmeriei Galați, se afla, așa cum am arătat, în timpul liber la momentul întâlnirii cu echipajul de poliție. Ofițerul, originar din Tecuci, activează în prezent în Statul Major al Inspectoratului de Jandarmi Județean Galați, în cadrul Serviciului Management Operațional, neavând o funcție de comandă în cadrul unității. Are o vechime de circa 15 ani și nu a fost niciodată, potrivit surselor din cadrul IJJ Galați, subiectul vreunei abateri disciplinare.

 

Politisti amenințați de un maior de la jandarmi

"La următoarea misiune, când voi coordona toate activitățile, voi avea grijă special de tine..." semnat, un maior turmentat! UPDATE: După mediatizarea incidentului, Inspectoratul Județean de Jandarmi Galați a venit cu următorul comunicat:"❗❗PRECIZARE❗❗ Urmare a imaginilor apărute în spațiul public, Inspectoratul de Jandarmi Județean Galați este mandatat să facă următoarea precizare: Cu privire la atitudinea colegului nostru față de organele de control ale poliției, comanda Jandarmeriei Galați dezaprobă total astfel de comportamente, care nu reprezintă instituția și mai ales statutul profesional. Totodată, vă precizăm că din ordinul comenzii la nivelul unității noastre urmează să fie constituită de urgență o comisie de verificare a comportamentului colegului nostru și a aspectelor care au condus la o astfel de atitudine, urmând ca la finalizarea verificărilor să revenim în cel mai scurt timp în spațiul public cu concluziile acestor verificări. În funcție de rezultatul acestora se poate aplica o sancțiune disciplinară, conform prevederilor regulamentelor militare. Încă o dată, afirmăm cu fermitate că respectarea legii nu este o opțiune, indiferent de calitatea pe care o avem, ofițer sau subofițer și trebuie respectată legea, iar la verificările efectuate de către organele de ordine publică, persoanele controlate trebuie să adopte o atitudine politicoasă și să respecte indicațiile forțelor de ordine." *** Un echipaj de poliție oprește un autoturism în toiul nopții în Tecuci, jud. Galați. La volan este o femeie care le spune polițiștilor că nu are actele asupra ei. În drepta este personajul Alfa, vizibil turmentat. Colegii o felicită pe doamnă pentru că a ales să conducă ea autoturismul și îi spun că de data aceasta, îi vor acorda un avertisment pentru lipsa actelor, fiind clar că a fost nevoită să conducă mașina în contextul partenerului turmentat. Surpriza însă apare când polițistul îi înmânează procesul verbal și îi spune că i-a aplicat avertisment. Personajul Alfa intră în scenă, îi "ordonă" soției să scrie că nu recunoaște fapta, zbiară că el este "ofițer superior" și îi amenință pe polițiști că va avea el "grijă" de ei. Aceasta este o categorie aparte de frustrați pe care îi găsim în tot sistemul nostru, fie că e vorba de jandarmi, pompieri, poliție. Sunt cei care au legitimația de decor, pentru că oricum pe ei nu îi vezi în stradă alături de subalterni să îi coordoneze și să îi îndrume. Ei stau închiși prin birouri sau îi vezi doar în "controale" unde fac pe zmeii. Generațiile însă se schimbă. Polițiștii tineri nu mai sunt intimidați nici de statutul social, nici de cel politic și nici chiar de amenințările acestui tip de "ofițer superior". De-abia așteptăm să vedem dacă și conducerea Jandarmeriei Române tolerează astfel de comportamente. #NouaGeneratie #SindicatulEUROPOL

Posted by Sindicatul Europol on Saturday, December 26, 2020
Citit 5125 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Ianuarie 2021 01:51

20 comentarii

 • postat de f Luni, 11 Ianuarie 2021 21:07 86.124.193.*** Link la comentariu
  0
  0

  Felicitari sotiei maiorului.Eleganta in comportament.O Maria Basescu.

  Raportează
 • postat de da-l afara. Luni, 28 Decembrie 2020 21:29 90.95.146.*** Link la comentariu
  0
  8

  dati-l afara. vrem sa platim oameni destepti care sa ne ajute cind e nevoie, ca de aia varsam bani la bugetul statului......

  Raportează
 • postat de Andrei Luni, 28 Decembrie 2020 21:25 89.136.0.*** Link la comentariu
  0
  5

  Trebuie urmarit daca se iau ceva masuri impotriva lu cULACHE

  Raportează
 • postat de Je Luni, 28 Decembrie 2020 19:57 82.137.10.*** Link la comentariu
  0
  10

  Felicitări polițiștilor care nu s-au intimidat și nici nu s-au enervat, au acționat ireproșabil, că la carte.
  Tinerii ăștia verticali vor schimba Romania.

  Raportează
 • postat de salut colegu Luni, 28 Decembrie 2020 13:28 82.76.144.*** Link la comentariu
  0
  19

  asa se prezinta toti cand sunt trasi pe dreapta, cu salut colegu, iar din spirit de colegialitate, in aproape toate cazurile, scapa fara sanctiune. grav este ca unii mai conduc si sub influenta alcoolului.

  Raportează
 • postat de Chips Luni, 28 Decembrie 2020 09:55 188.25.149.*** Link la comentariu
  0
  31

  Cand un reprezentant al unei instituii de forta are genul asta de atitudine si este, de departe, cel mai irational din cei care apar in scena, ar trebui sa fim ingrijorati. Inclusiv sotia respectivului ii spune sa se linisteasca, pentru ca cei de la politie chiar procedeaza corect. Iar partea cu atinsul politistilor chair ar trebui descurajata (fara sa o dam in extrema cealalta, ca in state). Dar in principiu de un politist nu ai voie sa te atingi.

  Excelenta prestatia politistului, care s-a tinut foarte bine pe pozitie, in ciuda celor doar 3 ani de experienta. Bravo!

  Cat despre jandarm...cand atat te duce capu`...

  Raportează
 • postat de mirel Luni, 28 Decembrie 2020 09:36 136.255.134.*** Link la comentariu
  0
  29

  " în cadrul Serviciului Management Operațional, neavând o funcție de comandă în cadrul unității " dupa 15 ani de Jandarmerie ? Management Operational ? Cu ce a gresit agentul de la rutiera ?
  "Sunt ofițer superior la Jandarmerie. (...) Am 20 de ani de experiență, tu cât ai? " Rusinica !
  Concluzia Comisiei de cercetare disciplinara va fi facuta publica ?

  Raportează
 • postat de Contribuabil Luni, 28 Decembrie 2020 09:15 81.12.150.*** Link la comentariu
  3
  20

  Asta sigur a fost in 10 august in linia intai... "sovietica".

  Raportează
 • postat de Logan Luni, 28 Decembrie 2020 08:10 86.123.138.*** Link la comentariu
  0
  33

  Ba tu stii cine sunt io?Acesta e principiu in Romania! Nea maiorul s-a facut de toata bafta.Mai rau este ca ameninta....lasa ca am io grijala urmatoarea misiune! Maiorasii astia ar trebui sa dispara. Voi stiti ce solda ia nea maiorul?

  Raportează
 • postat de Bugetache Luni, 28 Decembrie 2020 08:08 5.102.3.*** Link la comentariu
  1
  24

  Mentalitate de bugetari. După ce că au salarii imense, vor lua pensii speciale nesimțite, sunt protejați de lege, ei se mai și cred deasupra ei. Și unii polițiști, jandarmi chiar sunt deasupra legii. De asta sunt atâția corupți și interlopi in rândurile lor. Ideal este să vă feriți de oamenii statului să nu vă treziți jefuiți, bătuți de infractorii in uniforma. E adevărat că nu toți sunt așa dar oameni Onești in mai îi numeri pe degete.

  Raportează
 • postat de Tudor V Luni, 28 Decembrie 2020 02:45 89.136.0.*** Link la comentariu
  3
  14

  Desi am comentat, mi-a atras atentia titlul, care are o formulare cam dura. Cred eu! Politistii si in general functionarii cu atributii pe linia controlului respectarii legii si prevenirii infractiunilor, se umilesc singuri cand trec pe langa fapte ce constituie contraventii si infractiuni flagrante, motivand ca merg la alte misiuni. Se mai umilesc atunci cand se aduna doua trei echipaje la un eveniment minor, cei in plus fiind chemati de cunostintele implicate in eveniment. Si se mai umilesc datorita politrucilor din minister, care nu hotarasc competente de ordine publica si curatenie pentru politia locala, inclusiv uniforme si dotari diferite, respectiv fara pistol cu glont - model extern (avand in vedere pregatirea juridica autodidacta si lipsa unor cursuri organizate in zona scolilor sau academiilor de politie), respectiv cele specializate pentru politia nationala (rutiere, infractiuni de drept comun, crima organizata, infractiuni economice, criminalistica etc)! Asa avem strutocamile. Chemi politia locala la un eveniment, dar daca nu este flagrant sa identifice vinovatii, declina competenta si trebuie chemata politia nationala! Fara cuvinte! In Norvegia ai format numarul unic, vine unul sau doi agenti responsabili din zona, identifica faptasii, victimele, martorii, imprastie curiosii, conserva elementele evenimentului, identifica camere video, iar la venirea celor de la nationala, acestia sunt pusi la curent cu aspecte ale faptei! La evenimente cu violenta, gen jaf, de multe ori faptasii sunt prinsi d agentii care vin spre eveniment (existand si monitorizare in timp real pe video), iar publicul ajuta la prindrea si identificare, nu-i ascunde si nu striga la politisti! Este drept ca aici nu poti taia porcul pe strada si nici in curte, dar pare un climat mai sanatos!

  Raportează
 • postat de ELLA Luni, 28 Decembrie 2020 02:29 95.76.32.*** Link la comentariu
  1
  22

  Dar in lege nu scrie cumva ca se sanctioneaza cu amenda daca nu ai actele la tine?Tinarul politist cred ca a fost destul de amabil daca ii scria numai un avertisment.

  Raportează
 • postat de Tudor V Luni, 28 Decembrie 2020 02:17 89.136.0.*** Link la comentariu
  0
  18

  Comportamentul politistului a fost corect. Jandarmul sa raspunda. Eu i-as semna demisia cu data de 24.12. Dar nu sunt eu in zona decizionala a mai (nu M.A.I. pentru ca este o zona a intereselor politice)!
  Asteptam insa astfel de comportamente ale politistilor si la evenimente similare, sau accidente, unde sunt implicati colegi de ai lor din multimea politiilor din MAI si MApN, avocatura si politruci din administratie, parlament, ministere, interlopi etc!

  Raportează
 • postat de stop Luni, 28 Decembrie 2020 00:14 89.137.230.*** Link la comentariu
  40
  9

  Ceea ce este de apreciat la maior este ca a rugat sotia sa conduca deoarece el a consumat bauturi alcoolice.

  Raportează
 • postat de Blade Duminică, 27 Decembrie 2020 21:32 89.137.231.*** Link la comentariu
  45
  19

  Da, si...unde-i umilinta? Un schimb de replici intre doi lefegii ai statului roman, in care fiecare crede ca a lui e mai mare!

  Raportează
 • postat de sa ii dam sector curatat wc Duminică, 27 Decembrie 2020 19:54 90.95.146.*** Link la comentariu
  5
  34

  dl. cula(ch)e cred ca a vazut inainte un film cu arnold, a baut si el o bere ca omu' . "nu trageti in pianist, face si el ce poate". trebuie trecut la sector wc.

  Raportează
 • postat de Iancu Jianul Duminică, 27 Decembrie 2020 18:11 91.9.250.*** Link la comentariu
  5
  42

  De aci isi prostia romanului ce se crede COCOS, un marlete umflat in pene! Cunosc altii patroneti, cu multe zerouri care vor crapa ca "oameni cu bani" si nu "oameni bogati" pentru ca bogatia nu se masoara in zerouri ci in educatie, carisma, bum simt, echilibru, echitate, respect... indiferent de nivelul si statutul social al celui de langa tine!

  Cand va avea coloana vertebrala multi ditre romani, va fi bine si mafia va pica! Pana atunci VISURI!

  Raportează
 • postat de un cetățean Duminică, 27 Decembrie 2020 17:42 5.188.92.*** Link la comentariu
  2
  52

  Jandarmeria trebuie să-și facă oleacă de curățenie în rândurile ei; repede și “adânc”, fără jumătăți de măsură; Moral și după Codul de Onoare, acest ofițer trebuie să devină “fost ofițer”; evident, nu prin trecerea lui în corpul generalilor.
  Altfel, după momentele din 2012, 10 august 2018, și altele asemănătoare, n-o să uităm ușor că e continuatoarea Trupelor de Securitate.

  Raportează
 • postat de analiza Duminică, 27 Decembrie 2020 17:01 89.137.230.*** Link la comentariu
  5
  70

  Maiorul s-a speriat ca ii da amenda cand de fapt politistul tanar mai abil l-a lasat sa creada ca ii da amenda dar el scria o hartie de avertisment doar ceea ce a facut corect pt ca femeia avea actele in regula dar nu le avea la ea si se mai intampla dar maiorul s-a facut de ras si a cazut in penibil si plus de asta ceea ce a spus e de domeniul trecutului si astfel de mentalitati trebuie sa dispara. Legea e lege pentru toti mai ales legea rutiera. Suna a amenintare voalata sau chiar directa ceea ce a spus si mai ales ca era coleg cu el in ministerul de interne. Cam trebuie indepartat asta si dus in africa la pascut capre. Urat! Politistul like, maiorul dislike!

  Raportează
 • postat de robert m. Duminică, 27 Decembrie 2020 16:51 86.124.204.*** Link la comentariu
  5
  63

  trebuie destituit imediat din functie culache. sau ar3 pile?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.