Polițist umilit în stradă de un ofițer al Jandarmeriei (VIDEO)

Polițist umilit în stradă de un ofițer al Jandarmeriei (VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(20 voturi)

Un banal control de rutină în trafic s-a soldat cu scene scandaloase, derulate între polițiștii care formau echipajul rutier și soțul șoferiței verificate. S-a întâmplat la Tecuci, unde un maior din cadrul Statului Major al Inspectoratului de Jandarmi Județean Galați a avut un comportament abuziv în momentul în care soția sa a primit un avertisment pentru că nu avea actele la ea. Bărbatul a încercat să facă uz de funcție și grade, scenele fiind filmate și postate pe rețelele de socializare. Cazul ofițerului jandarm va ajunge în fața procurorilor militari.

Incidentul între angajatul Jandarmeriei și polițiști a avut loc în seara de Crăciun, pe o stradă din centrul Tecuciului. Autoturismul în care se aflau militarul și soția sa a fost tras pe dreapta de un echipaj rutier, pentru un control de rutină. La volan se afla femeia, care, așa cum aveau să stabilească polițiștii, nu avea actele la ea, motiv pentru care i-au dat un avertisment, după ce, în urma verificării în bazele de date, au constatat că deținea un permis de conducere valabil și toate celelalte documente erau în regulă. Măsura polițiștilor l-a nemulțumit pe soțul șoferiței, care nu a ezitat să își decline identitatea, mai întâi prin natura profesiei și gradului: ofițer superior în Jandarmeria Galați, încercând astfel să își marcheze un ascendent în fața agentului tânăr care scria procesul verbal și care, evident, avea mai puțini ani de vechime în poliție decât el în structura militară. "Sunt ofițer superior la Jandarmerie. (...) Am 20 de ani de experiență, tu cât ai? (...). La următoarea misiune pe care o voi organiza și coordona, voi avea grijă special de tine", au fost doar câteva dintre replicile prin care cel care s-a recomandat în final ca fiind "maiorul Culache" a încercat să își umilească și să își pună la punct mai tânărul coleg de minister.

Filmat și făcut "celebru"

Întreaga scenă a fost surprinsă în imagini video de colegul polițistului care a luat măsura aplicării unui banal avertisment soției jandarmului și distribuită, cu sprijinul sindicatului Europol, în mediul online.

Reprezentanții Jandarmeriei Galați au reacționat imediat la situația prezentată și au susținut că se disociază de astfel de comportamente, mai ales când vin din partea unui cadru superior. La nivelul unității a fost constituită o comisie de anchetă, ofițerul fiind chemat duminică, 27 decembrie, să dea explicații. "Dorim să informăm opinia publică cu privire la faptul că la nivelul unității noastre a fost constituită o comisie de cercetare disciplinară prealabilă pentru aspectele ce apar în filmare, fiind luat în discuție comportamentul acestuia față de lucrătorii de poliție. Astfel, conform raportului întocmit de către ofițer și în baza verificărilor efectuate de către comisie, s-a dispus sesizarea Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași cu privire la fapte susceptibile de a fi infracțiuni", se precizează într-un comunicat dat publicității de Jandarmeria Galați, duminică, 27 decembrie. 

Cine este "maiorul Culache"

Protagonistul penibilei scene de la Tecuci, identificat ca maiorul Daniel Dumitru Culache, cadru activ al Jandarmeriei Galați, se afla, așa cum am arătat, în timpul liber la momentul întâlnirii cu echipajul de poliție. Ofițerul, originar din Tecuci, activează în prezent în Statul Major al Inspectoratului de Jandarmi Județean Galați, în cadrul Serviciului Management Operațional, neavând o funcție de comandă în cadrul unității. Are o vechime de circa 15 ani și nu a fost niciodată, potrivit surselor din cadrul IJJ Galați, subiectul vreunei abateri disciplinare.

 

Politisti amenințați de un maior de la jandarmi

"La următoarea misiune, când voi coordona toate activitățile, voi avea grijă special de tine..." semnat, un maior turmentat! UPDATE: După mediatizarea incidentului, Inspectoratul Județean de Jandarmi Galați a venit cu următorul comunicat:"❗❗PRECIZARE❗❗ Urmare a imaginilor apărute în spațiul public, Inspectoratul de Jandarmi Județean Galați este mandatat să facă următoarea precizare: Cu privire la atitudinea colegului nostru față de organele de control ale poliției, comanda Jandarmeriei Galați dezaprobă total astfel de comportamente, care nu reprezintă instituția și mai ales statutul profesional. Totodată, vă precizăm că din ordinul comenzii la nivelul unității noastre urmează să fie constituită de urgență o comisie de verificare a comportamentului colegului nostru și a aspectelor care au condus la o astfel de atitudine, urmând ca la finalizarea verificărilor să revenim în cel mai scurt timp în spațiul public cu concluziile acestor verificări. În funcție de rezultatul acestora se poate aplica o sancțiune disciplinară, conform prevederilor regulamentelor militare. Încă o dată, afirmăm cu fermitate că respectarea legii nu este o opțiune, indiferent de calitatea pe care o avem, ofițer sau subofițer și trebuie respectată legea, iar la verificările efectuate de către organele de ordine publică, persoanele controlate trebuie să adopte o atitudine politicoasă și să respecte indicațiile forțelor de ordine." *** Un echipaj de poliție oprește un autoturism în toiul nopții în Tecuci, jud. Galați. La volan este o femeie care le spune polițiștilor că nu are actele asupra ei. În drepta este personajul Alfa, vizibil turmentat. Colegii o felicită pe doamnă pentru că a ales să conducă ea autoturismul și îi spun că de data aceasta, îi vor acorda un avertisment pentru lipsa actelor, fiind clar că a fost nevoită să conducă mașina în contextul partenerului turmentat. Surpriza însă apare când polițistul îi înmânează procesul verbal și îi spune că i-a aplicat avertisment. Personajul Alfa intră în scenă, îi "ordonă" soției să scrie că nu recunoaște fapta, zbiară că el este "ofițer superior" și îi amenință pe polițiști că va avea el "grijă" de ei. Aceasta este o categorie aparte de frustrați pe care îi găsim în tot sistemul nostru, fie că e vorba de jandarmi, pompieri, poliție. Sunt cei care au legitimația de decor, pentru că oricum pe ei nu îi vezi în stradă alături de subalterni să îi coordoneze și să îi îndrume. Ei stau închiși prin birouri sau îi vezi doar în "controale" unde fac pe zmeii. Generațiile însă se schimbă. Polițiștii tineri nu mai sunt intimidați nici de statutul social, nici de cel politic și nici chiar de amenințările acestui tip de "ofițer superior". De-abia așteptăm să vedem dacă și conducerea Jandarmeriei Române tolerează astfel de comportamente. #NouaGeneratie #SindicatulEUROPOL

Posted by Sindicatul Europol on Saturday, December 26, 2020
Citit 7298 ori Ultima modificare Sâmbătă, 02 Ianuarie 2021 01:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.