UPDATE. 79 de amenzi pentru protestatarii turbulenți. Și a fost descoperită sursa pocnitorilor de la Prefectură
Foto: Silviu Anton

UPDATE. 79 de amenzi pentru protestatarii turbulenți. Și a fost descoperită sursa pocnitorilor de la Prefectură
Captură video
Evaluaţi acest articol
(128 voturi)

UPDATE, vineri, 2 aprilie 2021. Chiar dacă în ultimele zile protestele au scăzut semnificativ în intensitate, jandarmii au continuat activitățile de identificare a persoanelor care au încălcat legea la manifestările care au debutat duminică, 28 martie 2021, și au continuat până la jumătatea săptămânii. În urma verificărilor cu privire la protestele neautorizate ce au avut loc în municipiul Galați, în zilele de 28, 29, 30 și 31 martie 2021, jandarmii au identificat alte zeci de persoane care au participat și au încălcat diverse legi, motiv pentru care au aplicat încă 79 de amenzi pe lângă cele date ”la cald” sau după primele două zile de protest. Valoarea totală a amenzilor care au ajuns la protestatari este de 36.250 de lei. 

”Sancțiunile aplicate au vizat tulburarea ordinii și liniștii publice, circulația persoanelor, pietonală sau cu vehicule în intervalele orare în care aceasta a fost interzisă sau restrânsă și nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție epidemiologică. Garantăm fiecărei persoane dreptul la liberă exprimare, însă acesta trebuie făcut cu respectarea legii și a drepturilor și libertăților celorlalte persoane”, a explicat lt. Cătălin Bădin, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Galați. 

De la debutul protestelor, în județul Galați au fost aplicate, în total, 195 de amenzi și au fost întocmite patru dosare penale pentru port ilegal de obiecte periculoase în urma protestului de pe 30 martie, când mai mulți manifestanți au fost prinși la protest cu cuțit, macetă sau boxuri metalice.

Sursa pocnitorilor de la Prefectură a fost descoperită

La aproape o săptămână de la debutul protestelor anti-mască de la Galați, manifestații în cursul cărora au fost folosite obiecte pirotehnice, polițiștii au ajuns să dea de urma unei persoane care deținea fără drept astfel de materiale. În baza unor informații, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au ajuns vineri la ușa unui gălățean în vârstă de 20 de ani, despre care au aflat că ar avea în casă pocnitori și petarde special pentru a-i alimenta pe protestatari în confruntările din stradă. Percheziția domiciliară le-a confirmat bănuielile.

”A fost găsită cantitatea de 20 de bucăți petarde, categoria F3, deținute ilegal. Din cercetări, a reieșit că persoana în cauză ar fi intenționat să comercializeze petardele, participanților la protestele organizate, în ultima perioadă, pe raza municipiului Galați, împotriva interdicțiilor impuse în contextul pandemiei de Sars-Cov-2”, a explicat cms. șef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galați.

Materialele pirotehnice au fost confiscate, tânărul fiind cercetat penal pentru operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept. (Mariana Constandache)


UPDATE, 31 martie 2021. Cea de-a treia seară de proteste anti-mască la Galați a fost la un pas să degenereze din cauză că cei prezenți la miting își pregătiseră arsenalul pentru o eventuală confruntare cu forțele de ordine. Intențiile le-au fost dejucate în ultimul moment de jandarmi, care au periat zona Prefecturii și traseul pe care urmau să se deplaseze protestatarii, confiscând mai multe arme albe, pietre și bâte plasate strategic. La Galați, patru tineri sunt cercetați penal și alți 21 au fost amendați. 

Ceea ce ar fi putut fi un protest cu grad ridicat de risc, care să degenereze în violențe, a devenit o manifestare pașnică, dar asta numai datorită concentrării la maximum a forțelor de ordine, înainte și în timpul protestului care a debutat în jurul orei 19,00, cu adunarea, în fața Prefecturii, a circa o sută de manifestanți. După ce în cursul zilei militarii au găsit pe traseul pe care protestatarii au anunțat că vor mărșălui, din nou, spre Țiglina, pietre, bucăți de gresie, cărămizi, bordură spartă și bâte, amplasate strategic pentru a fi la îndemână, obiecte similare au fost identificate și vizavi de Palatul Administrativ, în spatele Monumentului Eroilor. Asta i-a determinat pe militari să fie cu ochii pe manifestanții mai turbulenți şi să treacă la percheziții. Asupra mai multor tineri au fost găsite arme albe, printre cei ”pregătiți” fiind și un minor de numai 13 ani. Un alt protestatar venise echipat cu protecții pentru mâini și picioare, precum și cu mască de gaze.

”Au fost constatate patru infracțiuni de port ilegal de armă albă. Autori, doi tineri de 21 și 22 ani, asupra cărora au fost găsite boxuri metalice și un cuter. Asupra unui tânăr în vârstă de 13 ani a fost găsit un briceag. Pentru că nu are părinți, la fata locului a fost chemată bunica, aceasta fiind sancționată cu avertisment pentru nesupravegherea minorului. Într-un taxi sosit la protest și oprit la control de către echipajele de poliție a fost găsit o macetă, între banchetele din față. Conducătorul auto, în vârstă de 24 de ani, a fost preluat de către poliție și s-a întocmit dosar penal”, a explicat lt. Cătălin Bădin, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Galați.

Doi dintre cei cercetați penal au fost depistați în coloana de manifestanți care mărșăluia prin oraș. La apropierea jandarmilor, aceștia au vrut să se retragă într-un tronson, dar au fost înconjurați. Au aruncat, în speranța că nu vor fi văzuți, două boxuri metalice și un briceag, despre care aveau să le declare ulterior jandarmilor că le aveau asupra lor pentru a se apăra. 

Alți 21 de participanți, care au putut fi identificați pe loc, au fost amendați pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală și circulația după ora 22,00. Măsurile luate de forțele de ordine și probabil numărul mare de amenzi date cu o seară înainte, aproape 50 de sancțiuni în valoare de peste 70.000 de lei au fost aplicate în urma manifestației care a degenerat în violențe inclusiv la poarta Spitalului de Urgență. Marți, 30 martie, protestatarii, mult mai puțini ca număr, au renunțat să mai meargă până la unitatea medicală și, sub pază strictă, au mărșăluit numai până la Inelul de Rocadă, după care au revenit la Prefectură pentru un scurt episod în care și-au incendiat măștile de protecție.

Sancțiuni au fost date și la Tecuci, unde mai multe persoane au ieșit în stradă. Acolo, jandarmii au constatat două infracțiuni comise de tot atâtea persoane care veniseră la miting cu bastonul telescopic și un spray iritant-lacrimogen. Au fost date 22 de amenzi pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală și circulația după ora 22.00, valoarea totală a sancțiunilor ajungând la 22.700 de lei. O a 23-a amendă, de 500 de lei, a fost dată pentru tulburarea ordinii și liniștii publice. (Mariana Constandache)


UPDATE, ora 22,50. Protestatarii au ajuns la Prefectură și au început să dea foc la măștile de protecție. Jandarmii s-au postat intr-un cordon de-a lungul străzii Domnească pentru a preveni ca manifestanții să se apropie de Prefectură, în condițiile în care, la începutul protestului, au găsit mai multe arme albe și pietre ascunse în zonă, precum și pe traseul pe care mulțimea avea să îl parcurgă spre centrul orașului. (Beatrice Dumitriu)

VIDEO, de Marian Calestru

Foto, de Marian Calestru


UPDATE, ora 22,00. Protestatarii au ajuns la Inelul de Rocadă și s-au întors către Prefectură.

Foto și video, de Marian Calestru


UPDATE. Coloana de manifestanți a plecat de la Prefectură și se îndreaptă spre Tiglina, urmând probabil să ajungă la Spitalul de Urgență.

VIDEO, de Beatrice Dumitriu


UPDATE, marți, 30 martie 2021, ora 20,50. Protestatari înarmați în cea de-a treia seară de manifestări * Peste o sută de protestatari s-au adunat în fața Prefecturii pentru a treia seară consecutiv. Forțele de ordine sunt în alertă după incidentele de luni seara, astfel că au trecut la percheztionarea protestatarilor mai turbulenți.

Foto, de Marian Calestru. Foto și video: Beatrice Dumitriu și Marian Calestru

Jandarmii au găsit asupra câtorva dintre ei o sabie, un cuțit, un box metalic, dar și pietre ascunse în spatele monumentului Eroilor, situat vizavi de Prefectură. Armele au fost confiscate, iar cei care le purtau urmează, cel mai probabil, să fie sancționați. (Beatrice Dumitriu)


UPDATE, marți, 30 martie 2021. Jandarmeria Galați a anunțat primele sancțiuni aplicate în urma protestelor * Jandarmeria Galați a făcut publice primele sancțiuni aplicate în urma protestelor care au avut loc în oraș împotriva noilor restricții anti-COVID.

Peste 70 de amenzi au fost date de jandarmi. 24 au fost aplicate numai în urma manifestării spontane de duminică, 28 martie 2021, forțele de ordine reușind, în cursul zilei de luni, să identifice o parte din manifestanții turbulenți.

Sancțiunile, în valoare totală de 12.000 de lei, au fost aplicate pentru participarea la un miting neatorizat și încălcarea restricțiilor de circulație, conform noilor reguli de limitare a efectelor pandemiei.

Pentru aceleași fapte, dar și pentru nerespectarea măsurilor de protecție sanitară, tulburarea liniștii și ordinii publice și proferarea de injurii și amenințarea cu acte de voolență, au fost date 48 de amenzi în urma mitingului de luni, 29 martie.

Valoarea amenzilor a fost de 72.000 de lei. Pentru că protestul a avut momente tensionate, când unii participanți au manifestat porniri violente inclusiv față de forțele de ordine, cinci persoane au fist extrase din mulțime și conduse la dubele Jandarmeriei, unde au fost sancționate.

La protestul de luni seară, șase jandarmi au fost loviți cu pietre, sticle si petarde în tibie și în umăr. Niciunul nu a avut nevoie de internare.


UPDATE, 23,15. A doua seară de proteste neautorizate (FOTO și VIDEO) * Manifestanții au ajuns de mai bine de o oră la Spitalul de Urgență, unde continuă protestul. În zonă, se aud huiduieli, fluierături, pocnituri, sirene ale poliției/jandarmeriei și alte sunete specifice.

Cu vreun sfert de oră înainte de 12 noaptea, manifestanții păreau că au încheiat protestul în zona Spitalului de Urgență. (VLG)


UPDATE, ora 21,50. A doua seară de proteste neautorizate împotriva restricțiilor impuse de pandemie s-a încheiat în fața Prefecturii. Cu 20 de minute înainte de ora 22,00, oră la care intră în vigoare interdicția de circulație, grupul de manifestanți a părăsit platoul din fața Palatului Administrativ și s-a îndreptat spre Centru. Ei au fost urmați de jandarmi, forțele de ordine urmând să îi supravegheze pentru a preîntâmpina producerea incidentelor până la dispersarea grupurilor.


UPDATE. Protestatarii s-au adunat în fața sediului Prefecturii. Sunt circa o mie de manifestanți care au început să se manifeste violent față de forțele de ordine care au format un cordon pentru a-i împiedica să se apropie de Palatul Administrativ și să blocheze total traficul rutier pe strada Domnească. Unii protestatari au încercat chiar să agreseze jandarmii și au aruncat cu pocnitori spre Prefectură.

VIDEO

Foto, de Marian Calestru

Video, de Beatrice Dumitriu și Marian Calestru


UPDATE. Protestatarii nu au mai ajuns la Spitalul de Urgență, masa de manifestanți făcând cale întoarsă din Țiglina spre Centru, intenționând să ajungă din nou la Prefectură.


UPDATE, luni, 29 martie 2021. UPDATE A doua seară de proteste neautorizate. Sute de gălățeni se îndreaptă în marș spre Spitalul de Urgență * Gălățenii continuă manifestările în stradă împotriva noilor reguli de restricționare impuse pentru limitarea efectelor pandemiei. La fel ca duminică seară, sute de oameni, majoritatea simpatizanți AUR și studenți, s-au mobilizat în cadrul unei manifestări despre care autoritățile susțin că nu există niciun fel de aprobare.

Inițial, s-au strâns în fața Prefecturii, în jurul oelor 18,00 peste o sută de persoane, care au pornit, în jurul orei 19,30, în marș, pe strada Brăilei. Pe drum li s-au alăturat și alți oameni astfel că, la acest moment, forțele de ordine, respectiv jandarmii și polițiștii, escortează circa 500 de protestatari care se îndreaptă spre Spitalul de Urgență. (Mariana Constandache și Beatrice Dumitriu)


UPDATE, luni, 29 martie 2021. Revoltă neautorizată, într-un oraș cu tot mai multe infectări. Circa o mie de gălățeni au protestat împotriva restricțiilor * În prima zi în care au intrat în vigoare noile restricții care ar avea drept scop diminuarea incidenței infectărilor cu virusul Sars-Cov-2, Galațiul s-a alăturat orașelor în care s-au organizat, aparent spontan, mișcări de protest. Peste o mie de gălățeni au încălcat cu bună știință noile reguli duminică seară și au ieșit pe stradă, ajungând, de la ușa prefectului, la poarta Spitalului de Urgență, unde zeci de bolnavi infectaţi se chinuie să supraviețuiască.

Imediat după orele 20,00, termen la care intră în vigoare restricția de circulație a persoanelor, zeci de gălățeni s-au adunat în centru și au pornit, fie pe jos, fie cu mașinile, în marș, spre sediul Prefecturii Galați. Pe drum, li s-au alăturat, aparent spontan, alte grupuri, ceea ce a determinat o mobilizare de urgență a forțelor de ordine. Jandarmi, polițiști de la toate secțiile și de la trupele speciale au fost mobilizați în centrul orașului pentru a preveni o eventuală degenerare a manifestării tinerilor, majoritari fără mască de protecție și revoltați împotriva măsurii care limitează și mai mult dreptul de circulație. Treptat, au fost ocupate străzile din preajma sediului Prefecturii, manifestanții scandând lozinci anti-mască și împotriva autorităților. Nu au fost primiți de prefect, așa cum se așteptau, astfel că, după ce au stat circa o oră în fața Palatului Administrativ, protestatarii au pornit în marș spre centru, escortați de echipaje de poliție și jandarmerie. De acolo, au urcat, pe strada Brăilei, până la Spitalul de Urgență, unde au marcat cel mai revoltător moment al protestului. În miez de noapte, în jurul orei 1,00, grupuri de manifestanți postați în poarta unității medicale au scandat împotriva obligației de a purta măști de protecție și chiar a cadrelor medicale, în condițiile în care, în secția ATI a spitalului, se zbat între viață și moarte zeci de bolnavi infectați cu COVID-19. Episodul a fost taxat la scurt timp, pe rețele de socializare, de unul dintre cei mai reputați medici gălățeni.

"Ce poate fi mai "frumos" decât să te duci în poarta Spitalului Județean la 1,00 noaptea și să țipi "Jos masca!" chiar în apropierea paturilor ATI, unde se chinuie să supraviețuiască cei care au COVID? În mod sigur o bună parte din personalul medical simțindu-se în acele momente foarte apreciat, și-ar fi luat lumea-n cap, fiind probabil reținuți de amărâții care se sufocă. Și când te gândești că ăștia strigau ca năucii în crucea nopții că vor libertate, paza fiindu-le asigurată de organele de ordine", a scris chirurgul Paul Ichim.

Protest neautorizat, se face anchetă

La fel ca și în alte județe ale țării, marea masă a protestatarilor, nucleul ar fi fost format, și la Galați, din simpatizanți AUR și studenți. Niciunii dintre ei nu ar fi solicitat autorizație, susțin autoritățile, motiv pentru care acum se fac verificări pentru identificarea organizatorilor și a participanților. O parte dintre ei au fost deja identificați, dar jandarmii au la dispoziție până la șase luni să le dea de urmă și să îi sancționeze.

"Protestul s-a desfășurat fără respectarea prevederilor legale, iar până la finalul acestuia nu s-au înregistrat incidente. În consecință, în perioada imediat următoare vor fi aplicate sancțiuni contravenționale, atât inițiatorilor, cât și participanților, în conformitate cu legislația în vigoare", a declarat luni, 29 martie, lt. Cătălin Bădin, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Galați. (Mariana Constandache)


(28 martie 2021) Protest împotriva restricţiilor impuse în pandemie * VIDEO * Un protest spontan a izbucnit în această seară în Galaţi, manifestanţii, iniţial câteva zeci, care apoi s-au transformat în câteva sute, scandând împotriva restricţiilor impuse de autorităţi pentru prevenirea răspândirii pandemiei de coronavirus. Deplasându-se în coloană, atât cu autoturismele, cât şi pe jos, manifestanţii au ocupat străzile în zona centrală a oraşului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, lt. Cătălin Bădin, “protestul este spontan, iar în acest moment avem echipaje de jandarmerie care însoțesc coloana de manifestanți. Până la acest moment, nu au fost aplicate sancțiuni. Acestea vor fi aplicate ulterior, după identificarea participanților”.

De asemenea, potrivit purtătorului de cuvânt al IJJ, la faţa locului fusese chemat prefectul județului Galaţi, Gabriel Panaitescu, pentru a discuta cu manifestanţii.

- VIDEO (sursa, Facebook):

- VIDEO mai jos (credit: Silviu Anton)

Media

Citit 23201 ori Ultima modificare Luni, 05 Aprilie 2021 01:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.