Gălățenii care vor să călătorească în Republica Moldova, chiar și pe distanțe foarte scurte, nu o pot face decât dacă dovedesc că sunt sănătoși sau imunizați împotriva infectării cu Sars-Cov-2. Autoritățile de frontieră de peste Prut cer un test negativ sau adeverința de vaccinare. Cei care nu au, trebuie să își asume două săptămâni de carantină. Există însă și excepții de la regulă.
Chiar și pentru o simplă alimentare la benzinăriile de dincolo de Vama Girgiulești sau pentru o vizită scurtă la magazinele duty-free, gălățenii care vor să ajungă în Republica Moldova trebuie să își pregătească documente din care să reiasă că nu prezintă risc de infectare. Un test COVID-19 negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de prezentare în punctul de trecere pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii și cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcare pentru cei care circulă cu mijloace de transport în comun, ori adeverința de vaccinare din care să reiasă primirea dozei de rapel sunt obligatori la frontiera cu Republica Moldova. Cei care nu au nici test aici adeverință, vor depune o declarație prin care se vor obliga să stea 14 zile în carantină, pe teritoriul Republicii Moldova, declarând în acest sens, desigur, adresa la care se vor autoizola.
Excepții de la regulă
Obligativitatea testului, a adeverinței sau a declarației de carantină nu se aplică în câteva cazuri de persoane, dar numai dacă acestea nu prezintă semne clinice de boală în momentul prezentării în punctul de tranzit. Astfel, sunt exceptați copiii cu vârsta de cel mult cinci ani, conducătorii auto şi personalul de deservire a vehiculelor rutiere de transport marfă şi a vehiculelor rutiere de transport de persoane contra cost, care au mai mult de nouă locuri pe scaune, persoanele care călătoresc din motive de sănătate sau umanitar, inclusiv însoţitorul, elevii și studenţii care urmează să susţină examene, care merg la studii în instituţii de învăţământ pe teritoriul Republicii Moldova sau peste hotare, inclusiv însoțitorii lor, persoanele care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document confirmativ, inclusiv prin invitația sau contractul încheiat cu o persoană juridică din Republica Moldova, persoanele care călătoresc în străinătate în interes profesional, lucrătorii transfrontalieri care intră în Republica Moldova din România precum şi cei din Republica Moldova angajaţi ai agenţilor economici din țara noastră, posesorii paşapoartelor diplomatice sau de serviciu, sportivii care se deplasează în scopul participării la competiții sportive internaționale și cantonamente, persoanele în tranzit, care vor parcurge un itinerariu stabilit de către Poliția de Frontieră. persoanele care sunt citate de instanțele de judecată/organele de drept din Republica Moldova, inclusiv reprezentanții legali, persoanele cărora nu li s-a permis intrarea România prin punctele de trecere rutiere sau persoanele cărora nu li s-a autorizat ieșirea din Republica Moldova ori nu li s-a autorizat scoaterea mărfurilor şi a altor bunuri.