Profesorii - loviţi pe toate planurile

Profesorii - loviţi pe toate planurile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Ar putea fi vorba de o diminuare cu 45 la sută”, susţine liderul FEN, Constantin Ciosu * Se anunţă pichetări la Bucureşti,  toată săptămâna *

Atmosferă sumbră în şcolile gălăţene. Profesorii au ajuns să-şi blesteme ziua în care au ales această carieră.

În timp ce lotul olimpicilor matematicieni  se întoarce cu locul I pe naţiuni şi 6 medalii de aur, în România, în mod nejustificat, învăţământul este blamat şi subminat, începând chiar de sus. De cât de sus, ne este greu să spunem, dar dascălii sunt convinşi că asistă la o conspiraţie mondială împotriva învăţământului.

„Cineva, de undeva de sus, ne vrea foarte proşti. Ca să fim mai uşor de condus. Altfel nu ne explicăm nenorocirile care au venit în lanţ asupra şcolii româneşti şi denigrarea ei pe toate canalele posibile”, ne spune profesoara de la „Asachi”, Monica Mazilu.

Guvernul Boc are ceva cu profesorii

„Nu se mai respectă nimic: nici lege, nici contract colectiv de muncă, nici hotărâri judecătoreşti. Încă de la început, Guvernul Boc a lovit numai în profesori. Cred că are ceva cu noi”.

„Ar trebui să se ţină cont că noi avem deja micşorate salariile cu 33 la sută, prin neaplicarea Legii 221 şi că deja am trecut prin două valuri de disponibilizări. La noi s-a luat destul. Ar trebui să se ţină cont şi de asta”, ne spune profesoara de la „Racoviţă”, Maria Hanu.

„Abuzuri fără sfârşit”

Dascălii sunt nemulţumiţi de faptul că fiecare partid venit la putere a profitat că în învăţământ oamenii mai au bun simţ şi nu şi-au permis să-i pedepsească pe elevi din cauza nedreptăţilor la care sunt supuşi:

„Aşa au descoperit  că în învăţământ e loc de abuzuri fără sfârşit”, spune Năstase Nedelcu, de la acelaşi liceu. Acesta ne-a mai declarat că şi el şi soţia lucrează în învăţământ, iar lovitura au simţit-o la dublu.

Profesorii, la nivelul femeilor de serviciu

Ca şi cum nu ar fi fost suficient proiectul de lege care loveşte şcolile sub centură, o altă nenorocire a picat pe capul angajaţilor din învăţământ. Vestea că vor rămâne fără un sfert din salariu a căzut ca un trăsnet asupra lor:

„Ni s-a dat cu bâta în cap. Şi aşa luam în mână 800 de lei. Acum vom lua 600, parcă nu am fi profesori, ci femei de serviciu”.

„Ce să mai vorbim de îngrijitoare care, de la 500 de lei, vor ajunge doar cu 300 şi ceva acasă.  În condiţiile acestea cine va mai vrea să muncească. Ne ducem cu toţii de râpă”, ne spune un cadru didactic debutant.

După reduceri salariale, disponibilizări

Mai rău e faptul că toate acestea nu se vor opri aici, cred dascălii. „Prin trecerea clasei a IX-a la gimnaziu, vor fi 10 profesori numai la liceul nostru care-şi vor pierde pâinea”.

„În plus, conform viitoarei legi care aduce titularizarea la nivelul şcolilor şi conform finanţării per capita, există riscul ca profesorii care şi-au dat grade didactice şi care au vechime să devină incomozi, pentru că ei costă mai mult decât un începător”.

„Aşa se va face rabat şi la calitate. Unde vom ajunge?”, spune profesoara Emilia Serghiuţă.

25 la sută ar putea fi de fapt 45 la sută

La nivel de federaţii din învăţământ lucrurile se văd mult mai sumbre: „Preşedintele a declarat că tot fondul de salarii pe 2010 va trebui redus cu 25 la sută”.

„Cum până la sfârşitul anului mai sunt doar şapte luni, înseamnă că de fapt reducerea va ajunge şi la 45 la sută. Şi că abia din 2011 se va intra cu reduceri de 25 la sută. Nu ştim nimic clar, aşteptăm lămuriri”.

„Oricum, săptămâna aceasta şi cea viitoare am planificat să pichetăm Cotroceniul şi Guvernul. S-ar putea ca luna mai să se încheie cu grevă generală, să nu  mai aşteptăm până în iunie”.

„Ne vom întâlni mâine cu toate celelalte federaţii şi vom stabili de comun acord. Situaţia e cumplită”, declară liderul gălăţean al FEN, Constantin Ciosu.

Un lucru e cert: starea de confuzie şi de nemulţumire din şcoli a atins cote fără precedent.

Citit 1623 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.