Copacii nu se taie după cum vrea orice Dorel
Foto: Marian Calestru

Copacii nu se taie după cum vrea orice Dorel
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Având în vedere solicitările cetățenilor și instituțiilor publice din județul Galați, Agenția pentru Protecția Mediului face o serie de precizări privind tăierea și fasonarea arborilor din interiorul localităților, pentru a clarifica anumite aspecte. Clarificările aduse de APM sunt cu atât mai necesare, cu cât în Galați s-a reclamat de foarte multe ori punerea la pământ a unor copaci sănătoși.

”Solicitările de tăiere și fasonare a arborilor din spațiile verzi din intravilanul localităților, indiferent de starea de sănătate a acestora (sănătoși, uscați, scorburoși etc.), trebuie înaintate spre soluționare autorităților administrației publice locale (primării), în conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2007. Pentru tăierea arborilor sănătoși din spațiile verzi, aflate pe terenurile din zonele urbane, autoritățile administrației publice locale, în baza deciziei luate de serviciile de specialitate din cadrul acestora, motivată și justificată cu documente (solicitarea de tăiere, schița amplasamentului și fotografii ale arborelui cu precizarea speciei, punctele de vedere ale specialiștilor în construcții, dendrologie/silvicultură, dacă este cazul), solicită emiterea unui punct de vedere/aviz de la Agenția pentru Protecția Mediului Galați. Pentru exercitarea lucrărilor de tăiere a arborilor uscați sau cu stare fitosanitară precară nu este necesară obținerea punctului de vedere sau avizului din partea APM Galați”, precizează instituția.

APM Galați menționează că ”este interzisă intervenția cu tăieri în coroana arborilor ornamentali (tei, salcâm, castan, arțar, mesteacăn, stejar) plantați pe spațiile verzi din domeniul public, precum și a celor plantați în aliniamente în lungul bulevardelor și străzilor, pe terenurile din zonele urbane și rurale, cu excepția lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranța traficului pietonal și rutier, a imobilelor aflate în apropiere, precum și a celor de pe traseul rețelelor aeriene”.

Nu în ultimul rând, tăierea nucilor și castanilor comestibili din categoria pomi răzleți, indiferent de proprietar, se face pe baza autorizației emise de autoritatea competentă - Direcția pentru Agricultură Județeană Galați, conform Legii 348/2003 (legea pomiculturii).

Citit 4189 ori Ultima modificare Sâmbătă, 22 Mai 2021 00:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.