Copacii nu se taie după cum vrea orice Dorel
Foto: Marian Calestru

Copacii nu se taie după cum vrea orice Dorel
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Având în vedere solicitările cetățenilor și instituțiilor publice din județul Galați, Agenția pentru Protecția Mediului face o serie de precizări privind tăierea și fasonarea arborilor din interiorul localităților, pentru a clarifica anumite aspecte. Clarificările aduse de APM sunt cu atât mai necesare, cu cât în Galați s-a reclamat de foarte multe ori punerea la pământ a unor copaci sănătoși.

”Solicitările de tăiere și fasonare a arborilor din spațiile verzi din intravilanul localităților, indiferent de starea de sănătate a acestora (sănătoși, uscați, scorburoși etc.), trebuie înaintate spre soluționare autorităților administrației publice locale (primării), în conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2007. Pentru tăierea arborilor sănătoși din spațiile verzi, aflate pe terenurile din zonele urbane, autoritățile administrației publice locale, în baza deciziei luate de serviciile de specialitate din cadrul acestora, motivată și justificată cu documente (solicitarea de tăiere, schița amplasamentului și fotografii ale arborelui cu precizarea speciei, punctele de vedere ale specialiștilor în construcții, dendrologie/silvicultură, dacă este cazul), solicită emiterea unui punct de vedere/aviz de la Agenția pentru Protecția Mediului Galați. Pentru exercitarea lucrărilor de tăiere a arborilor uscați sau cu stare fitosanitară precară nu este necesară obținerea punctului de vedere sau avizului din partea APM Galați”, precizează instituția.

APM Galați menționează că ”este interzisă intervenția cu tăieri în coroana arborilor ornamentali (tei, salcâm, castan, arțar, mesteacăn, stejar) plantați pe spațiile verzi din domeniul public, precum și a celor plantați în aliniamente în lungul bulevardelor și străzilor, pe terenurile din zonele urbane și rurale, cu excepția lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranța traficului pietonal și rutier, a imobilelor aflate în apropiere, precum și a celor de pe traseul rețelelor aeriene”.

Nu în ultimul rând, tăierea nucilor și castanilor comestibili din categoria pomi răzleți, indiferent de proprietar, se face pe baza autorizației emise de autoritatea competentă - Direcția pentru Agricultură Județeană Galați, conform Legii 348/2003 (legea pomiculturii).

Citit 3806 ori Ultima modificare Sâmbătă, 22 Mai 2021 00:32

10 comentarii

 • postat de L.S.
  Vineri, 21 Mai 2021 19:12
  86.124.206.***
  In oras sunt foarte multi arbori uscati pe domeniul public care nu sunt in vizorul primariei Mun Galati. Nu stiu daca se monitorizeaza situatia, cert este ca Primaria nu raspunde sesizarilor in termene rezonabile, ce sa mai spunem de o autoevaluare a situatiei arborilor din Mun.. Probabil ca se asteapta o furtuna care sa puna jos acesti arbori uscati, binenteles cu pierderi materiale pentru cetatenii acestui oras. Sper sa nu fie si altfel de pierderi decat materiale. Nu stiu cum vor raspunde cei responsabili din Primarie in acest caz....Cert e ca nu se vede o preocupare a primariei in acest sens, sau daca este, lasa mult de dorit.
  Toti plopii ar trebui inlaturati si plantati in locul lor arbori cu impact estetic.
  0
  4
  Raportează
 • postat de Ilona
  Vineri, 21 Mai 2021 18:39
  5.13.254.***
  Din păcate Doreii ADP-ul fac cel mai mult rău, chiar cu autorizația Mediului în buzunar, sunt nepriceputi și de rea credință, în urma lor copacii sunt ciuntiți, nu curățați.
  1
  3
  Raportează
 • postat de Albert
  Vineri, 21 Mai 2021 16:18
  82.79.132.***
  Oare cine e Dorel?
  Sa fie oare cel care solicta:
  - să fie tăiați pomii fructiferi și copacii uscați? Nu mai produc frunze de cel putin 2 primăveri.
  - sa fie taiati copacii aparent sănătoși la exterior dar coroana înclinată 30- 45 grade fata de verticala?
  - sa fie tăiați toți plopii care produc PUF si înlocuiți cu tei, plămâni, etc.?
  Asa se pare, citind articolul. Plecat.
  3
  3
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Vineri, 21 Mai 2021 15:23
  95.76.3.***
  mai sunt si neghiobi care s-au mutat pe la un parter de bloc si deja se cred mosieri.....multi,se pare,descendenti din neamurile celor cu rascoala de la 1907.....noi vrem pamant.......si da-i si taie,si rupe,si modifica arbori,plante,etc apoi apar cu anvelope uzate vopsite in fel si chip,proptite in locul arborilor disparuti peste noapte.Ce frumusete,ce spirit artistic,ce imaginatie.Bine,toate astea pe langa rasadurile de rosii si ardei si alte alea.Neamuri de io-bagi saraci,cu duhul,desigur.Cei mai tari sunt aia de au rude pe la primarie,rude de sange zic....ashtia nu mai stau la rand pentru aprobari,avize si toate prostiile,iar daca le spui ceva iti rad in fata asa...cu superioritate....baaa,fac ce vreau eu ca fac frumos.
  1
  9
  Raportează
 • postat de florin
  Vineri, 21 Mai 2021 10:09
  92.85.145.***
  sa fim foarte clari si concisi, aproape 80% din copacii pe care ii fasoneaza cei de la ADP Galati se usuca in mai putin de 1 an. Ca sa fie clar ca nu vorbesc prostii am poze de la cel putin 5-6 locatii. Stilul de fasonare nu este cel corect. Fasonarea nu se face cand pomii sunt inverziti...etc, intr-un cuvant sunt dezastru cei de la ADP la capitolul asta.
  1
  25
  Raportează
 • postat de MM
  Vineri, 21 Mai 2021 08:54
  194.105.20.***
  Intreb pt un prieten, lemnul de Magnolii ce pret au?
  Intreb deoarece la parcul de la Spicu' doi arbori au inceput sa se usuce datorita NEGHIOBIEI de asa zisa modernizare si reabilitare a parcului.
  0
  23
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Vineri, 21 Mai 2021 08:38
  82.79.237.***
  Cat de idioti sunt aia care taie arborii ca boii si lasa niste "spanzuratori" in urma? Habar nu au acei muncitori care sunt nesupravegheati de vreun specialist si taie copacii precum ii taie pe ei capul. Asta inseamna sa ai habarnisti lipiti in functii publice pe linie de partid.
  1
  39
  Raportează
 • postat de Galatean
  Vineri, 21 Mai 2021 08:24
  5.13.244.***
  Orasul e plin de copaci uscati , nimeni di primarie nu face nimic in frunte cu primarul , se pot rupe si cadea peste masini ,oameni copii la o furtuna , dupa aceia cine va raspunde ca nu au fost ,,culcati ,, jos din timp, chiar nu e nimeni din primarie sa ia aminte la uscaturile din oras?
  5
  27
  Raportează
 • postat de ADERIN
  Vineri, 21 Mai 2021 00:53
  5.13.161.***
  Cata rusine , cat neadevar in acest articol , cata vorbarie. In cateva fraze am sa ma explic de ce.
  Cand a fost modernizat parcul Eminescu au fost taiati niste copaci de cativa zeci de ani, in jurul a 70-80 ( plus/minus ) de ani pe care dupa ce au fost taiati o institutie a emis o amenda pe care nu stiu sa o fi platit cineva, asa ca acolo nu cred ca a fost vorba de documentatie atare ci tot niste domni nepriceputi, drujbangii ca sa ma exprim civilizat.
  Cam acum 2 saptamani am urcat in Autobusul 9 de la gara si cum face la stanga la tribunal am inumarat 41 de copaci mici si mari si unii chiar foarte mari USCATI in intregime doar pe partea deapta intre bordura si aleea pietonala de la tribunal pana la posta din statie la oraselul copiilor - concluzie - nimeni nu se ingrijeste de unii copaci si totul este de o hartie, stampila si o drujba.
  Pot demonstra prin fotografii ca unii copaci cu o istorie ce ne-ar da lectii ( pacat ca nu pot vorbi ) au fost
  * FASONATI * ciuntiti cu un anume scop iar in cel mult 1 an sau uscat iar dupa care taiati de tot, si nu cred ca cineva sa deranjat cu adevarat. Si ma opresc aici caci pixul bate hartia si stampila se supune intr-u totul.
  5
  45
  Raportează
 • postat de betonut drujbeanu
  Vineri, 21 Mai 2021 00:18
  84.117.41.***
  Da, sigur...
  Ati macelarit acum 2 ani toti castanii de pe strada Saturn, ati lasat bietii copaci cu vreo cateva crengute in varf, de zici ca-s palmieri, nu castani. Drept urmare, s-au uscat vreo 90%. Dar declaratia de mai sus zice cu totul altceva. Persoana care a dat-o mai iese si pe teren?
  3
  49
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.