Un furt nu e motiv de deranj la orice oră. Reacție la apelul unui gălățean

Un furt nu e motiv de deranj la orice oră. Reacție la apelul unui gălățean
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

O situație care ridică un semn de întrebare asupra a aceea ce înseamnă urgență în cazul în care oricare dintre noi am putea suferi vreo pagubă prin comiterea unei infracțiuni, dar și asupra promptitudinii celor care ar trebui să intervină s-a petrecut în Galați joi, 27 mai. A avut ca obiect un furt de fier, respectiv al unor plase de protecție de pe domeniul fostului complex Francezi.

"Astăzi dimineață (joi - n.r.), în jurul orei 8,30, am sunat la 112 și am anunțat că un bărbat taie fierul vechi, plasele de protecție. Au spus că trimit un echipaj de poliție. Le-am spus că e în zonă cel care tăia. Au venit, era un individ pe care îl cunoșteau, un boschetar italian și ăla a declarat că le-a găsit gata tăiate. El avea foarfeca de tăiat în geamantan, avea un geamantan cu rotile. Le-am și spus că are foarfeca. L-au pus să pună sârmele într-un colț, nu i-au făcut nimic, i-au spus să nu mai calce pe aici, nici măcar nu i-a luat foarfeca. Nici nu s-au apropiat de el, că era murdar. Mie mi-au spus să nu mai sun la 112, să sun direct la Secția 2 de Poliție. Eu am început să râd. Ce greșeală am făcut? Bănuiesc că i-am deranjat că am sunat la 112, că e înregistrat", ne-a spus proprietarul unui spațiu din incinta complexului.

Teoretic, organele statului subt obligate să intervină la apelurile primite prin 112 atunci când acestea sunt urgențe, adică pun în pericol iminent viața sau integritatea fizică a vreunei persoane sau mediul înconjurător. Cu toate acestea, la infracțiuni flagrante, orice persoană martoră la un incident poate cere sprijinul poliției, indiferent dacă este direct afectat sau nu. Altfel, nu îi rămâne altceva decât să meargă personal la secție și să scrie o plângere, urmând ca ulterior să se cerceteze, cu riscul ca urmele să dispară, probele să fie alterate, hoțul să fugă, iar prada să nu mai poată fi recuperată. Chiar și așa, în cazul de față, s-a văzut că o intervenție la 112, cu suspectul "de față" nu se soldează întotdeauna cu măsuri ferme, astfel încât potențialul autor să nu mai poată prea lesne să comită noi fapte antisociale.

"Echipajul Secției 2 s-a deplasat la fața locului în urma apelului la 112 și a depistat în zonă o persoană suspectă. S-a întocmit dosar penal pentru distrugere și se fac verificări dacă persoana respectivă are legătură cu fapta", a fost răspunsul primit din partea Biroului de Presă al IPJ Galați.

Citit 5277 ori Ultima modificare Duminică, 30 Mai 2021 12:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.