O lume fermecătoare pentru copii fermecaţi. Micuţi din Vânători, prezenţi la Dunăre

O lume fermecătoare pentru copii fermecaţi. Micuţi din Vânători, prezenţi la Dunăre
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Miercuri, 1 septembrie, şcolari din comuna Vânători, aşezare înfiinţată la 1879, unde veneau vânători de la Galaţi, pentru a vâna iepuri şi dropii, pământ cu artefacte din sec. IV î.Hr., au străbătut o adevărată pădure umbroasă, la Grădina Botanică, au făcut lectură şi s-au întâlnit cu un scriitor viu, nu din alt secol, din manuale. E ceva să poţi afla secrete ale creaţiei. Cu o zi înainte, ei au făcut ochii cât cepele admirând Dunărea. Toate în cadrul proiectului "sChOOL-RURAL - Școala de vară pentru copiii din mediul rural", proiect sprijinit de Consiliul Județean Galați și Complexul Muzeal de Științele Naturii "Răsvan Angheluță", cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul implică, în tranşe, 75 de copii, între 10 și 14 ani - din familii defavorizate - dar  foarte bogaţi în deşteptăciune!, din comunele Drăgănești, Măstăcani, Scânteiești, Valea Mărului și Vânători.

Invitat special miercuri a fost ziaristul senior, de-o viaţă la "Viaţa liberă", scriitor şi fost navigator, Victor Cilincă. Amfitrion, în foişor, uimitor, şezând turceşte, ca un paşă înconjurat de copii, a fost "scriitorul-cititor și criticul literar, cunoscut drept CĂRTCĂUNUL DIN ȚIGLINA III, Adi-George Secară" (după cum l-am găsit descris pe site-ul bibliotecii). A fost prezentă şi directoarea instituţiei, fostă jurnalistă şi ea la "Viaţa liberă", Corina Dobre.

Criticul le-a împărţit copiilor cărticele cât o frunză, fiecare dintr-o singură foaie A4 - din colecţia cArtESENŢE, scoase de editoarea-poetă Florina Zaharia, la Editura Centrului Cultural "Dunărea de Jos" în anul 2010. Cărţi care au stârnit mult entuziasm chiar şi la Paris, când francezii nu au ştiut citi româneşte, însă s-au îmbulzit ca să primească micile "bijuterii de hârtie"!

Bibliotecara copiilor a fost rugată să citească dintr-o cărticică şi, la întrebarea despre genul literar, o fetiţă l-a şi identificat: "de iubire". Secară a citit şi din romanul basm ecologic "Ţara de sub Picior", de Victor Cilincă, pus în scenă la Teatrul "Ion Creangă". Şi, apropo de Creangă, am aflat şi că elevii l-au citit şi pe marele povestitor - că tot se învaţă oficial la şcoală -,dar că mai mult citesc scriitori străini, precum Roald Dahl, autorul cărţii "Charlie şi fabrica de ciocolată” (nu, nu au văzut şi filmul), J. K. Rowling, autoarea lui „Harry Potter” (deşi carte groasă, a fost citită de mai mulţi copii)... Sunt, firesc, mai globalizaţi decât eram noi pe vremea fraţilor Grimm şi a Selmei Lagerlöf.

Secară a vorbit despre istorie (o fetiţă chiar a ştiut frumos şi neted definiţia istoriei, ca la carte!), despre Homer cel orb, "părintele istoriei", ori despre scriitorul american de SF Ray Bradbury, care și-a imaginat o lume cu cărţile interzise şi condamnate la foc, salvate doar prin învăţarea pe de rost de către... "oameni-cărţi", despre căutările lui Cilincă prin vechi documente şi despre cartea sa despre doamne pirat, printre cele mai fermecătoare cărţi cu piraţi scrise vreodată, spune criticul literar, care i-a învăţat pe elevi să fie... critici.

Cum Cilincă a citit nişte "degetare de poveşti" şi a vorbit despre povestea Reginei Maria, "Povestea celor trei purceluşi", despre basmul reginei pus în scenă la Opera din Paris, despre rolul ei în recunoaşterea României mari, totul ilustrat cu imagini puţin cunoscute, un copil a găsit că Cilincă ar semăna cu... papa Geppetto - tăticul-cioplitor al lui Pinocchio (vă întreb acum pe dumneavoastră: aţi citit cumva şi basmul "Buratino sau cheiţa de aur", repovestit, cam la indigo, de Aleksei N. Tolstoi?).

"Am venit cu drag la proiect, pentru unii este chiar prima ieşire în grup", ne-a mărturisit inimoasa bibliotecară a Şcolii din Vânători, Cornelia Munteanu, din ´90 bibliotecară la Biblioteca Comunală Vânători. "Am privit Dunărea, i-a încântat ieri, am coborât până la mal. M-am descălţat şi eu, sunt copilăroasă de felul meu şi am fost la nivelul lor..."

Citit 1510 ori Ultima modificare Joi, 09 Septembrie 2021 23:15

1 comentariu

 • postat de Munteanu Cornelia
  Luni, 13 Septembrie 2021 14:43
  109.102.190.***
  Mulțumesc frumos pentru articolul scris!

  Da...au fost zile magice...și dacă copiii au făcut „ ochii cât cepele admirând Dunărea” eu am închis ochii și am privit în aval să-mi revăd copilăria... dar ea era lângă mine, venise în amonte ( Tulcea - Galați).

  Copiii sunt minunați!
  0
  3
  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro