Gălățean facturat cu un consum de 45 de ori mai mare. Odiseea facturilor aberante de la Electrica Furnizare

Gălățean facturat cu un consum de 45 de ori mai mare. Odiseea facturilor aberante de la Electrica Furnizare
Așa arată factura cu un consum de peste 45 de ori mai mare
Evaluaţi acest articol
(35 voturi)

Nu mai puţin de 1.752,48 de lei ar fi trebuit să plătească un gălăţean, potrivit facturii emise de Electrica Furnizare pe 22 noiembrie 2021, pentru perioada de consum 23 septembrie - 20 octombrie 2021, potrivit căreia consumase 2.606 kWh. Valori exorbitante, în condiţiile în care nu consumase atâta energie electrică şi nu avea nici măcar un ban restanţă. Dovadă este factura anterioară, care fusese de minus 17,69 de lei, pentru un consum de energie activă de 57 kWh, citit chiar de un angajat al operatorului, după cum ne-a arătat, cu documente, într-o sesizare transmisă la redacţie. Așadar, după ce în luna anterioară consumase 57 kWh, acum i-a fost facturat un consum de peste 45 de ori mai mare!

Gălăţeanul a refuzat să accepte consumul aberant şi, după cum ne-a povestit, a contestat factura. Pentru a-şi dovedi buna-credinţă, a achitat 100 de lei din cei peste 1.700 de lei ceruți de Electrica Furnizare. Însă a cerut în scris anularea facturii, precizând indexul transmis în ultimele luni: 86 kWh pe 11 octombrie, 144 kWh pe 11 noiembrie şi 173 kWh la data la care a transmis contestaţia facturii.
"Aveţi o factură cam mare de plătit", i-a spus şi angajata de la sediul Electrica, unde a mers pentru a cere explicaţii şi pentru a se asigura că nu va fi obligat să plătească un consum nereal.
"Pentru soluționarea solicitării dumneavoastră, am emis o factură de tip regularizare, pe indexul comunicat. Pentru evitarea emiterii unor facturi de consum estimat care nu sunt în concordanță cu consumul realizat efectiv, vă recomandăm transmiterea regulată a indexului contorului în perioada atribuită locului dumneavoastră de consum, înscrisă pe facturile de energie electrică", a fost mesajul pe care l-a primit ca răspuns de la echipa Electrica Furnizare.
Dacă pe 30 noiembrie factura uriaşă figura ca fiind neplătită, pe 1 decembrie, pe contul său MyElectrica a apărut ca fiind achitată prin compensare iniţială (credit-debit).
După cum ne-a mărturisit, gălăţeanul aşteaptă cu nerăbdare viitoarea factură.

Electrica Furnizare anunță că verifică facturile cu valori atipice

Nu este nici prima, și probabil nici ultima dată când se primesc facturi uriașe de la furnizori, care nu au nicio legătură cu realitatea. Începând cu luna septembrie 2021, au fost nenumărate cazuri în care oamenii au fost șocați când au văzut cât ar trebui să plătească, pe baza unor facturi aberante emise.
Cel mai "sonor" caz a fost cel al unei familii din Cugir, care a primit o factură de energie electrică de 739.000 de lei, la un apartament în care nu locuia nimeni de 20 de ani și în care s-a estimat un consum halucinant, de aproape un milion de kWh într-o lună. O altă familie, din Sibiu, a primit o factură de electricitate de peste 130.000 de lei, iar în Alba au fost două cazuri, unul de 40.000 de lei și altul de 27.800 de lei.
Cazul gălățeanului, căruia i s-au facturat "numai" 1.752 de lei pentru un consum de 2.606 kWh, în condițiile în care media lui lunară de consum era cu mult sub 200 kWh, poate că nu este la fel de spectaculos ca acelea de mai sus, dar este unul care îți poate strica sărbătorile, mai ales dacă nu reușești să-l rezolvi. Pentru că se pare că, în cazul acestor facturi aberante, prezumția de nevinovăție nu există, tu fiind cel care trebuie să dovedești că ai dreptate.
Electrica Furnizare anunță că a demarat o verificare suplimentară a facturilor emise cu valori atipice în raport cu istoricul de facturare și comportamentul de consum în cazul unora dintre clienții casnici din portofoliul companiei. Este vorba despre un proces intern de analiză ce vizează posibile anomalii înregistrate pe întreg lanțul de facturare.
Electrica Furnizare informează că astfel de situații sunt izolate. "Unele dintre facturile verificate au fost deja stornate, urmând să fie emise facturi noi, după finalizarea analizei fiecărui caz în parte. Compania își asigură clienții că va clarifica situația în regim de urgență și că niciunul dintre aceștia nu va fi afectat de posibilele erori identificate în procesul de facturare", menționează un comunicat al companiei.
În plus, Electrica Furnizare își încurajează clienții să utilizeze canalele de comunicare puse la dispoziție și să solicite informații privind orice neclaritate referitoare la facturare, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau utilizând formularul de contact online https://www.electricafurnizare.ro/asistenta/formular-inregistrare-plangeri/.

Factura precedentă, cu un consum de numai 57 kWh

Citit 7368 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Decembrie 2021 21:46

9 comentarii

 • postat de dar
  Vineri, 03 Decembrie 2021 21:27
  89.137.231.***
  Contoarele electronice pot fi masluite de la distanta dintr-un click. Se adauga in plus ori mult ori putin. Depinde ce fraier gasesc. Daca tine tine, daca nu spun ca au gresit....
  1
  4
  Raportează
 • postat de Corcodel Maria
  Vineri, 03 Decembrie 2021 18:09
  213.233.110.***
  Am patit acelas lucru,dar cu CEZ OLTENIA. Eu locuiesc doar 4-5 luni/an la adresa respectiva,timp in care nu platesc mai mult de 80 lei/luna,iar in restul timpului doar 30/luna pt consumul camerelor de supraveghere. Desi am platit fiecare factura emisa m-am trezit la regularizare cu suma de aproape 1800 lei din care s-au scazut doar 300 lei,in situatia in care platile au fost in jur de 600 lei,dovedit cu chitantele aferente. Am cerut schimbarea si verif.contorului plus scaderea corecta a banilor si raspunsul a fost ca totul e in regula si consumul gasit e real,asa ca nu au de ce sa imi recalculeze suma. Ca atare,nici macar banii deja platiti nu vor sa mi-i scada. Ne luptam cu morile de vant.
  1
  8
  Raportează
 • postat de ss
  Vineri, 03 Decembrie 2021 16:37
  5.13.153.***
  Problemele pe piata de energie electrica si gaze sunt altele nu facturi gresite ocazional, nici nu banuiti ce tun general vor da in perioada urmatoare iar parte din preturi vor creste si prin actiunile unor entitati de stat, gen ANRE.
  0
  5
  Raportează
 • postat de cucu
  Vineri, 03 Decembrie 2021 14:59
  78.96.59.***
  Se vede ca a ajuns Genica Totolici (fosta sefa de la Transurb) la butoanele de la Electrica. Totul functioneaza bec.
  0
  7
  Raportează
 • postat de Consumator electric
  Vineri, 03 Decembrie 2021 13:58
  5.14.137.***
  Opaaa! Ultima.factura a mea este tot pentru 173kw. Cu valoare de - 5.68 lei. Cam mare coincidenta in ceea ce privește cantitatea măsurată.
  Să vedem cu ce valoare va veni următoarea factura
  Sunt tare curios și... pregătit pentru scandal
  1
  5
  Raportează
 • postat de Alin
  Vineri, 03 Decembrie 2021 08:56
  95.76.32.***
  Ce nu este clar in aceste fotografii in care sunt redate facturile
  este ca nu apare modalitatea de transmitere a indexului
  Oameni buni daca indexul este cu autocitire, pai transmiteti INDEXUL CORECT intocmai si la timp
  sunt doua posibilitati...Online sau telefonic...Ce este asa greu?
  In articol nu este mentionat daca consumatorul a transmis indexul sau nu
  Atentie cand cititi indexul si-l transmiteti celor de la Electrica
  2
  21
  Raportează
 • postat de DINU
  Vineri, 03 Decembrie 2021 08:48
  136.255.148.***
  nu conteaza cum iti faci treaba, bani sa fie. SI ACUM NU INTERESEAZA NIMIC , LA PTRETURILE APLICATE DE ELECTRICA , MUNCA RAMANE LA FEL DE PROASTA , SALARIILE VOR CRESTE SE INTELELGE, SIGUR LA SEFI , MERITA NISTE PRIME. PENTTRU CE???????????? TOCMAI PENTRU IRESPONSABILITATEA SI NESIMTIREA DE A TRIMITE LA CETATENI FACTURI CU SUME COLOSALE, DIN GRESELI , SPUN EI , NEÎNSEMNATE.
  1
  24
  Raportează
 • postat de ely
  Vineri, 03 Decembrie 2021 07:50
  78.96.59.***
  Ca in mai toate intreprinderile de stat ori care s-au ,,desprins,, partial de stat, si Electrica e plina de ,,specialisti,, alesi pe criterii politice. Si aici tot banul, relatiile si apartenenta de partid sunt regulile principale de ,,guvernare,, si de ,,promovare,, la nivelul functiilor de conducere si nu numai. Nimic nou sub soare.
  2
  28
  Raportează
 • postat de Biroul de investigatii al consumatorilor de energie
  Vineri, 03 Decembrie 2021 00:53
  89.137.231.***
  De cand au inceput sa monteze aceste contoare electronice se fac multe hotii si suntem furati la facturi. Daca nu esti atent si nu verifici te fura.
  Aceste contoare pot fi controlate de la distanta de ei si sunt adaugate impulsuri sau mai pe surt cifre adica la inregistrare sa spunem ca e 22 consum real luna de luna..ei..ei ce fac..din calculator pac adauga sa spunem 35 si daca apuci sa platesti o facura cu 35 si nu iti deai seama apoi ei luna de luna te factureaza 35. Am scos tot din priza o luna...ce credeti..mi-a fenit factura ca am consumat si e adevarat ca nu era 35 dar era 15. Cui sa te plangi? Tot lor? Cainele nu pleaca de la macelarie si nu isi arunca singur carnea.
  0
  3
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.