Toaletele de pe domeniul public, bombe ecologice

Toaletele de pe domeniul public, bombe ecologice
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Toți gălățenii știu pe unde sunt amplasate toaletele publice din urbe. În primul rând, fiindcă sunt insuficiente, în al doilea rând, fiindcă trăsnesc de la distanță a urină stătută. Majoritatea dintre noi le ocolesc, atunci când au de ales, folosindu-le doar în cazuri extreme, în care chiar nu există alternativele mult mai civilizate ale toaletelor din centrele comerciale, baruri sau restaurante.

Pe strada Brăilei, în imediata apropiere a patinoarului artificial de lângă McDonald`s, se aflau de foarte mult timp două toalete ecologice, în fapt bombe ecologice, la cum miroseau mereu, fie vară, fie iarnă. Cel puțin din luna iulie a anului trecut, mergând zilnic pe jos prin zona respectivă, nu-mi amintesc să fi văzut măcar o dată că sunt curățate și/sau ridicate de pe poziție. Nu spun că nu s-o fi întâmplat, doar că nu am fost martora "minunii". Ieri-dimineaţă, în jurul orei 9,20, am constatat cu uimire şi bucurie că o maşină a firmei care trebuie să le întreţină era la faţa locului, un angajat igienizând una dintre toalete.   

Jumătate de oră mai târziu, surpriză: dispăruse de acolo maşina, dar şi una dintre toalete, tocmai cea pe care o văzusem în plin proces de igienizare. M-am gândit că poate o fi expirat contractul, fiind început de an, aşa că am solicitat informaţii Primăriei Galaţi.  

Contractul pentru servicii de închiriere şi întreţinere a toaletelor ecologice mobile, în valoare de 56.350 de lei fără TVA, încheiat cu SC TOI TOI & DIXI SRL, este valabil, am aflat de la Primărie, încă patru luni. Toaletele pot fi ridicate pentru a fi amplasate în alte zone, în care există un aflux mai mare de utilizatori. La fel de bine, pot fi ridicate pentru a fi curăţate sau înlocuite. În ceea ce priveşte zona respectivă, Primăria aminteşte că există o toaletă racordată la utilităţi în imediata apropiere, în zona parcării de la Sala Sporturilor. Nu am vizitat respectiva toaletă decât o singură dată, în toamna anului trecut, când am găsit-o înfundată, plină de mizerii, inclusiv o pereche de chiloţi de damă abandonaţi pe podea, acoperind ceva. Evident, nu am stat înăuntru prea mult, pentru investigaţii aprofundate, că nu se putea. Din experienţa mea, toaletele racordate la utilităţi care chiar pot fi folosite sunt cele cu autospălare, prezente, de exemplu, prin parcurile bucureştene, care sunt inundate cu apă după fiecare folosire. Cele ecologice, cel puţin când sunt curăţate şi se pun înăuntru chimicalele necesare, sunt mai suportabile decât cele fixe, necurăţate de o săptămână. Apropo, pe cele fixe cine şi cât de des ar trebui să le spele?

Citit 2541 ori Ultima modificare Vineri, 07 Ianuarie 2022 17:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.