Pelerinajul Unirii - 163 de ani de demnitate naţională. Ceremonii în judeţul Galaţi (FOTO și VIDEO)
Foto: Marian Calestru

Pelerinajul Unirii - 163 de ani de demnitate naţională. Ceremonii în judeţul Galaţi (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Luni, 24 ianuarie, cu prilejul împlinirii a 163 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, cunoscută și sub denumirea de Mica Unire, Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos şi reprezentanţii Consiliului Județean Galați au refăcut Traseul Unirii. În cadrul manifestării au fost organizate evenimente la mormântul Ecaterinei Conachi de la Ţigăneşti, la Casa Memorială "Costache Negri" din localitatea cu acelaşi nume, la Biserica "Vovidenia" şi la statuia lui Alexandru Ioan Cuza din municipiul Galaţi.

Nici nu se crăpase bine de ziuă când am pornit spre primul punct al pelerinajului, pentru a fi prezenţi la ora 9.00 la mormântul "celei mai mari patrioate" după cum o numeşte chiar Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Ceremonie la mormântul Cocuţei Conachi

Prima oprire din Pelerinajul Unirii, după cum a numit Arhiepiscopul Casian acest tur istoric și totodată religios, a fost la mormântul Ecaterinei Conachi, cunoscută şi apreciată pentru activismul ei și pentru activitatea desfășurată în favoarea unirii principatelor Moldova și Țara Românească. Cocuţa Conachi și-a împiedicat soțul să devină domnitor al Moldovei, deschizând astfel drumul pentru Unirea Principatelor. De la mic la mare, sătenii Țigăneştiului s-au unit pentru pomenirea personalității istorice care se odihneşte în satul lor, acolo unde a fost moșia familiei Conachi. Copii plini de entuziasm, de toate vârstele, îmbrăcați în straie de sărbătoare, au participat la slujba ținută de Arhiepiscopul Casian alături de ceilalți preoți. Cei mici au fost foarte încântaţi pe tot parcursul slujbei, stând chiar lângă Arhiepiscop, pe care l-au privit neîncetat cu ochi mari și plini de curiozitate. Tot aici, cei care au vrut să-i aducă un omagiu Cocuţei Conachi au depus coroane de flori la mormântul decorat cu drapelul ţării din biserica satului.

"Să îl iubiţi pe Cuza ca pe bunicul vostru"

Acestea au fost cuvintele rostite de Arhiepiscopul Casian pentru cei mici, care s-au adunat şi de această dată la conacul de la Mânjina, din localitatea Costache Negri, pentru a sărbători Unirea, cu o tradiţională horă în curtea conacului.

Foto: Beatrice Dumitriu

Turul a continuat în aceeaşi formulă şi în acest loc, plin de încărcătură istorică, în care Alexandru Ioan Cuza şi Costache Negri au pus la cale Unirea Principatelor Române. Aproximativ 80 de persoane s-au prins în horă, pentru a omagia eroul care le-a făcut satul să intre în istorie. După horă, sătenii şuşoteau mândri că aşa horă mare n-a mai fost de mulţi ani şi că speră ca tradiţia sa nu piară, ba, mai mult, să fie din ce în ce mai iubită, până când  lumea nu o să mai încapă în curtea frumosului conac. Vizita s-a încheiat şi de această dată cu depunerea coroanelor la statuia istoricului Costache Negri, fiind urmată de slujba de la Biserica "Vovidenia", acolo unde a fost înhumată doamna Sultana Cuza şi unde deputaţii unionişti au jurat că vor fi credincioşi cererilor celor ce i-au ales pentru a înfăptui Unirea. Şi aici, atât copiii cât şi unii adulţi au purtat costume tradiţionale, doi tineri fiind costumaţi în Alexandru Ioan Cuza şi Elena Cuza. Prezenţi la eveniment au fost atât primarul, cât şi reprezentanţii Poliţiei, Jandarmeriei, Armatei şi Pompierilor din Galaţi, îmbrăcaţi în uniforme impunătoare, care atrăgeau toate privirile. (Beatrice Dumitriu)

Ceremonial la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza

Pe un frig destul de pătrunzător, accentuat de vânt, peste o sută de gălățeni au participat luni, 24 ianuarie, la Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la manifestările prilejuite de Sărbătorirea Unirii Principatelor, înfăptuită în urmă cu 163 de ani.

După slujba de Te Deum, oficiată la Biserica "Vovidenia" de Arhiepiscopul Dunării de Jos, dr. Casian Crăciun, oficialitățile locale, dar și parlamentari, precum și ministrul Economiei, Florin Spătaru, au asistat la intonarea Imnului de Stat și la un scurt moment artistic susținut de artiști de la Centrul Cultural "Dunărea de Jos". Ceremoniile s-au încheiat, ca de obicei, cu depunerea unor coroane de flori și au fost, pentru al doilea an la rând, marcate de restricții sanitare.

Foto: Marian Calestru

În fapt, potrivit lui Nicolae Iorga, dubla alegere a lui Cuza, domn al Moldovei și al Țării Românești a fost manifestarea "sistemului <<faptului împlinit>>, element de originalitate, creat de români". În al doilea rând, Unirea Principatelor rămâne o bornă definitorie în drumul României către modernitate. (George Marinescu)

Hora studenţilor, în Grădina Publică

24 Ianuarie 1859, data la care a avut loc Unirea Principatelor Române, este sărbătoarea care, în decurs de 163 de ani, ne-a confirmat că patriotismul românilor se confirmă prin fapte, prezența gălăţenilor la evenimentele organizate luni fiind dovada.

În mod evident, momentul crucial al zilei a avut loc la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, unde au avut loc întâmpinarea oficialităților și salutul Drapelului de luptă, din ceremonial nelipsind intonarea Imnului de Stat al României și depunerea de buchete de flori din partea Primăriei Galați, Consiliului Județean, Instituției Prefectului și Garnizoanei.

Foto: Maria Magdalena Țurcanu

Video: Maria Magdalena Țurcanu

Mai târziu, după încheierea evenimentului oficial, în Grădina Publică, Clubul Studenților Basarabeni și Bucovineni, împreună cu Liga Studenților din Galați au încins o horă, iar oamenii din parc i-au acompaniat cu voie bună și gustări de mâncăruri tradiționale. (Maria Magdalena Țurcanu, studentă Jurnalism, anul I)

 

Citit 2792 ori Ultima modificare Marți, 25 Ianuarie 2022 23:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.