Iarba de acasă s-a veştejit

Iarba de acasă s-a veştejit
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Vară gălăţeană în Grădina Publică *

Cald, foarte cald, zăpuşeală, presiune atmosferică dezlănţuită peste nervii noştri întinşi la maxim. Leşinuri, copii transpiraţi şi isterici, bătrâni cu inima în batistă şi cetăţeni turmentaţi de vara gălăţeană căutând un colţ de linişte.

E banal, e normal, e vizibil. Şi totuşi, pentru că întotdeauna există alternativă, ar mai trebui să fie vagi urme de umbră şi verdeaţă la Galaţi.

Există Faleza, aia de lângă Dunăre, cu tot cu gaura ei de la Elice, mai există întinderea arsă a unor parcuri unde soarele bate locurile de joacă direct în creştet, şi drept încununare a nevoii noastre de plimbări citadine, dar în mijlocul naturii, avem Grădina Publică.

Indolenţă printre copaci

Ura! Grădina Publică nu s-a mutat din loc, nu este afectată de lucrările ISPA şi ,încă, n-a răsărit vreun bloc în mijlocul ei. Nu e retrocedată şi nici revendicată.

Ar fi perfectă, dacă n-ar fi murdară şi ar fi binevenită dacă n-ar fi urâtă, ba chiar uneori periculoasă. Vă amintiţi că am scris despre crengile prăvălite peste trecători ziua în amiaza mare. Da, s-au luat măsuri. S-au toaletat copacii.

Dar crengile sunt expuse exact unde au căzut, drept dovadă a zelului celor care au îndepărtat pericolul. Şi furtuna s-a mai luat de copaci, aşa că şi crengile rupte sunt tot acolo, să ne aducem aminte.

Despre pământ în loc de iarbă, dale pierdute din alei, bănci sparte sau improvizaţii absurde pe stâlpii de iluminat, aproape că nu-ţi mai vine să povesteşti.

Frumoasele lămpi stil care ornează grădina au câte un cablu legat de ele, o găselniţă inestetică şi ciudată, scornită de mintea cine ştie cărui Dorel gălăţean.

Lene pe bani publici

În timp ce mormanele de frunze uscate încă de astă toamnă meditează la încălzirea globală, iar bălăriile din spaţiile verzi se înmulţesc liniştite sub ochii rătăciţilor care mai îndrăznesc să se aşeze pe băncile unde cetăţeni „civilizaţi” sting chiştocul unde îl lasă, batalionul îngrijitorilor plătiţi din bani publici se odihneşte la umbră.

Un trio care nu are nici o legătură cu hărnicia şi pe care îl lasă rece amănuntele de mai sus, fotografiate miercuri, ora 11,00 şi un pic, pontează ore muncă.

La stat.

Citit 2143 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.