Galațiul, printre cele mai îmbătrânite județe din Moldova. Vârsta medie creşte în ritm accelerat

Galațiul, printre cele mai îmbătrânite județe din Moldova. Vârsta medie creşte în ritm accelerat
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Vârsta medie a locuitorilor Galațiului a crescut cu aproape doi ani, în perioada 2012-2020, arată datele Institutului Național de Statistică (INS), ceea ce face ca județul nostru să fie unul dintre cele mai îmbătrânite din Moldova. Natalitatea foarte scăzută, migrația tinerilor, dar și creșterea speranței de viață sunt principalii factori care determină îmbătrânirea populației Galațiului.

Județul cu cea mai tânără populație din România este Iașiul, unde vârsta medie a locuitorilor este puțin peste 39 de ani. La polul opus se află județul Teleorman, unde vârsta medie a locuitorilor este de aproape 47 de ani.
Într-un top al celor mai îmbătrânite județe, Galațiul ocupă poziția a 20-a. Totuși, când ne uităm doar la regiunea Moldovei, județul nostru se află într-una dintre cele mai problematice situații. În 2020, vârsta medie a unui gălățean era de 42,7 ani, în creștere de la 40,8 ani, în 2012. Mai rău decât noi stă județul Neamț, unde vârsta medie a locuitorilor era, în 2020, de 43 de ani. Urmează Vrancea (42,9 ani), Galațiul, Botoșaniul (41,7 ani), Bacăul (41,5 ani), Vasluiul (40,8) și Iașiul (39,1 ani).
Creșterea vârstei medii a populației este o problemă care afectează întreaga Românie. Unele județe îmbătrânesc însă cu viteză mai mare decât altele. În regiunea Moldovei, Galațiul este județul cu cea mai accelerată îmbătrânire - 1,9 ani doar între 2012 și 2020.
Doi factori sunt responsabili de îmbătrânirea înainte de vreme a Galațiului. În primul rând, pentru că vorbim despre un județ sărac, afectat de mulți ani de o rată mare a șomajului, avem și o migrație puternică a tinerilor spre zone mai dezvoltate ale țării sau peste granițe. În al doilea rând, Galațiul se află foarte aproape de coada clasamentului și când vine vorba de rata natalității. Creșterea speranței de viață a populației, deși un indicator pozitiv în sine, contribuie și ea la îmbătrânirea populației generale.
Scenariul cel mai probabil este că acest fenomen al "încărunțirii" demografice rapide va continua și în deceniile viitoare. Cu o populație tot mai îmbătrânită, județul nostru se va confrunta cu probleme majore în viitorul nu tocmai îndepărtat. Dificultățile vor fi cauzate de lipsa forței de muncă, de creșterea cheltuielilor publice cu asistența medicală și cu cea medico-socială, dar și cu o presiune tot mai mare pusă pe sistemul public de pensii.

Citit 5634 ori Ultima modificare Luni, 31 Ianuarie 2022 00:28

18 comentarii

 • postat de Alexutz
  Luni, 31 Ianuarie 2022 15:36
  5.2.205.***
  Am zis de acum 2 ani.......maxim 5 ani si se stinge lumina.
  Fara locuri de munca create dar cu betoane peste betoane.
  0
  3
  Raportează
 • postat de ela
  Duminică, 30 Ianuarie 2022 19:35
  5.13.234.***
  @Marcu D., @Un amarat, @grecu, @Baba, total de acord cu dvs. De ani de zile astept un primar care sa aduca investitori si sa creeze locuri de munca dar, in zadar. Oras imbatranit, tot timpul ROSU, plin de pensionari f. multumiti si care ridica osanale, zilnic, primarului si presedintelui CJG de "cat de minunati sunteti si ce norocosi suntem ca-i avem, va multumim ca existati, bla, bla, bla". O bordura, o bancuta, un betonel, cativa copacei si stuf, o strada, o parcare si gata modernizarea orasului. Sunt importante si astea dar dupa dezvoltarea infrastructurii, locuri de munca pt. tineri si nu numai, etc. Trist este ca sunt putine sanse sa se schimbe ceva aici. Sunt destui "avocati neplatiti" aparatori vajnici ai conducatorilor iubiti ai urbei care sunt in stare sa-ti dea in cap daca-i contrazici. Statistica poate fi vazuta, zilnic, cu ochiul liber.
  1
  11
  Raportează
 • postat de Pechea
  Duminică, 30 Ianuarie 2022 17:50
  2.199.32.***
  Am revenit în Galați după mulți ani iar concluzia sinistră este aceea ca dacă scoatem oamenii și mașinile din acest oraș seamănă perfect cu Cernobal, peste tot doar blocuri ce par părăsite de o suta de ani iar strada Domneasca o ruina totală cu clădiri pe jumătate prăbușite, cred ca este cel mai oribil oraș din lume!
  2
  9
  Raportează
 • postat de Nemultumit
  Duminică, 30 Ianuarie 2022 16:34
  86.124.200.***
  Citind comentariile constat cu tristete ca cei mai multi locuitori au inteles ce viitor ne asteapta. Cred ca si sustinatorii echipei care guverneaza orasul de foarte multi ani au inteles ca fara investitii reale si locuri noi de munca orasul nu are viitor. Din nefericire pe site-ul primariei si nu numai se raporteaza an de an modernizari si investitii mari care lasa in urma lor doar ZERO locuri de munca nou create. Avem ce am ales, este mult prea tarziu sa recuperam ce s-a pierdut in 30 de ani.
  0
  10
  Raportează
 • postat de Akbar
  Duminică, 30 Ianuarie 2022 12:23
  5.13.149.***
  Adresati aceasta intrebare la sediul PSD Galati.
  1
  18
  Raportează
 • postat de un stangist
  Sâmbătă, 29 Ianuarie 2022 20:36
  95.76.59.***
  Haideti sa promovam o interventie mai mare a statului in economie.
  15
  5
  Raportează
 • postat de Marcu D
  Sâmbătă, 29 Ianuarie 2022 19:25
  5.13.217.***
  Recent am avut de făcut un drum la Brașov.
  Nu vorbesc de municipiul Brașov și dezvoltarea sa.
  Atenția mi-a fost atrasă trecând prin zona Ploiești. Zeci și zeci de hale noi, firme de producție și/sau servicii. În ce se traduce asta? În mii de locuri de muncă.
  La noi, din păcate, s-a ajuns aici strict din vina autorităților administrației publice locale, o administrație coruptă, plina de lipitori de afișe, de neamuri (proaste), incompetenți, pile, relații pe baza de apartenență la clanurile mafiote numite partide politice.
  Schimbarea de borduri, asfalt sau panseluțe nu generează bună stare și prosperitate intr-o urbe. Nu că acestea nu ar fi necesare, dar prioritatea zero o reprezintă locurile de muncă, nu alea cu salarii nesimțite din primărie sau alte sinecuri la stat, ci locuri de muncă în economia reală.
  Spre deosebire de alte orașe, ăștia nu au fost în stare să aducă un investitor, măcar unul singur care sa genereze 1000 de locuri de muncă.
  Cand toate loazele îngroașă rândurile lefegiilor la stat ne mai mirăm de ce ne pleacă tinerii și nu numai?
  1
  50
  Raportează
 • postat de dd
  Sâmbătă, 29 Ianuarie 2022 18:51
  89.137.231.***
  Orasul moare si nu mai este mult pana acolo ! Cam 5 ani !
  1
  35
  Raportează
 • postat de Baba
  Sâmbătă, 29 Ianuarie 2022 17:49
  62.231.94.***
  Salariile sunt bataie de joc in orasul nostru. Toate posturile bine platite sunt accesate numai de mafia politica. La ce sa ne asteptam? Toti patronii care fac angajari dau numai salariul minim pe economie sau ceva pe langa ca sunt prea ,,saracii,, . Nu le mai ajung sacii cu bani. Iar in privinta timpului de munca se doreste sa fii disponibil la orice ora din zi si din noapte. Sclavie curata supervizata de mafie politica condusa numai de analfabeti functionali.
  0
  48
  Raportează
 • postat de grecu
  Sâmbătă, 29 Ianuarie 2022 17:23
  5.13.146.***
  Cum s-a ajuns aici știe toată lumea și ca să enumăr ,lipsa implicării politicului pt. dezvoltarea orașului,sunt câțiva ani de când se zbate dezinteresată primăria să facă un drum de legătură prin curtea Poliției de frontieră,ca o paranteză a interesului față de cetățean ,un lucru minor.,
  ,votul dat în majoritate, partidului ,în speță PSD,care timp de 28 de ani nu și-a schimbat orientarea politică,însă mulți membri ai lor au făcut traseism politic ca să acceadă la votul cetățeanului .aceiași politruci care indiferent de poziția pe care a avut-o în parlament sau în afara lui, în alte instituții ale statului ,nu i-a interesat decât interesele proprii ,candidați care nu au ținut cont de votul cetățeanului și de scopul pentru care a primit votul său ca fiind reprezentativ pt. urbea și cetățenii lor și nu au fost și nici nu sunt puțini,unii chiar s-au făcut de rușine transormând parlamentul în circ ,un ins care nu avea nimic de-a face cu politica.,care acum urlă în gura mare că vrea pensie specială,mie mi-e rușine când îl văd pe stradă,veleități de doctor dar transormat în golan.
  Politicieni care NU au făcut nimic în scop economic și financiar ,au așteptat ca investitorii să vină la ei ,cu toate că mulți au cheltuit sume consistente din bugetul local pt. plimbări pe meleaguri străine în scop de afaceri care sau dovedit neprofitabile.
  Galațiul este dotat cu o zonă liberă și un parc industrial de câteva hectare pt. care primăria îi răsplătește cu salarii consistente pe cei care dețin funcții importante ca să taie frunze la câini și asta de ani de zile.,ați văzut vre-o multinațională care ar fi creat locuri de muncă petru care s-a zbătut să-i aducă în această zonă directorii acestui parc industrial cât și cei responsabili !?
  Și sunt multe alte motive pentru care tinerii și mulți alți cetățeni de diferie profesii au părăsit orașul pt. o viață mai bună, un trai decent, astfel ne clasăm pe un loc în coada listei la natalitate,la gradul de îmbătrânire așa cum arată statistica INS.
  Infrastructura rutieră ,fluvială și cea de cale ferată modernizată ar fi făcut diferența între ce suntem și ce puteam fi ,responsabili din administrația publică au găsit locuri călduțe la bugetul statului și așteaptă ca mediul privat să aducă plus valoare,Poate în viitorii ani podul de peste Dunăre,iată cu implicarea lui Tudose, parlamentar brăilean,în scurtul lui mandat a reușit să pună lucrurile în mișcare, și infrastructura rutieră care este în lucru după 32 de ani poate schimba ceva și în partea asta uitată de politruci.,asta era și este primul deziderat care trebuia realizat ,mai ales că mai nou riscăm să dea peste noi armatele rusești ,pt. că suntem amplasați în coasta lor,iar această nație nu cunoaște și nu-și dorește altceva decât expansiunea ,revenirea la ce-a fost odată marele URSS,vreți așa ceva domnilor politruci și stimați concetățeni,așa că la următorul scrutin gândițivă bine dacă să mergeți la vot sau nu și pe cine să votați,marele nostru noroc este câ facem parte din UE și din NATO ,a lui Putin ,precum Transnistria.
  5
  28
  Raportează
 • postat de Un nemultumit
  Sâmbătă, 29 Ianuarie 2022 14:40
  5.13.223.***
  Scbhimbati felul de a marca pro sau contra, este o batae de joc, marcam una si apare alta….sau o faceti intentionat.
  14
  2
  Raportează
 • postat de Tot cel plecat
  Sâmbătă, 29 Ianuarie 2022 14:25
  5.102.20.***
  Și nu este numai învățământul și supraimpozitarea din cauza nomenclaturistilor. În România sunt salarii prea mari la stat în comparație cu munca la privat. Este un dezechilibru enorm și neechitabil ca nicăieri în Europa și poate în lume. Cum să nu pui în balanță familia și dorul nemărginit de locurile natale? Ar mai fi multe de spus și multe lucruri de făcut care ar îmbunătăți nivelul de trai în zonă și în țară fără a încarca factura unuia care mai muncește la privat (că el este albina sau furnica). Ca încheiere, fiind ianuarie și eu o consider luna Eminescu, îi dedic României poezia,, ce-ți doresc eu ție dulce Românie ''
  3
  28
  Raportează
 • postat de Plecat
  Sâmbătă, 29 Ianuarie 2022 14:09
  5.102.20.***
  Am plecat de acasă din Galați. Știți cât doare să nu fii acasă în patria ta, județul și orașul tău? Mi-e dor de tine Galați, așa cum ești dar mi se rupe inima să plătesc pensii speciale nesimțite polițiștilor și altor nomenclaturiști care ne omoară cu zile. Nu vreau să îmi condamn și copiii să fie datori vânduți acestor criminali speciali. Am copil în clasa 1 care face de exemplu matematică într-un sistem de învățământ din afară. O face de plăcere prin jocuri și este nerăbdător pentru următoarele lecții. În schimb în România și Galați (nu neapărat în Galați) au o matematică complicată pentru ei, clasa 1. Deja fac probleme cu necunoscute. Câți dintr-o clasă vor înțelege? 2-3 și restul? Vor avea lehamite de această materie. Ca părinte mi-aș lăsa copilul dator vândut unor nomenclaturiști și să îl bag într-un sistem de învățământ supraîncărcat? Și printre altele am o mare problemă cu istoria, este o porcărie de materie in Romania. Eu am făcut școala in anii 90-04-09 și am învățat istorie neesențială, să memorez ani, locuri, etc. Rolul istoriei este să ne învețe să nu mai repetăm greșelile bunicilor și părinților noștri, să ne formeze să știm să ne alegem bine viitorul. De asta nu pot să mă întorc în Galați, orașul pe care îl iubesc atât de mult, de strada Domnească plină de tei înfloriti.
  12
  42
  Raportează
 • postat de Un amarat
  Sâmbătă, 29 Ianuarie 2022 11:53
  5.13.223.***
  Asta e adevaru,asta e rezultatu demolarii pas cu pas al galatiului, vreme de treizeci de ani de catre ciuma rosie in principal, dar ajutata cu hotarare de asa zisa opozitie, care , opozitie, este tot la fel, cu mici exceptii…
  Pentru asta trebue sa raspunda, cei ce sau perindat pe la butoanele galatiului , vreme de 30 de ani, care sau retras la bruxeles cu salarii astronomice, de unde mai arunca cate o pastila…
  Tot tineretu fuge de un oras corupt, un oras candva foarte industrializat, care a ajuns un targ de pensionari, unde birurile puse de ,,alesi,, sunt triple fata de Brasov si nu numai, adtea sunt preocuparile ,,alesilor,,nu dezvoltarea urbei, ci taxe si biruri cat mai multe.
  5
  37
  Raportează
 • postat de Mihaela
  Sâmbătă, 29 Ianuarie 2022 09:55
  213.233.88.***
  Ăsta este (în primul rând) și rezultatul sclifosiților unora dintre așa-zis "cetățani galațani" care niciodată nu au susținut nimic a se construi/realiza aici în GALAȚI, pentru ca oamenii să frecventeze/tranziteze, să ia ca opțiune viabilă pentru ei și orașul GALAȚI...

  Păi când voi unii de "cetățenuri"(csuccesuri") de așa-zis "gălățeni" (cu bolentin de GALAȚI) nu ați susținutmținut cu realizarea proiectelor GALAȚIULUI, pentru a se realiza/concretiza/transpune în realite... ce vreți/sperați atunci la ceva mai bun pentru GALAȚI???

  N-ați vrut tunel pe sub Dunăre la GALAȚI(că vouă unora dintre galațanii scl!f0siți vă puțea ideea de a avea un asemenea proiect grandios de infrastructură pentru GALAȚI, pentru conectarea/tranzitarea GALAȚIULUI, a propriului vostru/nostru oraș GALAȚI... Tot voi galațanii n-ați vrut nici alte proiecte mari/grandioase a se realiza la GALAȚI... Păi atunci ce vă mirați de rezultatul/concluzia acestui articol...?

  Și ce "GALAȚIUL oraș îmbătrânit??? De am ajuns mai rău ca vechitura aia de oraș Brăila/Brăilița... Dar din GALAȚI ar pleca până și bătrânii(dacă ei ar putea) când ei văd atâția impostori/trădători locali de simpli cetățeni gălățeni sau de" aleși gălățeni" cu bolentin de GALAȚI, aleși gălățeni ce nu țin cu realizarea propriilor proiecte propuse/inițiate de propriul oraș GALAȚI, PENTRU GALAȚI...

  Păcat de acest oraș, de ceea ce ar fi putut fi, și cum ar fi putut aăta acest oraș GALAȚI, tranzitat/frecventat prin tunel pe sub Dunăre... Și nu oraș GALAȚI ocolit(nefrecventat/netranzitat) așa cum este și cum se vrea a fi, de către unii impostori trădători locali.

  Păcat de orașul acesta GALAȚI, de ce ar fi putut fi.
  15
  26
  Raportează
 • postat de Radu
  Sâmbătă, 29 Ianuarie 2022 08:46
  81.148.14.***
  Si in tot acest timp Pucheanu distruge parcuri ca sa faca creșe si grădinițe pentru tot mai putini copii. Furt marca PSD
  10
  39
  Raportează
 • postat de un observator
  Sâmbătă, 29 Ianuarie 2022 02:53
  5.13.214.***
  Am inteles. Pucheanu ce zice? Fotea ce zice? Au salarii mari. Ce le pasa.
  14
  46
  Raportează
 • postat de paloma
  Sâmbătă, 29 Ianuarie 2022 00:16
  5.13.209.***
  "Cine n-are batrani, sa-si cumpere!!!" Asteptam oferte !!! :)))
  12
  34
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.