Stăm rău pe harta plasticului. Galațiul, singurul județ dunărean fără colectare separată la ţară

Stăm rău pe harta plasticului. Galațiul, singurul județ dunărean fără colectare separată la ţară
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Aproape 9.500 de tone de plastic sunt generate anual în județul Galați, ceea ce înseamnă că fiecare locuitor al județului aruncă anual aproximativ 18 kilograme de plastic. Doar 9,5 la sută din această cantitate este colectată separat și ajunge la stațiile de sortare și reciclare. Galați este singurul județ riveran Dunării în care, în mediul rural, nu se colectează separat, se afirmă într-un comunicat remis de Asociația Mai Mult Verde.

Potrivit Planului Județean de Gestionare a Deșeurilor (PJGD), în județul Galați au fost generate 92.149 de tone deșeuri menajere, din care 15.830 de tone au rămas necolectate. O mare parte dintre aceste cantități de deșeuri sunt abandonate în natură, plimbate de vânt și ploi și ajung mai devreme sau mai târziu în Dunăre, conform sursei citate.

„În România anului 2022, avem încă zeci de localități în care deșeurile nu sunt colectate sau sunt preluate nediferențiat, doar pentru a ajunge la gropile de gunoi, transformate între timp în munți de gunoi. Sunt acele sute de mii de tone de deșeuri pe care le vedem în fiecare an în natură și care, mai devreme sau mai târziu, ajung în ape. Unele se dezintegrează, dar cele de plastic rămân pentru sute de ani. Unii edili au înțeles asta. Alții au nevoie de sprijin”, a declarat Doru Mitrana, președinte al Asociației Mai Mult Verde.

Gestionarea deșeurilor în cadrul Sistemelor de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) reprezintă soluția ideală, deoarece această procedură asigură fluxul normal al deșeurilor de la generator, respectiv, de la gospodărie, către instalații de prelucrare, așa cum este cazul stațiilor de sortare ale deșeurilor reciclabile și pregătirea lor pentru reciclare, afirmă Liliana Nichita, director al Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară. Însă în Galați, acest sistem încă nu funcționează. Conform reprezentanților Consiliului Județean Galați, sistemul va fi finalizat undeva la sfârșitul anului 2023, fiind programat să devină operațional la începutul lui 2024. Până atunci, gestionarea deșeurilor revine primăriilor.

Din datele raportate pentru anul 2019 în PJGD, acoperirea serviciilor de salubritate în județul Galați este de 100 la sută în mediul urban și de 99 la sută în mediul rural. Colectarea în mediul urban se face la puncte special amenajate, pe patru fracții, la un tarif de 11 lei/pers./lună, în timp ce în mediul rural nu se colectează separat, se mai afirmă în comunicat.  

Atrăgând atenția că principala sursă de poluare cu plastic a apelor o reprezintă sursele de uscat, mai ales gestionarea deficitară a deșeurilor municipale, Asociația Mai Mult Verde a creat un ghid de gestionare a deșeurilor pentru cele 12 județe riverane Dunării, în cadrul programului „Cu Apele Curate”, susținut de Lidl România. Ghidul va fi distribuit, începând din primăvară, în aproximativ 150 de localități dunărene.

Citit 2478 ori Ultima modificare Vineri, 18 Februarie 2022 20:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.