Maturizare cu capul în nori. Adolescentul de ieri, adolescentul de azi

Maturizare cu capul în nori. Adolescentul de ieri, adolescentul de azi
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Adolescența este una dintre cele mai frumoase și provocatoare etape din călătoria numită viață. Mă confrunt foarte des cu mai multe stereotipuri sau, cine știe, poate adevăruri, despre adolescenți. Se zice că tinerii sunt foarte nechibzuiți, needucați și lipsiți de bun-simț.

E cumva firesc, cu toții suntem diferiți și fiecare percepe lumea în felul său. Dacă am fi să comparăm lumea de azi cu aceea din urmă cu 50 de ani, constatăm că foarte multe s-au schimbat. Adolescența reprezintă cea mai vulnerabilă și ușor influențabilă perioadă din viața unei persoane, însă adolescentul se acomodează repede, familiarizându-se cu toate schimbările.

Între adolescentul de ieri și cel de azi există deosebiri și asemănări. Deosebirile se modifică odată cu trecerea timpului. Adolescentul contemporan se bucură de un număr mare de oportunități și perspective. Maturizarea are loc mai repede, datorită dreptului de a alege. În trecut, deciziile erau luate de părinți, iar părerea copilului era adesea ignorată. Cert e faptul că în ambele categorii au fost și încă mai sunt adolescenți care  nu înțeleg ce este mai bine pentru ei. Celor mai mulţi le pasă doar de statutul pe care îl ocupă. Astăzi, mai importante sunt telefoanele și filmele. Dependența de internet este  şi ea o problemă importantă, deoarece adolescenții devin leneși și mercantili.

Nu pot să-mi imaginez că sunt și au fost tineri, ajunși acum oameni maturi, care stau pe spinarea părinților. Oare din ce cauză? Răspunsul la această întrebare este foarte simplu. Părinții joacă rolul principal în educația copilului, fiind singura cauză care duce la apariția în societate a adolescenților indiferenți. Hiperprotectivitatea îi dăunează copilului, anulându-i dorința de a se descurca singur, iar adolescentul crește cu gândul că mama îi va face totul.

În trecut, adolescenții plecau la studii departe de casă la vârsta de 14-17 ani, trebuiau să trăiască independent și să nu conteze pe sprijinul părinților. Şi chiar dacă tehnologiile nu erau atât de avansate, reușeau să se descurce în orice circumstanțe. Erau alte principii și ideologii, tinerii fiind simpli și prietenoși. Bineînțeles că adolescenți care prețuiesc timpul, familia și societatea există și astăzi.

Toți adolescenții sunt mereu cu capul în nori. Motivele pot fi diferite: prima dragoste, petreceri, prieteni, un succes obținut cu forțele proprii. Consider că a fi cu capul în nori nu este ceva negativ, dimpotrivă, acest fenomen îți dă putere să mergi înainte, căpătând încredere în propriile forțe.

Oricât de diferiți ar fi copiii trecutului și ai viitorului, toți rămân de neînlocuit. Toți adolescenții au fost și sunt unici, comportându-se diferit în situații diferite. Nu este nimic dificil în a fi adolescent. Este mai greu să te accepți în această perioadă, dar cu puțin efort şi încredere în sine totul este posibil.

Citit 1884 ori Ultima modificare Sâmbătă, 19 Martie 2022 14:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.