Cimitirul „Eternitatea”, plin de oameni de Paștele Blajinilor

Cimitirul „Eternitatea”, plin de oameni de Paștele Blajinilor
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Paștele Blajinilor se sărbătorește, în credința populară, în lunea după duminica dedicată Apostolului Toma, la o săptămână de la Învierea Domnului. Paștele Blajinilor este cea mai însemnată dintre toate zilele în care se pomenesc morții și li se dă de pomană. E singura zi în care se face pomenirea tuturor morților la cimitir. E cea mai mare prăznuire pe care o fac credincioșii români în cinstea celor adormiți. 
Cum însă lunea majoritatea gălățenilor lucrează, pomenirile s-au făcut, în mare parte, de astăzi, duminică, în toate cimitirele Galațiului. Cum și vremea a ținut cu oamenii, fiind cald și plăcut dimineața, familii întregi au venit cu cele trebuincioase pentru a-și pomeni oamenii dragi, plecați dintre cei vii.  
La Cimitirul ”Eternitatea”, oamenii au venit în număr foarte mare pentru a aduce tot felul de bunătăți și băuturi pentru a-i pomeni pe cei adormiți. Preoții, făcând cu greu față la numărul mare de oameni, s-au împărțit în tot cimitirul pentru a ajunge la toate mormintele ca să citească și să se roage pentru sufletele celor adormiți.
În afară de vegetația crescută pe unele morminte și împrejurul lor, lucru normal după ploile din ultima perioadă, și câteva chiștoace aruncate la întâmplare, semn că mai sunt încă mulți gălățeni certați cu bunul simț, în cimitir nu era mizerie, spre deosebire de cum arăta totul în anii trecuți.

Citit 1898 ori Ultima modificare Sâmbătă, 07 Mai 2022 19:24

2 comentarii

 • postat de Bala Ria
  Luni, 02 Mai 2022 02:16
  108.245.201.***
  Nu numai de oameni e plin .......dar si de balarii mai ales.
  2
  21
  Raportează
 • postat de Adina
  Duminică, 01 Mai 2022 17:32
  86.124.202.***
  Asa este,era foarte multa lume,preoti putini,dar si multa mizerie ,mormoane de gunoaie,iarba de jumatate de metru.Ce fac cei din cimitir.cei care strang gunoaile.Apoi d-ul administrator iti vorbeste si priveste de sus.Taxele pe care le strang unde se duc?in salariile lor s-au ar trebui sa se duc pentru intretinerea cimitirilor.
  3
  24
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.