Hrană pentru suflet şi trup

Hrană pentru suflet şi trup
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 35 de copii se hrănesc din dragostea şi mila creştină. Cheltuielile cu masa costă 5.500-5.600 lei din care 3.500 lei sunt asiguraţi de Primăria Galaţi *

Centrul de Zi de la Biserica „Sfântul Spiridon” din Galaţi este masă şi casă pentru 35 de copii, elevi din şcolile gălăţene, îndeosebi, de la Şcoala nr. 16.

Scriam în ediţiile trecute ale „Vieţii libere” că activităţile de la Sfântul Spiridon se derulează cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Casian al Dunării de Jos şi vizează pregătirea pentru şcoală şi implicit pentru viaţă a elevilor care au avut şansa să facă parte din acest program de asistenţă socială.

Copii care au acasă o situaţie nu tocmai strălucită; unii provin din familii monoparentale, alţii din familii cu mulţi copii. Şi dacă partea care ţine de educaţie şi de consiliere este susţinută, îndeosebi, de voluntari, asigurarea mesei este misiunea celor doi parteneri în acest proiect: Primăria Galaţi şi Parohia „Sfântul Spiridon” din municipiul nostru.

Masă de 6 lei pe zi

Şi dacă, în 2009, acest aşezământ a demarat printr-un proiect european, acum părintele paroh Vasile Mogoş şi  părintele Constantin Dima, cu sprijinul Primăriei Galaţi se ocupă şi de asigurarea mesei pentru cei 35 de copii.

„Atât dotarea aşezământului, cât şi cheltuielile pentru masă sunt asigurate de Primăria Galaţi. Prin proiect este susţinută masa copiilor asistaţi în limita prevederilor legale de 6 lei pe zi de persoană”, ne-a spus părintele Vasile Mogoş. 

Cei mici au asigurată masa şi pentru zilele de sâmbătă şi duminică, a adăugat domnul Ionel Luca, administratorul parohiei şi al programului. Primăria are prevăzute fonduri pentru 5 zile din săptămână, de luni până vineri, iar pentru zilele de sâmbătă şi duminică masa este oferită din fondurile bisericii.

„Din acest an, avem şi o micro-fermă de pe un teren al părintelui Mogoş, undeva în afara municipiului Galaţi, la Braniştea, a continuat domnul Luca. Am pus legume, ca să mai reducem din cheltuieli...”

Pentru Centrul de zi de la Sfântul Spiridon, parohia de aici consumă lunar hrană de 5500-5600 lei pe lună din care doar 3500 lei sunt de la Primăria Galaţi.  Restul vine din bănuţul văduvei şi al săracului, din pomenirile care se fac la parohie atât sâmbăta, cât şi în celelalte zile din cursul săptămânii, dacă există solicitări.

La Centrul de zi de la Biserica „Sfântul Spiridon”, bucuriile celor mari ţin de bucuriile celor mici, copii care au găsit în preoţii şi voluntarii de aici o a doua familie. Ba chiar, pentru unii dintre copii, Biserica a devenit casa lor, scăparea lor, pentru că în multe case sărăcia şi, adeseori, nesiguranţa le dau insomnii.

„La Biserică avem de toate, putem să ne facem lecţiile, să ascutăm poveşti cu... har, pe care ni le prezintă părintele Dima. Aici mâncăm mai bine decât acasă, dar avem şi posibilitatea să facem şi sport; băieţii pot chiar să joace fotbal”, ne-a spus Mihaela, un copil asistat.     

E nevoie de tratament stomatologic

Nouă nu ne rămâne decât să lansăm rugămintea ca atunci când doriţi să faceţi milostenie, o pomenire celor dragi trecuţi la cele veşnice sau o donaţie, să vă îndreptaţi atenţia asupra aşezămintelor sociale de pe lângă bisericile noastre.

Pentru că mai toţi cei 35 de asistaţi de la Centru de zi au probleme medicale de natură stomatologică, adresăm rugămintea ONG-urilor de profil, dar şi medicilor stomatologi din Galaţi, să se alăture în acest proiect, pentru a întinde o mână de ajutor acestor copii, unii dintre ei cu rezultate remarcabile la şcoală.

Citit 684 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.