2.400 de recenzori vor bate din poartă în poartă

2.400 de recenzori vor bate din poartă în poartă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În zilele următoare, vor fi organizare întâlniri locale în patru puncte din judeţ *

În judeţul Galaţi, în cadrul  recensământului populaţiei şi al locuinţelor

vor fi implicaţi 2.400 de recenzori, oameni care vor bate din poartă în poartă, din uşă în uşă şi vor aduna datele necesare completării formularelor de recensământ.

Până atunci, autorităţile judeţene, municipale şi locale îi vor pregăti pe recenzori în patru puncte din judeţ: Galaţi, Tecuci, Târgu Bujor şi Iveşti. Ei vor învăţa ei întâi să completeze formularele destul de stufoase, prima întâlnire fiind anunţată săptămâna viitoare...

Trei formulare pe cap de locuitor

"Fiecare cetăţean va răspunde la întrebările din trei formulare de recensământ, ne-a spus Nicolae Marinescu, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Galaţi. În cazul în care în anumite familii sunt persoane lipsă de la domiciliu - plecate din ţară - sau sunt venite temporar în România, atunci vor mai fi de completat alte trei formulare”.

Cele trei chestionare de bază solicită date „ample şi de calitate”  cu privire la persoană; unul cere date despre locuinţă şi un altul despre componenţa familiei. Am aruncat o privire sumară peste cele trei formulare şi am constatat că sunt, pe alocuri, stufoase.

44 de întrebări legate de starea civilă şi profesională!

De pildă, foia de recensământ pentru „persoană” cuprinde întrebări care vizează statutul civil şi profesional al celui chestionat, dar cere şi date despre starea de sănătate a persoanei.

Acest formular are nu mai puţin de 44 de întrebări, structurate pe şase categorii de probleme. „Sunt întrebări  care pornesc de la  aspecte elementare, cum ar fi: numele şi prenumele persoanei, sexul şi data naşterii şi continuă cu cele legate de migraţia internă şi internaţională a românilor.

Sunt menţinute întrebările legate de caracteristicile etno-culturale, economice şi educaţionale. Ca noutate, sunt cuprinse şi date privind starea de sănătate a cetăţeanului”, ne-a explicat directorul Nicolae Marinescu.

În premieră

În privinţa stării civile, una dintre întrebări face referire la „anul căsătoriei” şi ea exista şi în anii din urmă. Potrivit noii foi de recensământ, acum românii vor trebui să menţioneze şi anul „actualei căsătorii”, în cazul în care au divorţat şi s-au recăsătorit.

Declaraţie de sănătate

Ce ne-a mai atras atenţia? La secţiunea „caracteristici educaţionale”, autorii chestionarului şi-au propus să afle câţi români folosesc internetul, sau câţi sunt masteranzi şi câţi doctori în ştiinţe sunt pe plaiul mioritic.

În formularul „P” (persoană), un spaţiu important îl ocupă întrebările cu referire la „dificultăţile în desfăşurare a activităţii curente”; de fapt, o formă voalată a descrierii stării de sănătate a cetăţeanului, la modul declarativ. Ca idee, întrebările  se referă la: „dificultăţile de vedere şi de auz”, greutatea „de a urca scările” sau impedimente „de memorie sau de concentrare”.

Pe lângă formularul „P”, cetăţeanul mai are alte două chestionare de completat: cel legat de starea locuinţei („LC”) cu alte 29 de întrebări şi cel al gospodăriei („G”) privitor la numărul de casnici dintr-o familie.

Recensământul populaţiei şi al locuinţelor se va desfăşura la nivelul întregii ţări, între 20 şi 31 octombrie 2011.

„Este o operaţiune care se face, de regulă, la un interval de zece ani şi vizează nu numai reactualizarea stării demografice a românilor, ci şi starea economico-socială şi cultural-spirituală a unei ţări. Recent am revenit de la Institutul Naţional de Statistică Bucureşti, unde au  fost clarificate etapele de pregătire pentru acţiunea propriu-zisă, ce se va desfăşura în ultima parte a lunii octombrie 2011”, ne-a mai spus  Nicolae Marinescu.

Citit 1916 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.