Şcolile din Galaţi - şantiere pe banii noştri

Şcolile din Galaţi - şantiere pe banii noştri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Spre deosebire de verile trecute, când grosul lucrărilor din şcoli se făcea cu bani de la Guvern, în 2010 nădejdea este bugetul local  * Iar în multe şcoli, chiar se mişcă ceva *

După ce robinetul guvernamental al fondurilor pentru investiţii în şcoli a secat, unităţile de învăţământ îşi pun nădejdea în bănuţii, drămuiţi şi ei, de la bugetele locale.

Câteva şcoli din municipiul Galaţi au fost mai norocoase, pentru că, în ciuda măsurilor de reducere a cheltuielilor, au primit fonduri de reabilitări, modernizări sau reparaţii capitale de la puşculiţa locală.

Investiţii

Conform datelor puse la dispoziţie de Primăria Municipiului Galaţi, în programul de reabilitări cu fonduri de la bugetul local, în acest an sunt prinse Şcoala nr. 34, Grupul Şcolar CFR, Grădiniţa nr. 21 (termen de încheiere a lucrărilor: 31 decembrie 2010), Liceul cu Program Sportiv (termen: 30 septembrie).

Lucrările la Grădiniţa nr. 58 ar trebui să se finalizeze chiar astăzi, conform graficului de la Primăria Galaţi.

Punctul termic al Grupului Şcolar „Gheorghe Asachi” şi centrala termică din corpul D a Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară „Elena Doamna” urmează să fie modernizate, până la sfârşitul lunii august.

Elevii Grupului Şcolar „Asachi” au avut de suferit, în această iarnă, când au îngheţat în sălile de clasă deoarece punctul termic ce deservea şi o grădiniţă a cedat la o îmbinare făcută de mântuială.

Tot până la sfârşitul lui Cuptor, reparaţii capitale se derulează la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu” şi la Şcoala nr. 28. Până la sfârşitul anului se mai fac lucrări importante la acoperişul de la Şcoala nr. 26, dar şi la Colegiul „Elena Doamna”.

La această ultimă instituţie de învăţământ este deschis un alt şantier de anvergură, pentru extinderea clădirii, de data aceasta graţie fondurilor europene atrase de Primăria Galaţi.

Faptul că banul public e folosit, totuşi, pentru instituţiile de învăţământ e un lucru bun. Chiar dacă e criză copiii trebuie să înveţe în condiţii normale.

Reparaţii obişnuite

Conform datelor puse la dispoziţie de Primăria Galaţi, din cele 105 unităţi şcolare din municipiu, în această vară doar 87 au primit fonduri pentru reparaţii diverse şi igienizări.

La 52 dintre acestea, curăţenia sau lucrările necesare s-au încheiat deja, în 32 igienizările sunt în curs de realizare, iar la celelalte trei se organizează licitaţiile de încredinţare a reparaţiilor. Cele care au mai rămas până la 105, se descurcă şi ele cum pot.

Şantiere plâng în soare

Cât despre lucrările începute cu fonduri de la Guvern, nefinalizate din cauză că nu au mai primit finanţare, acestea aşteaptă vremuri mai bune.

De exemplu, şantierul campusului Colegiului Naţional „Al. I. Cuza”, deschis în 2008, în Ţiglina II, zace în uitare, după ce ministerul nu a mai alocat deloc fonduri.

Ce s-a făcut acolo, se va deteriora complet. La fel se întâmplă cu alte zeci de unităţi şcolare aflate pe listele de investiţii ale Ministerului Educaţiei.

Citit 861 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.