Iulian şi protectoarea sa din Olanda

Iulian şi protectoarea sa din Olanda
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Din Zamfira Donose a rămas numele. Bolnavă „cu capul”, e dependentă de copilul ei de 11 ani *

Anul acesta, cu câteva zile înainte de Paşti, venită cu ajutoare alimentare la Bereşti, Alexandra Van Doengen, din Olanda, impresionată de cazul ieşit din comun al elevului de clasa IV-a Iulian Donose, de la Blocul „Turn”, i-a promis că va reveni la el în vacanţa mare, cu haine şi încălţăminte. S-a ţinut de cuvânt!

Am însoţit-o, la sfârşitul lunii trecute, spre apartamentul cu cele mai mari suferinţe, de pe strada Trandafirilor. Mama lui Iulian, Zamfira Donose: dacă intri la ea şi o vezi, îi plângi de milă. Ghemuită într-un colţ de pat, n-a mai rămas din ea decât numele.

Iulian îi face mâncare, Iulian o hrăneşte, Iulian o spală. La 11 ani, e capul familiei. Am fi vrut să discutăm şi cu tatăl său, dar nu s-a putut, se afla internat la Spitalul de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”, din Galaţi: „Tata”, ne-a explicat copilul, „are 50 de ani şi nu mai poate merge. L-au luat cu salvarea la Sf. Ilie, de ziua sa onomastică”.

Pentru minor, o lovitură în plus. Consumator de alcool, şi fără loc de muncă, bărbatul care ar trebui să aducă bani în casă, Ilie Donose, se află el însuşi în situaţia de a fi asistat social. 

Aşa că cine să-l mai îndrume pe Iulian ori să-l ajute? Grija nr. 1 a elevului: golindu-li-se butelia de aragaz, nu mai are la ce pregăti hrana de toate zilele pentru fiinţa care i-a dat viaţă.

Rămas fără „busolă”, a fost văzut, din cauza foamei, dând târcoale prin faţa pizzeriei, ziua, ori, după miezul nopţii, la Casa de Cultură „Ion Creangă”, la sfârşit de săptămână, când sunt nunţi, trăgând cu ochiul spre mesele îmbelşugate întinse în sala mare. Unii, îndurându-se, îi dau câte ceva, alţii îl alungă… Niciun copil să nu mai aibă copilărie ca a sa.

Stingher în faţa unei doamne a cărei inimă generoasă bate şi pentru el, a asistat, tăcut, la trecerea în revistă a hăinuţelor cumpărate de doamna Alexandra Van Doengen – i-a umplut cuierele. Doi saci plini cu îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru toate anotimpurile. În sacoşe, pateuri, pâine, dulciuri, sucuri.

Cerându-i-se să îmbrace o bluză nouă, s-a dus într-o odaie alăturată şi s-a schimbat. În picioare, pantofi sport de firmă. S-a reuşit – via Olanda - smulgerea lui, chiar dacă pentru un timp scurt, din infernul ce tutelează acest apartament. 

Explicaţie foto: Alexandra Van Doengen alături de protejatul ei, în balconul celui mai trist apartament din Bereşti

Citit 1970 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.