Grup de migranți, oprit cu forța la frontieră. Exerciţiu comun la granița cu Moldova

Grup de migranți, oprit cu forța la frontieră. Exerciţiu comun la granița cu Moldova
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Zeci de refugiați care au încercat să forțeze intrarea în România au fost opriți printr-o intervenție comună a 200 de militari gălățeni și moldoveni. Oamenii voiau să își urmeze rudele care apucaseră să intre fraudulos în țară, iar spiritele s-au agitat. Jandarmii și carabinierii au fost nevoiți să aplice tehnici complexe de restabilire a ordinii publice, totul grație unui exercițiu comun, pus la punct în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri europene, în care ambele structuri sunt partenere.

Din fericire, scena luptelor dintre jandarmi, carabinieri și grupurile agitate de migranți nu a fost granița reală a României, ci Pădurea Gârboavele, unde a avut loc, miercuri, 21 septembrie, un amplu exercițiu tactic de luptă în care cele două structuri și-au exersat abilitățile de intervenție în comun. Conlucrarea militarilor români și a celor din Republica Moldova a fost posibilă grație unui parteneriat în cadrul unui proiect transfrontalier, prin care aceștia au urmărit, printre altele, să își perfecționeze tacticile comune de intervenție.

Tabăra din Pădurea Gârboavele a fost locul ales pentru aplicația în care s-au folosit toate mijloacele tehnice de care dispun jandarmii și, respectiv, carabinierii implicați în operațiune. 120 de militari gălățeni și 80 moldoveni au fost angrenați în desfășurarea scenariului, conform căruia un grup de migranți a forțat frontiera Republicii Moldova cu România și a trecut pe teritoriul românesc. Carabinierii au intervenit și i-au oprit pe cei rămași dincolo de graniță. Din acest motiv, o parte din familiile celor trecuți în România a rămas în Moldova și, astfel, au apărut situații de tulburare a ordinii publice care au necesitat intervenția în forță. Pentru aplanarea situației, jandarmii și carabinierii au aplicat procedee diverse, de la extracții și negocieri până la șarje și salturi ofensive. Au fost folosite scuturi, căști, bastoane, pulverizatoare cu capacitate mărită, grenade iritant lacrimogene, grenade cu fum și, desigur, autospeciale din dotarea Jandarmeriei și Carabinierilor.

"Exercițiul a fost un succes, iar prin activitatea de pregătire am reușit să îmbunătățim capacitatea de reacție în zona operațiunilor de control al mulțimii, pe timpul asigurării și restabilirii ordinii publice, pentru prevenirea și diminuarea criminalității transfrontaliere, s-a reușit îmbunătățirea nivelului de pregătire a celor două forțe de aplicare a legii, s-a verificat modul de cooperare și sincronizare a activităților, cât și viabilitatea și funcționalitatea mijloacelor logistice achiziționate în cadrul proiectului și s-a verificat modul de lucru între cei doi parteneri, mod de lucru ce va fi materializat printr-o procedură comună", a concluzionat, la finalul exercițiului, cpt. Cătălin Bădin, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Galați.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană cu suma de 330.000 de euro și este derulat de Inspectoratul General de Carabinieri din Republica Moldova, lider de proiect, și Inspectoratul de Jandarmi Județean "Dunărea de Jos" Galați.

Citit 1696 ori Ultima modificare Marți, 11 Octombrie 2022 13:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.