Câte ore trebuie să aștepți la triajul medical de la Urgenţe

Câte ore trebuie să aștepți la triajul medical de la Urgenţe
Evaluaţi acest articol
(57 voturi)

La Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Județean de Urgență "Sf. Ap. Andrei" aștepţi, de cele mai multe ori, ore în şir pentru a fi văzut de un medic. Oameni cu picioarele luxate sau cu capul spart sunt în situaţia de a petrece aici și câte trei, patru ore pentru a fi consultaţi de un specialist. Evident, înţelegem că urgenţele medicale au anumite grade şi doar personalul specializat este în măsură să decidă problema cui este cea mai urgentă. Dar, la capitolul atitudine şi comportament, mai este mult de lucru.

Recent, am însoţit la Unitatea de Primiri Urgenţe o persoană care nu putea pune piciorul în pământ, în urma unei căzături. Primul lucru pe care l-am văzut şi auzit a fost un medic de gardă care-i certa pe asistenții medicali, pe motivul aprobării foilor medicale întocmite de către aceştia, pentru a le permite pacienţilor să fie văzuți de un medic. Medicul de gardă le spunea să nu mai dea undă verde urgenţelor minore așa des, dat fiind personalul redus. Nu foarte încurajator mesajul!

Bătrâni, copii, adulți și tineri bolnavi așteaptă zi de zi cu orele pentru a fi examinați de către un medic. Apoi, în cazul mâinilor şi picioarelor rupte, urmează alt chin, pentru că pacientul trebuie să aștepte radiografia, iar apoi, după alte zeci de minute de așteptare, ghipsul.

Dintr-o discuție cu gardianul de serviciu în ziua respectivă, am desprins aceeaşi tristă concluzie că "nu există personal", iar dintre medicii şi asistenţii care există, nu toţi au atitudinea potrivită, din păcate. Pe lângă timpul de așteptare foarte lung, când trebuie să te deplasezi la medic, trebuie să te târăști pe holul spitalului, asistenții medicali privindu-te în ochi fără să intervină, ba chiar spunându-ţi să te grăbești.

După ce doctorii îţi rezolvă problema, nu mai este nimeni interesat de cum te vei putea deplasa dacă ai piciorul sau mâna în ghips, aşa că trebuie să te descurci cum poți.

Am întrebat câteva persoane din sala de așteptare, care ne-au spus că așteaptă de ore bune să fie consultate de către un medic. "Stau aici de mai bine de două ore și nici acum nu au transmis fișa medicală la doctor. Când m-am dus să întreb dacă mai trebuie să aștept, mi s-a răspuns de parcă am lovit pe cineva: "Dar ce, doamnă, nu mai puteți sta pe scaun sau v-ați însănătoșit așa rapid?", ne-a spus una dintre persoanele care aștepta la coadă.

Pe scurt, până ajungi să-ți tratezi o problemă, fie ea şi minoră, la Spitalul Județean din Galați, mica problemă se poate transforma într-una mare, din cauza stresului acumulat, timpului de așteptare foarte mare și, nu în ultimul rând, comportamentului personalului. Şi dacă nu putem rezolva problema lipsei de personal peste noapte, cu siguranţă atitudinea celor care există poate fi corectată. Nu de alta, dar există şi medici, asistenţi şi infirmieri dedicaţi, care-şi fac treaba cu umanism şi este păcat să tragă toţi ponoasele pentru merele putrede.

Citit 6530 ori Ultima modificare Vineri, 10 Martie 2023 07:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.