Ziua în care Galațiul are, oficial, numai 16 locuri de muncă

Ziua în care Galațiul are, oficial, numai 16 locuri de muncă
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Ziua de 15 decembrie 2022 consemnează un record nedorit în ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante declarate oficial de firmele gălățene la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Lista AJOFM cuprinde 196 de „joburi”, din care 180 sunt pentru locuri de ucenici în Combinatul Liberty, pentru șapte meserii. Putem considera oferta combinatului drept una de nișă, adresată tinerilor fără niciun fel de experiență, dar dornici să învețe o meserie. Astfel că, dacă scădem din totalul de 196 cele 180 de locuri de ucenici, reiese că în Galați, un oraș de peste 250.000 de locuitori și cu aproape 10.000 de șomeri, oferta oficială a locurilor de muncă cuprinde numai 16 posturi libere!

Fără îndoială că, în realitate, în Galați există mult mai multe locuri de muncă disponibile, dar care nu sunt declarate la AJOFM. Există prevederi legale care impun ca agenții economici să anunțe locurile vacante la AJOFM-uri, dar care nu prevăd niciun fel de sancțiune pentru cei care nu fac acest lucru.

La fel de adevărat este și că numărul real al șomerilor gălățeni este mult mai mare, probabil dublu, decât cei 9.317 înregistrați la sfârșitul lunii octombrie 2022. Sunt foarte mulți care și-au terminat șomajul și care au ieșit din evidențele AJOFM. Astfel că aceștia, dacă nu și-au găsit de lucru între timp, nu apar nici ca angajați, nici ca șomeri.

Așadar, conform datelor oficiale, un gălățean care caută un loc de muncă în afara combinatului are la dispoziție, astăzi, numai 16 variante. Dar nu e nici prima, nici ultima dată în care realitatea de pe hârtie este cu totul alta decât ce se întâmplă în viața reală.

Citit 3522 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Decembrie 2022 13:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.