Monumentele furate ale Basarabiei

Monumentele furate ale Basarabiei
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Vernisajul expoziției „Monumentele furate ale Basarabiei”, din seria: „Uniți în cuget și simțiri - Arc peste Carpați: Memoria”, s-a desfășurat vineri, 20 ianuarie, la Casa Artelor, cu participarea inițiatoarei - doamna Iulia Gorea Costin, ambasador, președinte de onoare al Asociației de Dezvoltare pentru România, care a adus Basarabia-Acasă. Gazdă a fost doamna Antoaneta Crudu, președinta Asociației „Danubiana” - Galați, care și-a așteptat oaspeții într-un frumos și autentic costum tradițional de la Dunărea de Jos.

Întâlnirea a debutat cu Imnul de stat al României, în cadrul generos de la Casa Artelor, „îmbrăcat” în panouri-afiș care au ca punct de plecare realitatea reflectată în volumul „Monumentele furate ale Basarabiei”, al tânărului avocat Iulian Rusanovschi. A urmat o slujbă de pomenire, săvârșită de pr. protopop de Galațipărintele Valentin Rădoi și pr. Ionel Rusu, în memoria eroilor neamului, a martirilor și mărturisitorilor români, de pe ambele părţi ale Prutului, care au fost mentorii și stâlpii comunităților românești din Basarabia înstrăinată și ai României Mari. S-au rostit numele câtorva zeci, din atâtea milioane, de apostoli și fruntași ai luptei pentru dezrobirea și înfăptuirea unității naționale a românilor, începând cu Vlădica Melchisedec Ștefănescu al Dunării de Jos, cel care, alături de Domnul Al. Ioan Cuza, Costache  Negri, Vasile Alecsandri, Ecaterina-Cocuța Conachi (Vogoride), au pus bazele unirii de la 24 ianuarie 1859. Au fost aduși în rugăciune Ciprian Porumbescu, omagiat în acest an, patriarhii, martiri, eroii noștri știuți și neștiuți care au zidit din trupurile lor fundamentul României Mari. În inimile noastre au fost cei doi Mihai, Viteazul și Luceafărul - Sfântul preacurat al ghiersului românesc  - alți mărturisitori care au dus rugăciunea pentru neam, în străfundurile închisorilor comuniste...

Antoaneta Crudu a salutat și a prezentat oaspeții, invitând-o pe Iulia Gorea Costin să ne introducă într-o lecție de istorie neînvățată de noi, românii: cea a supraviețuirii fraților din dreapta Prutului prin gubernii siberiene. Doamna ambasador a adus în atenție lupta și grijile unui „apostol al românismului”, Nicolae Costin, primul primar din Chișinău după 1990, care a repus pe baze democratice viața românilor din dreapta Prutului.

Despre valorile noastre comune, identitare, a vorbit doamna Silvia Grossu, conf. univ. dr. la Universitatea de Stat din Chișinău, care a adus în atenție viața, lucrarea și jertfa Mitropolitului Gurie Grossu (+ 1943), primul arhiereu care a reorganizat viața cultural-bisericească după Unirea Basarabiei cu România, în 27 martie 1918.

Prof. univ. dr. habil Cătălin Negoiță a vorbit despre sacrificiul în istorie, Cazul 1859, respectiv, lupta anti-unioniști contra unioniști, iar scriitorul Adi Secară a adus în atenția participanților lirica poetului Ion Bâcu.

Am văzut și audiat cei mai frumoși și talentați elevi ai Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” din Galați, care dovedesc seriozitate, studiu, dragoste și care au adus multă emoție prin interpretările lor vocale sau instrumentale. Liceenii de la C. N. „C. Negri” au adus poezia încătușată a martirilor neamului, dar și scenete care au ilustrat frânturi din istoria lui Alexandru Ioan Cuza, pârcălab de Galați, înainte de a deveni Domn.  

O notă inedită, de sărbătoare, au adus trei soldați-voluntari de la Danubiana, îmbrăcați în costume din epoca lui Cuza, între aceștia dl Aurelian Niculescu, de la Poliția de Frontieră și Marius Crudu, în viața de toate zilele salvator ISU.

Întâlnirea de suflet s-a încheiat cu muzică și cu Hora Unirii, cu susținerea Ansamblului Doina Covurluiului - Centrul Cultural "Dunărea de Jos" Galați.

La manifestare au participat reprezentanți ai autorităților locale, județene, ziariști, profesori, părinți, elevi și studenți.

Citit 1793 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Ianuarie 2023 11:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.