Istoria Capelei Palatului Episcopal din Galaţi

Istoria Capelei Palatului Episcopal din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Construit din iniţiativa marelui ierarh Partenie Clinceni, în perioada 1895-1901, Palatul Episcopal din Galaţi a fost inaugurat, pe 8 septembrie 1901, prin sfinţirea Capelei cu hramul "Întâmpinarea Domnului".

Impunătoarea clădire a fost atât reşedinţă chiriarhală, cât şi sediu administrativ-bisericesc. În perioada 1963-2012, destinaţia Palatului Episcopal a fost schimbată, acesta găzduind Muzeul de Artă Vizuală.

În anul 2004, Palatul a fost retrocedat proprietarului de drept.

Prin programul european "Consolidarea, reabilitarea şi modernizarea Palatului Episcopal", în anii 2012-2014 s-au executat ample lucrări de restaurare şi, apoi, ctitorire a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

Capela cu hramul "Întâmpinarea Domnului" a fost complet restaurată prin crearea spaţiului boltit, pictare în tehnica fresco, pardosire cu marmură de Carrara, înzestrare cu vitralii şi obiecte liturgice din argint.

Slujba de sfinţire a Capelei a fost săvârşită pe 27 noiembrie 2014, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de arhierei, în cadrul manifestărilor spirituale dedicate Sfântului Apostol Andrei. Tot atunci, Capela Palatului Episcopal a fost aşezată şi sub ocrotirea spirituală a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, Preafericirea Sa oferind în dar o icoană cu chipul Sfântului Constantin Brâncoveanu şi o părticică din sfintele sale moaşte.

Citit 967 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Februarie 2023 16:49

1 comentariu

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.