De Ziua Pământului, doi copaci rupți pe strada Oltului, ca să facă loc unor mașini
Foto: Anca Spânu

De Ziua Pământului, doi copaci rupți pe strada Oltului, ca să facă loc unor mașini
Copăcelul a fost rupt, pur și simplu de la jumătate
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

În fiecare an, ziua de 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Cu toate că, din 2009, această zi este sărbătorită ca zi oficială a planetei Pământ, la Galați sunt încă mulți cetățeni care nu respectă verdele viu de lângă ei.

Mișcarea de protecție a mediului s-a născut în SUA într-o perioadă când au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care înăbușirea prin folosirea armelor de foc a revoltei unor studenți împotriva războiului din Cambodgia, „Masacrul din 4 mai”, apariția fibrelor optice, succesul melodiei „Bridge over Troubled Water”, ultimul album al formației Beatles, moartea lui Jimi Hendrix, un accident nuclear în Carolina de Sud la centrala nucleară din Savannah River din apropierea orașului Aiken (nerecunoscut timp de 18 ani), poluarea foarte mare cu gaze și fum, considerată ”semn al prosperității”. După aceste momente, despre mediul înconjurător a început să se vorbească din ce în ce mai des, iar mișcarea s-a răspândit apoi în toată lumea.

Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, pentru a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arată față de mediu. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, cei mai mulți tineri și foarte tineri. După două decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei. În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.

copacel_rupt.jpg

Din păcate, românii nu sunt peste măsură de atenți cu mediul înconjurător, iar eforturile autorităților de a conserva sau extinde spațiile verzi din orașe, acolo unde ele există, sunt în van, atâta timp cât cetățenii nu se conformează absolut niciunei reguli. Chiar astăzi, în Galați, pe strada Oltului, mi-au atras atenția două lucruri care vin în contradicție cu ceea ce ar trebui să fie respectul pentru curățenie și mediul înconjurător. O doamnă bine, nu bătrână sau bolnavă, a ieșit dintr-un bloc cu două pungi dolofane de gunoi și, tacticoasă, le-a îndesat în primul coș stradal găsit în cale. Evident, nu era niciun polițist loca prin preajmă, dar, cine știe, poate data viitoare îi arată vajnicei gospodine drumul spre containere. Ceva mai departe, în capătul străzii dinspre Lidl, copăceii din imagine, recent plantați, dacă ne uităm la dimensiunile trunchiurilor, și-au găsit moartea după ce un alt vajnic posesor de mașină a găsit de cuviință să-i rupă, ca să poată, în viitor apropiat, să-și parcheze mașina pe spațiul respectiv. Oricât de mult ar deranja lipsa locurilor de parcare, să rupi copacii pentru a parca exact în ușa blocului nu este deloc o idee bună.   

 

Citit 1650 ori Ultima modificare Vineri, 28 Aprilie 2023 09:55

3 comentarii

  • postat de Traian
    Duminică, 23 Aprilie 2023 13:06
    86.124.120.***
    Daca tot ne place sa copiem doar forma, nu si continutul a tot ceea ce vine din America - Central Park: un parc de 315 HECTARE !! intr-o zona din New York unde 1 metru patrat costa cat un apartament din Galati, a ramas asa din 1859, nu s-a gasit nimeni sa mai retrocedeze bucati din el sau sa concesi
    0
    0
  • postat de Stăm bine la producția de gunoi
    Sâmbătă, 22 Aprilie 2023 23:18
    109.166.129.***
    Așa, ''într-o doară'', România ,,produce'' pe an 22 milioane tone de gunoi, mai mult decât producția totală de cereale din agricultură. La așa productivitate a munci în producția de gunoi, să înțeleg că ne putem hrăni mai bine din gunoi, decât din producția din agricultură ? La ce prețuri avem pe ra
    0
    0
  • postat de Gigel
    Sâmbătă, 22 Aprilie 2023 18:07
    5.13.209.***
    In cazul in care mai aveati dubii, Romania e tara unde oamenii au doar drepturi. Ca infractorii.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.