Românii, printre europenii care cheltuiesc cel mai puțin pe mașinile rulate

Românii, printre europenii care cheltuiesc cel mai puțin pe mașinile rulate
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Aproape jumătate dintre cumpărătorii de mașini second-hand din România consideră că prețul este cel mai important factor în luarea deciziei de cumpărare, conform unui studiu realizat de site-ul carVertical.

Atunci când aleg o mașină, majoritatea șoferilor români sunt îngrijorați de starea sa tehnică. Istoricul coliziunilor și prețul sunt, de asemenea, printre priorități. Emisiile de carbon sau țara de origine a unui vehicul sunt factorii cel mai puțin importanți, reiese din rezultatele studiului citat.

În pofida diferențelor date de puterea de cumpărare și așteptările pe care le au de la un vehicul, un lucru îi unește pe toți șoferii care sunt în căutarea unei mașini second-hand: dorința de a beneficia de un preț cât mai mic. Pentru șoferii români, prețul este și mai important - 44,8% dintre cumpărătorii de pe piața auto second-hand consideră prețul ca fiind cel mai important factor atunci când iau o decizie de cumpărare.

Conform studiului citat, intervalul în care românii își schimbă cel mai des mașina este de 4-6 ani de la achiziționare (36,5% dintre cumpărători), medie asemănătoare cu a țărilor din regiune. Fiecare al zecelea cumpărător român caută să-și schimbe vehiculul între 7 până la 10 ani, similar cu Ungaria, iar un sfert dintre români schimbă vehiculele la fiecare 1-3 ani, la fel ca în Franța. Mai mult, 6,1% dintre șoferii români tind să-și înlocuiască mașina mai rar decât la fiecare 10 ani, ceea ce face România mai puțin conservatoare la acest capitol decât Franța (12,9%), Cehia (10%) sau chiar Italia (7,9%).

Alegeri la extreme

Cea mai populară categorie de preț pentru o mașină second-hand în România este cea cuprinsă între 4.900 și 14.800 lei, aleasă de mai mult de un sfert dintre proprietarii de mașini (25,6%). 15,5% dintre cumpărătorii de mașini SH au un buget cuprins între 14.800 și 24.600 lei, în timp ce 16,8% dintre șoferi vizează mașini cu prețuri de 24.600 - 49.200 lei.

Când vine vorba de autovehicule mai scumpe, 12,2% dintre cumpărători cheltuiesc sume între 49.200 și 73.900 de lei. Capitolul la care românii excelează în raport cu restul europenilor este cel al mașinilor de lux - 5,1% dintre șoferii din România au declarat că aleg vehicule care costă între 221.600 și 295.400 de lei, iar 5,6% preferă vehicule de peste 295.400 de lei.

"Situația economică dintr-o anumită țară reflectă cât de mult doresc șoferii să plătească pentru un vehicul second-hand. În România, Polonia, Ungaria și Cehia, majoritatea cumpărătorilor cheltuiesc până la 14.800 de lei pe mașini. Aceste cifre sunt mult mai mari în țările vest-europene, cum ar fi Italia, Marea Britanie și Franța, unde majoritatea se încadrează între 24.600 și 73.900 de lei când achiziționează un vehicul second-hand", afirmă Matas Buzelis, șeful departamentului de comunicare al carVertical.

Starea tehnică a unui autovehicul, prețul și siguranța sunt cei mai importanți factori pentru șoferii din Ungaria, Italia și Spania. Cu toate acestea, pentru majoritatea șoferilor români, siguranța nu este printre prioritățile de top, a mai spus Buzelis.

 

Citit 686 ori Ultima modificare Marți, 02 Mai 2023 13:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.